Επίθεση Ερντογάν στους «ανίκανους Ευρωπαίους» πολιτικούς – Στην Άγκυρα με… όλο το υπουργικό συμβούλιο ο Λίβυος πρωθυπουργός – Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες «ως κεφάλαιο» εκτιμά η Αυστρία

Επίθεση Ερντογάν στους «ανίκανους Ευρωπαίους» πολιτικούς

Τον μανδύα του υπερασπιστή του Ισλάμ για ακόμη μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος, απαντώντας με τον τρόπο του για τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα μετά την προσβολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και τον χαρακτηρισμό «δικτάτορας» που του απέδωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας σε συνάντηση με γυναίκες και στελέχη μιας τουρκικής ΜΚΟ που έχουν δημιουργήσει Τούρκοι που ζουν εκτός χώρας, ο Ταγίπ Ερντογάν στηλίτευσε την άνοδο του πολιτισμικού ρατσισμού κατά των Τούρκων και των μουσουλμάνων στην Ευρώπη.

«Οι πολιτικοί που είναι αποτυχημένοι στην εξωτερική πολιτική και στριμωγμένοι στο εσωτερικό των κρατών τους προσπαθούν να καλύψουν την ανικανότητά τους επιτιθέμενοι στους μουσουλμάνους και σε εμένα. Η ισλαμοφοβία έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία των Δυτικών για να κρύψουν την αποτυχία τους » δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε «εισάγοντας διαφορετικά μοντέλα για το Ισλάμ υπό διαφορετικούς τίτλους είναι μια αρνητική προοπτική», στηλιτεύοντας με τον τρόπο του νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να περάσει η γαλλική κυβέρνηση.

Στην Άγκυρα με… όλο το υπουργικό συμβούλιο ο Λίβυος πρωθυπουργόςΣτην Άγκυρα με... όλο το υπουργικό συμβούλιο ο Λίβυος πρωθυπουργός

Μπορεί ο Νίκος Δένδιας να πηγαίνει για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα στη Λιβύη, όμως ο πρωθυπουργός Αμπντουλχαμίντ Ντεϊμπά θα βρίσκεται στην Άγκυρα, καθώς επισκέπτεται την Τουρκία μαζί με αρκετούς υπουργούς του.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του νέου πρωθυπουργού της Λιβύης στην Τουρκία, εν μέσω συνεχών επαφών με φόντο τις εξελίξεις στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ντεϊμπά θα συμμετέχει μαζί με τον Ερντογάν στην πρώτη συνεδρίαση του τουρκολυβικού συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας.
«Όλες οι πτυχές των σχέσεων Τουρκίας και Λιβύης θα συζητηθούν, καθώς οι χώρες έχουν βαριά ριζωμένους, ιστορικούς δεσμούς» αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Παράλληλα, ΜΜΕ της γειτονικής χώρας αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης θα συνοδεύεται από αντιπροσωπεία 14 υπουργών, πέντε αντιπροέδρων της κυβέρνησης, τον υπουργό εξωτερικών και άλλους αξιωματούχους.

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες «ως κεφάλαιο» εκτιμά η ΑυστρίαΟ Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες «ως κεφάλαιο» εκτιμά η Αυστρία

Στις συνομιλίες της Ε.Ε. με την Άγκυρα για το προσφυγικό πρέπει να καθίσταται σαφές ότι οι Βρυξέλλες «δεν δέχονται εκβιασμούς», σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ Νέχαμερ, ο οποίος πάντως εκτιμά ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στη συνεργασία με τον Ερντογάν.

Σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση, ο Καρλ Νέχαμερ, εξήγησε ότι η συνεργασία με την Άγκυρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι ουσιαστικά μονόδρομος, «ακόμη και εάν αυτό είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας επισήμανε ότι και ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει ότι έχει «θέση-κλειδί», συνεπώς χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες «επανειλημμένα ως κεφάλαιο» για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση.

Επομένως, είπε, κανείς χρειάζονται και τα δύο: διάλογος με την Άγκυρα αλλά και «σαφήνεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι δεν δεχόμαστε εκβιασμούς».

Ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, έχει απορρίψει πολλές φορές στο παρελθόν εκβιαστικές επιδιώξεις της Τουρκίας έναντι της Ε.Ε. όσον αφορά το το προσφυγικό ζήτημα. Επίσης, εξαιτίας της προκλητικής στάσης της Άγκυρας σε διάφορα θέματα, όπως τελευταία και στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. που ζητούν την επιβολή κυρώσεων. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς μεταξύ άλλων έχει επιμείνει εδώ και χρόνια για την ανάγκη οριστικής διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.