Επιμένει η Αθήνα σε 5ετία για τις βάσεις των ΗΠΑ. Το “κενό” στη συμφωνία με Γαλλία για ΑΟΖ – Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παρίσι

Τόσο ο Κ. Μητσοτάκης, όσο και ο Γ. Οικονόμου, έκαναν λόγο για πενταετή επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Οι ενστάσεις Ε. Βενιζέλου για τη συμφωνία με Γαλλία.

Στην πενταετή επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ, δηλαδή της περίφημης συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις, επιμένει η Αθήνα, παρά τις πιέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για επ’ αόριστον πρόβλεψη, ενώ στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για αμερικανική παρουσία και σε άλλα ελληνικά νησιά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα σήμερα απάντησε εμμέσως στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επαναλαμβάνοντας ότι: “Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για ακόμη πέντε χρόνια” ενώ υποστήριξε ότι: “Δεν υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ, Γαλλία και Ελλάδα, οι εν λόγω πρωτοβουλίες είναι αλληλοσυμπληρωματικές.”

Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε καταρχάς στο briefing ότι: “Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την ανανέωση της μεταξύ μας συμφωνίας σε εξαιρετικό κλίμα. όπως αρμόζει μεταξύ δύο στρατηγικών εταίρων και συμμάχων” ενώ ερωτηθείς συγκεκριμένα εάν η επέκταση για τις βάσεις θα είναι επ’ αόριστον ή με πενταετή διάρκεια, απάντησε: “Η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη. Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται την πενταετή επέκταση αυτής της σημαντικής συμφωνίας και πολύ γρήγορα θα έχουμε νέα προς την κατεύθυνση αυτή”.

Το ζήτημα είναι ότι οι ΗΠΑ στον απόηχο του AUKUS έδωσαν την έγκριση τους για την αγορά τριών γαλλικών φρεγατών και τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, που δίνει ρόλο στη Γαλλία στην ανατολική Μεσόγειο ως το μέλος του ΝΑΤΟ που θα βάζει φρένο στην Τουρκία, επιθυμούν όμως πλέον να πάρουν πολύ περισσότερα στη διαπραγμάτευση για τις βάσεις. Φέροντα να θέλουν περισσότερες βάσεις και σε νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ σε περιοχες όπως η Σκύρος και το Στεφανοβίκειο η ανησυχία της ελληνικής πλευράς αφορά στον κίνδυνο όχλησης κατοικημένων περιοχών.

Εν τω μεταξύ, κενά στη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας ανέδειξε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας με ανάρτηση του ότι η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής του άρθρου 2 της συμφωνίας προβλέπει την ενεργοποίησή της εάν τα μέρη «διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Όμως η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και μετά την οριοθέτησή της και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της δεν συνιστούν «επικράτεια» στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα, προσθέτει.

“Δεν είμαι οπαδός του μαξιμαλισμού, αλλά ίσως υπάρχει περιθώριο για διευκρίνιση έστω με τη μορφή δήλωσης ή επιστολής” σημειώνει ο κ.Βενιζέλος.

Προκύπτει συνεπώς και το ερώτημα εάν η Γαλλία θα σπεύσει σε βοήθεια στην περίπτωση που η Τουρκία προβεί σε προκλήσεις σε απόσταση μεγαλύτερη των έξι ναυτικών μιλίων, αλλά εντός των 12 ναυτικών μιλίων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απάντησε επί της ουσίας στα σχετικά ερωτήματα, παραπέμποντας απλώς στις δηλώσεις του Γάλλου Πρόεδρου Εμμανουέλ Μακρόν πωςη Γαλλία θα προστατέψει την Ελλάδα.

Απέρριψε δε εμμέσως τις αιτιάσεις πως ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ κινήθηκε πέραν της πάγιας ελληνικής θέσης πως μία διαφορά μόνο υπάρχει με την Τουρκία η υφαλοκρηπίδα, κάνοντας λόγο για μεγάλες διαφορές με τη γείτονα με σημαντικότερη την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

“Πολλές φορές και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν αποσαφηνίσει ποια είναι τα ζητήματα των διαφορών με την Τουρκία, τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης”, ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Βίκυ Σαμαρά

 

Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της ΣλοβακίαςΜητσοτάκης: Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας

Ποια θέματα βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας Eduarad Heger.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας Eduard Heger. Κατά τις συνομιλίες, έγινε επισκόπηση των άριστων σχέσεων των δύο χωρών σε διμερές πολιτικό επίπεδο, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις προοπτικές εμβάθυνσης αυτής της συνεργασίας σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Διαπιστώθηκε η ανάγκη περαιτέρω επέκτασης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, καθώς η στρατηγική θέση των δύο χωρών επιτρέπει, μέσω διασυνδεσιμότητας, τη συνεργασία στους τομείς ενέργειας και μεταφορών.

Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα ανταλλαγής τεχνογνωσίας στον τομέα της αναδάσωσης, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές, για την αντιμετώπιση των οποίων η Σλοβακία παρείχε άμεση και αποτελεσματική συνδρομή στη χώρα μας.

Σημειώνεται επίσης, ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για τους Σλοβάκους τουρίστες. Στο πλαίσιο αυτό, νωρίτερα υπογράφτηκε μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα του Τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η συμπεριφορά της Τουρκίας. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη επαναφοράς των σχέσεων της Ελλάδας και της ΕΕ με την Τουρκία σε ένα εποικοδομητικό πλαίσιο, το οποίο θα περιλαμβάνει την τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και την αποφυγή προκλήσεων από την Άγκυρα. Τονίστηκε η ανάγκη η Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Heger για την υποστήριξη της Σλοβακίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο των Αποφάσεων του ΣΑ/ΗΕ και την σημαντική σλοβακική συνεισφορά προσωπικού στην UNFICYP.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προστατεύει και θα συνεχίσει να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και αναφέρθηκε στη μεγάλη μείωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών που έχει πετύχει η Ελλάδα. Σημειώνεται πως ο κ. Heger είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί προσωπικά για τον τρόπο διαχείρισης χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, αλλά και για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, κατά τη διάρκεια παρουσίασης των αρμόδιων ελληνικών φορέων στο Κέντρο Επιχειρήσεων Λιμενικού Σώματος στον Πειραιά.