Επικίνδυνα παιχνίδια με τον κοινωνικό αυτοματισμό στη Λέσβο

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΩΤΟ μυτιληνη μορια"

H διαχείριση – ή ακριβέστερα, η μη διαχείριση – του προσφυγικού από την κυβέρνηση φθάνει, μετά από επτά μήνες παλινωδιών, στο απόλυτο αδιέξοδο. Και για να ξεφύγει, το επιτελείο του Μαξίμου διολισθαίνει στο ύστατο, και πιθανώς μοιραίο, διπλό λάθος: Αντιμετωπίζει την έξαρση της προσφυγικής κρίσης με όρους επικοινωνίας και με εργαλεία κοινωνικού αυτοματισμού.

Επικίνδυνα παιχνίδια με τον κοινωνικό αυτοματισμό στη Λέσβο

Χθες το βράδυ, και μετά από δύο ημέρες κινητοποιήσεων των εγκλωβισμένων προσφύγων, μετά από ρίψη χημικών σε γυναικόπαιδα, και μετά από έναν ακόμη επικοινωνιακό αντιπερισπασμό από την κυβέρνηση διά της ανακάλυψης ότι «για όλα φταίνε οι ΜΚΟ», η εικόνα στην Μόρια ήταν η εξής: Οργισμένοι «πολίτες», όπως μεταδίδουν οι τοπικές ιστοσελίδες της Λέσβου, είχαν στήσει μπλόκα στις εισόδους του χωριού για να αποκλείσουν την είσοδο προσφύγων και μεταναστών. Άτομα θολής ταυτότητας και κινήτρων έκαναν έλεγχο στα αυτοκίνητα που έμπαιναν στον χωριό, ενώ νεαροί με ρόπαλα περιπολούσαν στους δρόμους προπηλακίζοντας πρόσφυγες.

Η ακροδεξιά οσμή ήταν διάχυτη στη Μόρια, οι ανώνυμοι «αγανακτισμένοι» πολίτες όμως δρούσαν υπό την απόλυτη ανοχή της αστυνομίας. Και λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα υπήρξε νέα ένταση ανάμεσα στην αστυνομία και σε αντιεξουσιαστές που έκαναν πορεία διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις κατά μεταναστών.

Είναι μια εικόνα που οποιαδήποτε στοιχειωδώς ευφυής κυβέρνηση δεν θα ήθελε να έχει μπροστά της. Πρόκειται για την εικόνα όμως που ακριβώς η ίδια η κυβέρνηση καλλιέργησε και πυροδότησε, όταν διαπίστωσε ότι έχει πλήρη αδυναμία σοβαρής πολιτικής δράσης για να αντιμετωπίσει τη διπλή ασφυξία, προσφύγων και κατοίκων, στα νησιά.

Πρώτα επανίδρυσε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που η ίδια είχε πομπωδώς καταργήσει πριν από έξι μήνες. Μετά άλλαξε υπουργούς, συντονιστές και αρμοδίους και, μέσα στη νύχτα και διά της τροπολογίας για τις ΜΚΟ, κούρεψε τις αρμοδιότητες του στρατηγού Αλκιβιάδη Στεφανή – του εμπνευστή της ιλαροτραγωδίας με τον πλωτό φράχτη, που επίσης πομπωδώς είχε ορίσει «επιχειρησιακό» υπεύθυνο για τη διαχείριση του προσφυγικού. Μετά απέσυρε από το προσκήνιο και τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος κάπου μεταξύ απόγνωσης και άγνοιας «κάρφωσε» δημόσια ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά γινόντουσαν push backs κόντρα σε κάθε έννοια διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Και κατόπιν όλων αυτών, έβγαλε σε πρώτο πλάνο τον νέο υπουργό Νότη Μηταράκη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να δηλώνουν ότι οι διαμαρτυρίες των προσφύγων υποκινούνται από τις ΜΚΟ. Ταυτοχρόνως, δε, επένδυσε στον εμπρηστικό λόγο του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη οποίος πέρασε με την σειρά όλα τα τηλεπαράθυρα και τις ραδιοφωνικές συχνότητες για να διακηρύξει ότι η κατάσταση στη Λέσβο είναι σαν «χειροβομβίδα που έχει απασφαλίσει» και πως πλέον «οι γηγενείς είναι έτοιμοι να στραφούν κατά των προσφύγων».

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση με αβάσταχτη ελαφρότητα μεταθέτει τα δικά της αδιέξοδα στην κοινωνία. «Πιστεύω ακράδαντα ότι η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει κοινωνικές εκρήξεις, οι οποίες οδηγούν σε κοινωνικούς αυτοματισμούς», δήλωσε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Status της Θεσσαλονίκης, και δεν είναι λίγα πια τα στελέχη της αντιπολίτευσης που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε αντίστοιχη κατεύθυνση.

«Αυτό που συμβαίνει στη Μόρια είναι το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης, όσο και αν ακούγεται βαρύ», είπε ο Γιάννης Μουζάλας προσθέτοντας: «Ο περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης, ο Αλκιβιάδης Στεφανής, ο ίδιος εν τέλει ο κ. Μητσοτάκης, γιατί ο κ. Στεφανής υπαγόταν στον κ. Μητσοτάκη, έχουνε μία απεριόριστη ευθύνη για όλα αυτά τα οποία γίνονται και τα θέλανε. Είναι κάτι αντίστοιχο, αλλά σε ένα εκρηκτικό πια επίπεδο, αυτού που είχε πει ο Σαμαράς, «ανακαταλάβετε τις πόλεις».

Η υιοθέτηση αυτής της ατζέντας Σαμαρά, μαζί με την παράλληλη εξαπάτηση των κατοίκων των νησιών για δήθεν «αποσυμφόρηση», αποτιμάται στην Κουμουνδούρου ως μείζων πλέον απειλή για την κοινωνική συνοχή που μπορεί να προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

«Οι ακραίοι κύκλοι που σπέρνουν το μίσος και τον διχασμό, παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης… Εάν οι κυβερνώντες δεν προβούν άμεσα σε μαζική αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Μόριας προς την ενδοχώρα, θα είναι οι ηθικοί αυτουργοί για οποιαδήποτε κλιμάκωση της βίας υπάρξει τις επόμενες ημέρες», προειδοποίησε ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς. Και είναι μια προειδοποίηση που λίγο απέχει πια από το να αποδειχθεί προφητική…

 

Μαρίνα Αλεξανδρή

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*