Επανιδρύουν το υπουργείο Μετανάστευσης που… κατήργησαν

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΩΤΟ Μετανάστες

Την επανίδρυση υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με επικεφαλής το Νότη Μηταράκη και αναπληρωτή τον Γιώργο Κουμουτσάκο, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Επανιδρύουν το υπουργείο Μετανάστευσης που… κατήργησαν

Πρόκειται δηλαδή για την ίδρυση ξεχωριστού υπουργείου για το μεταναστευτικό – προσφυγικό, το οποίο υπήρχε – για την ακρίβεια ιδρύθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε λόγω ιδεοληψίας να το καταργήσει αμέσως μετά την εκλογή της, υποστηρίζοντας πως δεν είχε λόγο ύπαρξης. Συγκεκριμένα, κατήργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταφέροντας το ευαίσθητο αυτό θέμα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Μάλιστα τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυριζοταν πως ήταν «μη λειτουργικό», ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υποστήριζε πως πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και πως η κατάργησή του και η ένταξη των αρμοδιοτήτων του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι μια ορθολογική κίνηση.

Το Tvxs.gr είχε αναδείξει από την πρώτη στιγμή πως η κατάργηση του αρμόδιου υπουργείου ήταν μια εγκληματική κίνηση που θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα, όπως και συνέβη.

Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά η ΝΔ είχε επενδύσει πολιτικά στο προσφυγικό ζήτημα προς άγραν ψήφων. Πολλά στελέχη της μάλιστα χρησιμοποιούσαν ακροδεξιά ρητορική, υποστηρίζοντας ότι για το ζήτημα ευθύνεται η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως πολλά από τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης που πρωτοστατούν ακόμη και σήμερα στις αντιπροσφυγικές δράσεις προέρχονται από τους κόλπους της ΝΔ γεγονός που έχει εγκλωβίσει την κυβέρνηση.

Στο διάστημα των έξι μηνών που ακολούθησε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις πολιτικές που εφάρμοσε και την κακοδιαχείριση προκάλεσε τεράστιο πρόβλημα, δημιουργώντας μια χαοτική κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν από λίγους μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ορίσει τον Αλκιβιάδη Στεφάνη ειδικό συντονιστή για το προσφυγικό, ενώ τελικά κατέληξε να ιδρύσει το ειδικό χαρτοφυλάκιο που ο ίδιος δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι δεν χρειαζόταν. Έφτασε δε στο σημείο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να παραδεχτεί πως το πρόβλημα είναι «έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης».

Παράλληλα, δεν έλειπαν και οι αντιπροσφυγικές κορώνες από κορυφαία στελέχη της, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την κυνική και απαράδεκτη αναφορά του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος την ώρα που πνίγονταν άνθρωποι σε ένα ακόμη προσφυγικό ναυάγιο μιλούσε για «ομαδική προσπάθεια αλλοίωσης της χώρας». Από την πλευρά του, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, με πλήρη κάλυψη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε δηλώσει πως όσο αυξάνονται οι περιπολίες τόσο θα αυξάνονται και οι νεκροί πρόσφυγες.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως οι ανακοινώσεις έρχονται ένα 24ωρο μετά τα γεγονότα που συνέβησαν στην Χίο και τις αποδοκιμασίες εναντίον του ίδιου του Νότη Μηταράκη.  Υπενθυμίζετα πως για τις 22 Ιανουαρίου έχει ανακοινωθεί γενική απεργία στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού.

Η ανακοίνωση από τον Στέλιο Πέτσα

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολούθησε διαφορετική πολιτική στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

  • Φύλαξη των συνόρων μας
  • Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου
  • Αυξημένες επιστροφές
  • Κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα

Και όλα αυτά, προωθώντας παράλληλα την αποσυμφόρηση των νησιών, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με τη διεθνοποίηση του προβλήματος σε όλα τα διεθνή fora». Όπως τόνισε, «αυτό που απαιτείται είναι η ταχύτερη υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Με απόφαση του πρωθυπουργού δημιουργείται υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με υπουργό τον βουλευτή Χίου, κ. Παναγιώτη Μηταράκη».

Αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τοποθετείται ο βουλευτής B1 Βόρειου Τομέα Αθηνών και μέχρι σήμερα αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο Αλκιβιάδης Στεφανής διατηρεί την ευθύνη οργάνωσης και διεύθυνσης του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*