Επιστολή, στήριξη από Μισέλ σε Αναστασιάδη – Με κυρώσεις απειλεί ο Τζο Μπάιντεν μετά το πραξικόπημα στη Μιανμάρ

Επιστολή-στήριξη από Μισέλ σε Αναστασιάδη

Την ανησυχία του για την κατάσταση στα Βαρώσια εκφράζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε επιστολή του στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Στην επιστολή σημειώνει ότι η Ε.Ε. θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας ως υπεύθυνη για το status quo και επιβεβαιώνει τη δέσμευση τής Ε.Ε. για ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις ιδρυτικές αρχές της Ε.Ε. Προσθέτει ότι η Ε.Ε. αναμένει το ίδιο από την Τουρκία.

Επαναλαμβάνει επίσης την ετοιμότητα της Ε.Ε. να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής

Εισαγωγή

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 9ης Νοεμβρίου 2020. Συμμερίζομαι τη σοβαρή ανησυχία σας για την πρόσφατη ανάπτυξη που σχετίζεται με τα Βαρώσια.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της βρίσκονται δίπλα στην Κύπρο και έχουν εκφράσει ακλόνητη αλληλεγγύη και υποστήριξη. Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου 2020 καταδίκασε τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια και ζήτησε τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η θέση της ΕΕ σχετικά με το καθεστώς των Βαρωσίων είναι σταθερή και σαφής. Η ΕΕ θα συνεχίσει να βασίζεται στα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες που δεν είναι σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματά του. Εγείρουμε αυτά τα σημεία με την Άγκυρα. Όπως και τα Ηνωμένα Έθνη, η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για το status quo στα Βαρώσια.

Επιτρέψτε μου να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία να επαναβεβαιώσω τη δέσμευση της ΕΕ για ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ. Περιμένουμε το ίδιο από την Τουρκία. Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων.

Ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεργατικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ.

Μαρία Ψαρά

 

Με κυρώσεις απειλεί ο Τζο Μπάιντεν μετά το πραξικόπημα στη Μιανμάρ

Με κυρώσεις απειλεί ο Τζο Μπάιντεν μετά το πραξικόπημα στη Μιανμάρ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τον στρατό της Μιανμάρ να παραδώσει «αμέσως» την εξουσία.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ τα ξημερώματα της Δευτέρας ήρθε να επιβεβαιώσει τις φήμες ότι ο στρατός σκόπευε να πάρει τον έλεγχο της εξουσίας στη χώρα πενήντα χρόνια μετά, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να μιλήσει με μια φωνή για να απαιτήσει από τον στρατό να παραδώσει αμέσως την εξουσία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και πρόσθεσε ότι θα επανεξεταστούν αμέσως οι κυρώσεις που είχαν αρθεί κατά την τελευταία δεκαετία, προειδοποιώντας ότι μπορεί να τις επαναφέρει.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι η ανακοίνωση του Δημοκρατικού προέδρου για τη Μιανμάρ συνιστά ένα «μήνυμα» για όλες τις χώρες της περιοχής.

Οι στρατιωτικοί έχουν συλλάβει και φυλακίσει την πρωθυπουργό της χώρας, Αούνγκ Σαν Σου Τσι, και άλλα πολιτικά πρόσωπα στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Νοεμβρίου, με τη μεγάλη νίκη της πρωθπουργού, ήταν αποτέλεσμα νοθείας.

Τα δίκτυα (τηλεφωνία, ίντερνετ) στην πόλη Γιανγκόν «έπεσαν» από το πρωί και στρατιωτικά φορτηγά σχημάτισαν φραγμούς με συρματοπλέγματα. Το κρατικό δίκτυο (MRTV) σταμάτησε να μεταδίδει το πρόγραμμά του ενώ οι τράπεζες έκλεισαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο στρατός είχε απαιτήσει να αναβληθεί η σύγκληση σε σώμα και η έναρξη των εργασιών του νέου κοινοβουλίου, παρά το γεγονός ότι η εκλογική επιτροπή της Μιανμάρ απέρριψε τις καταγγελίες του επιτελείου περί νοθείας.

«Πρόεδρος» της χώρας αναλαμβάνει ο επικεφαλής του στρατού, στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, που επρόκειτο να βγει στη σύνταξη σε έξι μήνες. Ο 64χρονος στρατηγός, που είχε πολιτικές φιλοδοξίες, αν και ο ισχυρός άνδρας της Μιανμάρ, επικεφαλής ενός στρατού που δεν βρισκόταν υπό τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας, τα τελευταία χρόνια είχε αναχθεί σε παρία για τις δυτικές χώρες λόγω της αιματηρής καταστολής κατά της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια.

Ο στρατός, που κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα χρόνο, υποσχέθηκε ότι θα κάνει εκλογές μετά το τέλος αυτής της περιόδου, και αφού προηγουμένως η εκλογική επιτροπή αναμορφωθεί και επανεξετάσει τα αποτελέσματα των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου 2020. Σύμφωνα με ειδικούς, ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ δεν πρόκειται να φύγει τόσο εύκολα από την εξουσία.