Επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα – Ερντογάν: Είμαστε ανοικτοί σε διάλογο, δεν κάνουμε βήμα πίσω

Έντονη είναι η κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά τις τελευταίες ημέρες λόγω και της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (24-25 Σεπτεμβρίου) που θα συνεδριάσει έχοντας ως κύριο θέμα στην ατζέντα τις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο αναμένεται να επισκεφτεί από 25 έως και 27 Σεπτεμβρίου την Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα μιλήσει σε Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα επισκεφτεί και την Κρήτη και συγκεκριμένα τη βάση της Σούδας.

Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ συνδέεται ασφαλώς με τη συνεργασία των δύο χωρών στο αμυντικό πεδίο, γι’ αυτό και η επίσκεψη στη Σούδα και αφετέρου με τις εξελίξεις για αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Ο Μάικ Πομπέο αναμένεται να συναντηθεί στην Κρήτη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα έχει τετ α τετ τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια και θα συζητήσει μαζί τους για την κατάσταση στη ευρύτερη περιοχή αλλά και εν γένει για τις διμερείς σχέσεις.

Ο Μάικ Πομπέο έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα σημειώνεται πως πραγματοποίησε επίσκεψη – αστραπή στη Λευκωσία, όπου και έστειλε μήνυμα υπέρ του διαλόγου.

 

Ερντογάν: Είμαστε ανοικτοί σε διάλογο, δεν κάνουμε βήμα πίσω

Νέο μήνυμα στο Twitter, με το οποίο αφήνει μεν εμμέσως χώρο για διάλογο με την Ελλάδα, χωρίς όμως να την κατονομάζει, επαναλαμβάνει δε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από την έως τώρα γραμμή του, ανήρτησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σκοπεύουμε να ανοίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο στη διπλωματία και να λύσουμε τα προβλήματα μέσω του διαλόγου, αναφέρει, τονίζοντας ωστόσο ότι η Τουρκάι θα υπερασπιστεί «κάθε σταγόνα νερού» στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο που θεωρεί δικό της.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ως εξής:

«Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι ένα κράτος με ριζωμένη και αρχαία Ιστορία δύο χιλιάδων. Χωρίς κανένα σύμπλεγμα αντιμετωπίζουμε την περίοδο που διανύουμε με αξιοπρεπή και ώριμο τρόπο και ουδέποτε υπολογίζουμε τις επίμονες προκλήσεις.

Ανταποκρινόμενοι σε κάθε ειλικρινή έκκληση, σκοπεύουμε να ανοίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο στη διπλωματία, να λύσουμε τα προβλήματα μέσω ενός διαλόγου από τον οποίο θα βγουν όλοι κερδισμένοι μέσω του διαλόγου. Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να υπερασπιζόμαστε με αυτό το όραμα κάθε σταγόνα νερού και κάθε σπιθαμή της χώρας μας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*