Επικεφαλής ΠΟΥ: Η πανδημία θα τερματιστεί όταν ο κόσμος το αποφασίσει – Κίνα: Ετοιμάζει τρένο που θα φτάνει τα 600 χιλιόμετρα την ώρα (video)

Επικεφαλής ΠΟΥ κορονοϊός πανδημία

«Δεν βρισκόμαστε σε μια κούρσα ενάντια ο ένας στον άλλο, βρισκόμαστε σε μια κούρσα ενάντια στον ιό», τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Συγκρίνοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν την Παρασκευή με την πανδημία του κορονοϊού ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάλεσε σήμερα τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες σε όλο τον κόσμο να ενωθούν «στην κούρσα» ενάντια στην covid-19.

«Δεν βρισκόμαστε σε μια κούρσα ενάντια ο ένας στον άλλο, βρισκόμαστε σε μια κούρσα ενάντια στον ιό», τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς απευθυνόμενος στα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

«Για να πετύχουμε σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες χρειάζεται ταχύτητα, ισχύς και επιδεξιότητα, όμως επίσης και αποφασιστικότητα, αφοσίωση και πειθαρχία», υπογράμμισε ο Τέντρος καλώντας τον κόσμο να επιδείξει τις ίδιες αρχές και για να «νικήσει την πανδημία».

Παράλληλα ο επικεφαλής του ΠΟΥ επέκρινε την ανισότητα στην κατανομή των εμβολίων μεταξύ των χωρών, εξηγώντας ότι η πανδημία covid-19 θα τερματιστεί αν οι οικονομίες της G20 επιδείξουν ηγετικές ικανότητες και υπάρξει δικαιότερη κατανομή των εμβολίων.

«Αντί να διανεμηθούν ευρέως, τα εμβόλια συγκεντρώθηκαν στα χέρια λίγων τυχερών», κατήγγειλε ο Τέντρος.

«Η πανδημία θα τερματιστεί όταν ο κόσμος αποφασίσει να την τερματίσει. Είναι στο χέρι μας», υπογράμμισε. «Διαθέτουμε όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε. Μπορούμε να προλάβουμε αυτή τη νόσο, μπορούμε να διεξάγουμε τεστ για τον εντοπισμό της και μπορούμε να τη θεραπεύσουμε».

Εξάλλου ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ εκτίμησε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κανονικά για να αποδείξουν στον κόσμο τι μπορεί να πετύχει κανείς λαμβάνοντας τα σωστά μέτρα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Τέντρος δήλωσε ότι ο κόσμος έχει ανάγκη τους Ολυμπιακούς τώρα «ως μια γιορτή ελπίδας». «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν τη δύναμη να ενώσουν τον κόσμο, να προσφέρουν έμπνευση, να δείξουν τι είναι δυνατό», επεσήμανε.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο ξεκινούν στις 23 Ιουλίου εν μέσω αμφιβολιών για την ασφάλειά τους, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο αναμένονται στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας. Η χώρα, όπου περίπου το 34% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19, ανησυχεί ότι οι Ολυμπιακοί ενδέχεται να αποτελέσουν εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

Ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων στο Τόκιο έχει ρίξει τη σκιά του στο διεθνές αθλητικό γεγονός, το οποίο πέρυσι χρειάστηκε να αναβληθεί λόγω της πανδημίας και φέτος θα πραγματοποιηθεί χωρίς θεατές.

Από την 1η Ιουλίου και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 67 κρούσματα covid-19 στην Ιαπωνία μεταξύ όσων έχουν λάβει διαπίστευση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρά τα αυστηρά μέτρα.

 

Κίνα: Ετοιμάζει τρένο που θα φτάνει τα 600 χιλιόμετρα την ώρα (video)Πώς είναι ένα τρένο που μπορεί να πιάσει ταχύτητα 620 χλμ/ώρα | HuffPost Greece

Το νέο τρένο μαγνητικής ανύψωσης υψηλής ταχύτητας θα πιάνει ταχύτητες πέρα από κάθε φαντασία.

Το νέο τρένο μαγνητικής ανύψωσης υψηλής ταχύτητας παρουσίασε επίσημα την Τρίτη (20/07) η Κίνα, το οποίο θα έχει τελική ταχύτητα 600 χιλιομέτρων την ώρα, καθιστώντας το το γρηγορότερο χερσαίο όχημα στον κόσμο.

Το βασικό χαρακτηριστικό του τρένου είναι ο μαγνητικός μηχανισμός που μειώνει τον θόρυβο και το εμποδίζει να αγγίξει την επιφάνεια της ράγας όταν κινείται.

Παράλληλα, θα μπορεί να μεταφέρει από δύο έως δέκα βαγόνια, το καθένα με χωρητικότητα για περισσότερους από 100 επιβάτες, σύμφωνα με τον Ντινγκ Σανσάν, τον επικεφαλής μηχανικό του έργου.

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι το τρένο είναι η καλύτερη λύση για ταξίδια έως και 1.500 χιλιομέτρων, προσθέτοντας ότι έτσι γεμίζει το χάσμα της ταχύτητας μεταξύ των αεροπλάνων και τέτοιου είδους τρένων.

Επισημαίνεται ότι το εν λόγω εγχείρημα άρχισε το 2016 και η πρώτη δοκιμή του τρένου έγινε τον Ιούνιο του 2020.