Επικοινωνία Τσίπρα σήμερα με αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης – Πολυτεχνείο / Κοινή ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Μέρα25. Να αποσυρθεί η απόφαση για τις δημόσιες συναθροίσεις

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα έχει αύριο επικοινωνία με αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατόπιν των καταιγιστικών εξελίξεων το τελευταίο 24ωρο με αφορμή την χουντικού τύπου απόφαση της ΕΛΑΣ να απαγορέψει τις πορείες του Πολυτεχνείου και τις συναθροίσεις άνω των 4 ατόμων, επιβάλλοντας εξοντωτικά πρόστιμα.

Η απόφαση αυτή έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Με ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κάνει λόγο για “πρωτοφανή και χουντικής έμπνευσης απόφαση της κυβέρνησης για περιστολή των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων τις μέρες του εορτασμού του Πολυτεχνείου” η οποία  “δεν απαντά στην αδήριτη ανάγκη για την τήρηση από όλους των μέτρων υγειονομικής προστασίας αλλά στη προσπάθεια του κυρίου Μητσοτάκη να δημιουργήσει τεχνητή ένταση για να επιρρίψει αλλού τις δικές του ευθύνες. Καθώς και στη στόχευσή του να χαϊδέψει τα αυτιά ενός συντηρητικού ακροατηρίου καθώς και της Ακροδεξιάς πτέρυγας στο κόμμα του”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως επανέλαβε ότι δεν θα παραστεί φέτος στο αστυνομοκρατούμενο Πολυτεχνείο για να καταθέσει στεφάνι, αλλά θα βρεθεί και θα καταθέσει στεφάνι στον χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ που μαρτύρησαν αγωνιστές της Δημοκρατίας.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της, θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί.

 

Πολυτεχνείο / Κοινή ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Μέρα25- Να αποσυρθεί η απόφαση για τις δημόσιες συναθροίσεις

Πολυτεχνείο

Το κείμενο υπογράφηκε από βουλευτές και τις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του Μέρα 25, καθώς και από πλήθος νομικών και εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Πρόκειται για μια ισχυρή ένδειξη της σοβαρότητας της απόφασης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς πλέον συσπειρώνονται τα δημοκρατικά κόμματα ενάντια στη χουντικής έμπνευσης απαγόρευσης των δημόσιων συναθροίσεων με αφορμή το Πολυτεχνείο.

Το κείμενο έχει ως εξής:

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές. 

Πρόκειται για μια απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους.
Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».