Επικίνδυνες σπασμωδικές κινήσεις προς το άνοιγμα – Μία σύνταξη μείον

Επικίνδυνες σπασμωδικές κινήσεις προς το άνοιγμα
Την ώρα που τα νοσοκομεία βιώνουν τον μεγαλύτερο εφιάλτη της σύγχρονης ιστορίας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για πρόχειρες χαλαρώσεις μέτρων ● Το Σάββατο εξετάζεται να αρθεί η απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων και από Δευτέρα να ανοίξουν το λιανεμπόριο και τα σχολεία.

Στη χειρότερη και την πιο κρίσιμη καμπή της πανδημίας και παρά την απόλυτη ασφυξία στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση επιμένει στο άμεσο άνοιγμα δραστηριοτήτων της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο μήνυμα περαιτέρω χαλάρωσης στους πολίτες. Και προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει σε αυτό κάνει δυο πράγματα:

  • α) Ποντάρει τα πάντα στην επισφαλή μέθοδο των self-tests και με αυτόν τον τρόπο ετοιμάζεται και πάλι να επιρρίψει μέσω της «ατομικής ευθύνης» μια νέα αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας στους πολίτες.
  • β) Προκειμένου να νομιμοποιήσει τις δικές της αποφάσεις, επιχειρεί και πάλι να εργαλειοποιήσει την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία ενώ δεν έδωσε το πράσινο φως για άνοιγμα την περασμένη Παρασκευή, εξαναγκάζεται να ξανασυνεδριάσει πάλι εκτάκτως μεσοβδόμαδα -αύριο Τετάρτη- υπό την πίεση αυτή τη φορά να υπάρχουν διαφορετικές αποφάσεις.

Τι σχεδιάζει λοιπόν η κυβέρνηση; Τι σκέφτεται να ανοίξει και πότε, πιέζοντας για το πράσινο φως των ειδικών; Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο που σκέφτεται είναι το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων από αυτό το Σάββατο. Το δεύτερο είναι βέβαια το λιανεμπόριο (είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση «καίγεται» για άνοιγμα της αγοράς, σε αντίθεση με την Επιτροπή που προκρίνει την εκπαίδευση) και αυτό εξετάζει να ανοίξει ήδη από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Και το τρίτο είναι το άνοιγμα των σχολείων μέσα στην ίδια εβδομάδα με το λιανεμπόριο, με προτεραιότητα στα Λύκεια και τα Γυμνάσια. Εξηγώντας την προτεραιότητα αυτή, η Νίκη Κεραμέως δήλωσε (MEGA) ότι «αυτά [Λύκεια και Γυμνάσια] έχουνε μείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κλειστά», καθώς και ότι «έχουμε και εξετάσεις που επίκεινται, συνεπώς υπάρχει μια ιδιαίτερη μέριμνα θα έλεγα για τα Λύκεια πρώτα και τα Γυμνάσια». Στον κυβερνητικό σχεδιασμό βρίσκεται, τέλος, και το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους στα μέσα Απριλίου.

«Πρέπει να λειτουργήσει ξανά η οικονομία, να μπει σε κίνηση η οικονομική παραγωγική δραστηριότητα, να ξαναλειτουργήσει η εκπαίδευση, να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία με ασφαλή και ελεγχόμενο τρόπο», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος (ΕΡΤ, 28.3.2021), στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα προς τους ειδικούς, την ώρα που αυτό το μπρα ντε φερ κυβέρνησης – επιτροπής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. «Ολοι είναι πιεσμένοι και όλοι αναζητούν ανάσες ελευθερίας.

Γι’ αυτό ακριβώς η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ένα νέο πλαίσιο στρατηγικής στην Επιτροπή. Και με το συμπληρωματικό εργαλείο των self-tests θα εξετάσει η Επιτροπή τα δεδομένα», δήλωσε (Αντ1) η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Αλλά και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, παρότι είπε πως «πρώτη προτεραιότητα είναι η Δημόσια Υγεία» και ότι «είναι ένας ύπουλος ιός» που «δυσκολεύει τα πράγματα και δεχόμαστε μια τεράστια πίεση στο ΕΣΥ», ακολούθησε και εκείνος την κεντρική κυβερνητική γραμμή, λέγοντας πως «έχει έρθει η ώρα, με σταθερό βηματισμό και ξεχωρίζοντας το ένα μέτρο από το άλλο, να βοηθήσουμε όλες τις κοινωνικές ομάδες να μπορέσουν σιγά σιγά να επαναλειτουργήσουν».

Αλλά δεδομένου ότι η χώρα μέχρι σήμερα, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, δεν διαθέτει επιδημιολογική ετοιμότητα (επαρκή επιτήρηση, ιχνηλάτηση, θωρακισμένο ΕΣΥ και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) για να αντιμετωπίσει τα αλλεπάλληλα κύματα του ιού, αλλά ούτε και τα απαιτούμενα μέτρα (π.χ. στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ) που να διασφαλίζουν ότι το άνοιγμα δεν θα διακινδυνεύσει την έλευση ενός τέταρτου κύματος προτού σβήσει το τρίτο, η Επιτροπή διαφωνεί με το κλίμα που έχει καλλιεργήσει η κυβέρνηση για το επιτακτικό άνοιγμα δραστηριοτήτων, αλλά όχι για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» μέλη της Επιτροπής τονίζουν ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη των αποφάσεων που του αναλογούν, θυμίζοντας ότι οι ειδικοί εισηγούνται μέτρα που προκύπτουν για λόγους ιατρικούς ή δημόσιας υγείας. Από ιατρικής άποψης, προσθέτουν, έχει τεράστια σημασία να ανοίξει πρώτη η εκπαίδευση.

Με το βλέμμα στα νοσοκομεία και στους συναδέλφους τους στην πρώτη γραμμή που έχουν γονατίσει αλλά και στην κορύφωση του τρίτου σφοδρότερου επιδημικού κύματος που δεν έχει καταγραφεί, οι επιστήμονες της Επιτροπής διαμηνύουν ότι πρώτα θα μελετήσουν τα δεδομένα και θα αποφασίσουν βάσει αυτών, αντιπαρερχόμενοι την ευθύνη που συστηματικά προσπαθεί η κυβέρνηση να πετάξει πάνω τους.

Για τα «σωτήρια» self-tests (που ήρθαν να προστεθούν στα εξίσου «σωτήρια» εμβόλια, που όμως ρέουν αργά) στα οποία έχει βασιστεί το νέο κυβερνητικό αφήγημα για «ασφαλές άνοιγμα» και για τους προβληματισμούς που τα συνοδεύουν έχουν μιλήσει δημόσια η Ελληνική Εταιρεία Βιοπαθολογίας (ΕΕΙΒΕΙ), ο εκπρόσωπος της χώρας για τον κορονοϊό, καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, αλλά και διεθνώς ο ΠΟΥ και ο ΕCDC αναφορικά με την ευαισθησία τους, που οι παρασκευάστριες εταιρείες ισχυρίζονται ότι είναι >99%, ενώ είναι γνωστό ότι είναι χαμηλότερη του 40% στους ασυμπτωματικούς, τους προσυμπτωματικούς και στα άτομα με χαμηλό ιικό φορτίο.

Και όλα αυτά ενώ η ανεξέλεγκτη πορεία της πανδημίας στη χώρα συνεχίζεται. Οι χθεσινές καταγραφές του ΕΟΔΥ, παρότι ήταν χαμηλές (1.724 νέες διαγνώσεις) λόγω Σαββατοκύριακου, αφορούν πολύ μικρό αριθμό τεστ (15.607), με τον δείκτη θετικότητας να εκτινάσσεται πάλι στα μη ασφαλή για την επιτήρηση επίπεδα του 11,05%. Επιπλέον, καταγράφηκαν 65 θάνατοι, ενώ οι διασωληνώσεις συνεχίζουν το σερί αρνητικών ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας επί δεκατρείς μέρες, με 738 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ της χώρας. Εκτός ΜΕΘ αλλά διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 64 ασθενείς Covid και 40 με άλλες ασθένειες, σύνολο 104 στη λίστα αναμονής για κρεβάτια ΜΕΘ του ΕΚΑΒ.

Γιάννης Μπασκάκης, Ντάνι Βέργου

Μία σύνταξη μείονΜία σύνταξη μείον

Γιατί εξαφανίστηκε από την ιστοσελίδα του e-EΦΚΑ η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για κύρια σύνταξη; Πρόκειται για τεχνικό λάθος ή εσκεμμένη παράλειψη με σοβαρό κόστος για τον υποψήφιο συνταξιούχο, που πρέπει να υποβάλει την αίτηση μέχρι αύριο 31 Μαρτίου ώστε να αρχίσει να μετρά η καταβολή της (όταν κι όποτε) από τον επόμενο μήνα;

Γνωρίζει η διοίκηση ότι με την κατάργηση (;) της ηλεκτρονικής αίτησης χάνεται μια μηνιαία σύνταξη για όλους όσοι θέλουν να υποβάλουν εντός Μαρτίου το αίτημα, διότι ως γνωστόν η σύνταξη προσμετράται από τον αμέσως επόμενο μήνα;

Ή μήπως επειδή το γνωρίζουν αποφάσισαν να κάνουν εξοικονομήσεις; Ακραίες σκέψεις θα πείτε. Φυσικά και είναι ακραίες, αφού στον ΕΦΚΑ έχει χαθεί προ πολλού η κανονικότητα. Κι όχι εξαιτίας της πανδημίας.