Επιθετική ρητορική της Μόσχας για την ενταξιακή διαδικασία Ουκρανίας, Μολδαβίας — Συναγερμός για την κατάσταση των γυναικών στο Αφγανιστάν. Έκτακτη σύσκεψη στον ΟΗΕ

Επιθετική ρητορική της Μόσχας για την ενταξιακή διαδικασία Ουκρανίας και Μολδαβίας

«Είναι μια εσωτερική υπόθεση της Ευρώπης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ

Η Μόσχα χαρακτήρισε σήμερα «εσωτερική υπόθεση της Ευρώπης» την απόφαση των «27» να αποδώσουν στην Ουκρανία και τη Μολδαβία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας, κατηγορώντας ταυτόχρονα τους Δυτικούς ότι θέλουν να κάνουν πόλεμο με τη Ρωσία.

Η απόφαση της ΕΕ ελήφθη τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας στη γειτονική της Ουκρανία που είχε σκοπό κυρίως να θέσει τέλος στη συνεχιζόμενη προσέγγιση της Ουκρανίας με τη Δύση.

«Είναι μια εσωτερική υπόθεση της Ευρώπης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, λέγοντας ωστόσο πως είναι σημαντικό για τη Μόσχα «όλες αυτές οι διαδικασίες να μην επιφέρουν περισσότερα προβλήματα στη Ρωσία (…) στις σχέσεις αυτών των χωρών με τη Ρωσία».

Εξέφρασε επίσης την ευχή αυτό να μην καταλήξει σε μια επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και τις Βρυξέλλες που βρίσκονται τώρα σε ένα τόσο χαμηλό επίπεδο «που είναι πολύ δύσκολο να υποβαθμιστούν περαιτέρω».

Ο Πεσκόφ κατήγγειλε επίσης τη βούληση της Μολδαβίας «να γίνει πιο ευρωπαϊκή από τους ίδιους τους Ευρωπαίους».

Είπε ακόμη πως η Τουρκία, που είναι υποψήφια για ένταξη εδώ και 20 χρόνια, «δεν μπόρεσε ποτέ να προχωρήσει πιο μακριά. Όμως την ίδια στιγμή, έγινε μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε πως μια ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας δεν αντιπροσωπεύει «κανένα κίνδυνο» για τη Ρωσία, επειδή η ΕΕ δεν είναι μια στρατιωτική συμμαχία, και είπε πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αντιτίθεται σε αυτήν.

Χρησιμοποίησε όμως πολεμικό λεξιλόγιο, κατηγορώντας την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ότι θέλουν να κάνουν πόλεμο με τη Ρωσία, όπως οι ναζί στην εποχή τους.

«Ο Χίτλερ είχε συγκεντρώσει κάτω από τη σημαία του ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης για να κάνει πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης», είπε, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Αζερμπαϊτζάν.

«Σήμερα, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ συγκροτούν έναν τέτοιο σύγχρονο συνασπισμό για να πολεμήσουν και, σε μεγάλο βαθμό, να κάνουν πόλεμο με τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Η Μόσχα θεωρεί πως οι παραδόσεις δυτικών όπλων στην Ουκρανία είναι ένας τρόπος για τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς να διεξαγάγουν έναν πόλεμο διά πληρεξουσίων εναντίον της Ρωσίας.

Οι ηγέτες των «27» αποφάσισαν χθες, Πέμπτη, πρώτη μέρα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, να δώσουν στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, δύο φιλοδυτικές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, καθεστώς υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ. Η απόφαση σημαδεύει την έναρξη μιας μακράς και πολύπλοκης διαδικασίας για την ένταξη.

Η Γεωργία, που θέλει επίσης να ενταχθεί στην ΕΕ, θα πρέπει ακόμη να κάνει μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποκτήσει αυτό το καθεστώς.

Μια μεγάλη διαδήλωση για την υποστήριξη των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της χώρας αυτής του Καυκάσου προβλέπεται να διεξαχθεί απόψε στη γεωργιανή πρωτεύουσα Τμπιλίσι.

 

Συναγερμός για την κατάσταση των γυναικών στο Αφγανιστάν – Έκτακτη σύσκεψη στον ΟΗΕΣυναγερμός για την κατάσταση των γυναικών στο Αφγανιστάν - Έκτακτη σύσκεψη στον ΟΗΕ

Η σύσκεψη θα γίνει την 1η Ιουλίου μετά από αίτημα χωρών της ΕΕ

Έκτακτη συνεδρίαση για την κατάσταση των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας στη χώρα από τους Ταλιμπάν θα πραγματοποιήσει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος.

Τη διεξαγωγή της συνεδρίασης, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου, ζήτησαν χώρες της ΕΕ σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Φεντερίκο Βιγιέγας. Σε αυτή καταγγέλλουν «τη σημαντική επιδείνωση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν από τον Αύγουστο του 2021.

Οι χώρες που υπογράφουν την επιστολή σκοπεύουν επίσης να υποβάλουν σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο.

Η κατάσταση των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν είχε βελτιωθεί σημαντικά σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, στην εργασία και την παιδεία μετά το 2001 και την ανατροπή του πρώτου καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Μετά την κατάληψη της εξουσίας από το ισλαμιστικό κίνημα τον Αύγουστο του 2021 τα περισσότερα από αυτά τα δικαιώματα καταργήθηκαν.

Στις 15 Ιουνίου η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επέκρινε “τη συστηματική και θεσμοθετημένη καταπίεση” που ασκεί το καθεστώς των Ταλιμπάν στις γυναίκες και τα κορίτσια του Αφγανιστάν, χαρακτηρίζοντας την κατάστασή τους «κρίσιμη».

Μάστιγα απαγορεύσεων

Η Μισέλ Μπατσελέτ επέκρινε κυρίως «τη μάστιγα των έμφυλων διακρίσεων» στη χώρα μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Δεκάδες χιλιάδες μαθήτριες έχουν αποκλειστεί από τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ πολλές γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι αποπέμφθηκαν από τις θέσεις τους.

Εξάλλου οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες του Αφγανιστάν να ταξιδεύουν μόνες τους, να πηγαίνουν στα δημόσια πάρκα και τους κήπους της Καμπούλ κάποιες ημέρες, ενώ τους επέβαλαν εξάλλου να καλύπτουν εντελώς το πρόσωπο και το σώμα τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.

Τον προηγούμενο μήνα ο επικεφαλής των Ταλιμπάν Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα δήλωσε ότι γενικά οι γυναίκες θα πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους.

Οι αυστηροί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στην ελευθερία κινήσεων των γυναικών «επηρεάζουν αρνητικά σχεδόν όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους, περιλαμβανομένης της ικανότητάς των γυναικών και των παιδιών τους να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, μέσα διαβίωσης και ανθρωπιστική βοήθεια», υπογράμμισε η Ύπατη Αρμοστής.

Η πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια εγείρει έντονες ανησυχίες σε μια χώρα που είναι αντιμέτωπη με βαθιά ανθρωπιστική και οικονομική κρίση, και κυρίως μετά τον φονικό σεισμό της Τετάρτης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*