ΕΟΤ: Αρνήθηκαν να υπογράψουν τη σκανδαλώδη ανάθεση στην Marketing Greece και τους παραίτησαν – Βουλή: Αμετανόητη και εριστική η Νικολάου

Τριγμούς στον ΕΟΤ και στο υπουργείο Τουρισμού προκαλούν οι παραιτήσεις τεσσάρων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού τα οποία είχαν διοριστεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αφορμή στάθηκε η απευθείας ανάθεση της τουριστικής καμπάνιας της χώρας, ύψους 32 εκατ ευρώ στην εταιρεία Marketing Greece η οποία αποφασίστηκε εν μέσω πανδημίας και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι μόνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυβερνητικής εφημερίδας ΕΣΤΙΑ τέσσερα από τα εννέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ο ναύαρχος ε.α. Βασίλης Πολίτης, η κ. Αγγελική Μητσολίδου και η κυρία Χαρά Πασχαλίδου έθεσαν τις παραιτήσεις τους στην διάθεση του Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη λόγω της -κατ αυτούς εμμονής του- να απαιτεί την απ’ ευθείας ανάθεση της διαφημιστικής εκστρατείας της Ελλάδος ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ (ΕΟΤ και 13 Περιφέρειες) στην ιδιωτική εταιρεία Marketing Greece.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα τα μέλη του ΔΣ είχαν ενστάσεις σε ότι αφορά την ανάθεση της καμπάνιας σε ιδιωτική εταιρεία με αποτέλεσμα οι σχέσεις τους με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη να οξυνθούν. Ενστάσεις που είχαν να κάνουν τόσο με την σκοπιμότητα όσο και με την «νομιμότητα» της ανάθεσης

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Τουρισμού οι παραιτήσεις των τεσσάρων μελών του ΔΣ του ΕΟΤ φέρονται να ζητήθηκαν από το Θεοχάρη καθώς η συνεργασία με την Marketing Greece αποτελούσε κεντρική πολιτική επιλογή, με αποτέλεσμα επειδή τα συγκεκριμένα μέλη του ΔΣ δεν ψήφισαν να ζητηθούν οι παραιτήσεις τους.

Η ερώτηση στη Βουλή

Υπενθυμίζεται ότι η απευθείας ανάθεση της διαφημιστικής καμπάνιας στην Marketing Greece είχε φτάσει και στη Βουλή έπειτα από ερώτηση 41 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ερώτηση γινόταν λόγος «για καταστρατήγηση των όρων διαφάνειας, της δίκαιης και ίσης μεταχείρισης με όρους υγιούς ανταγωνισμού των επιχειρήσεων με την απευθείας ανάθεση στην Marketing Greece του συνόλου της τουριστικής προβολής της χώρας μας ανεξαρτήτως της αξίας της σύμβασης και κατά παρέκκλιση της κείμενης εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων». Επίσης οι βουλευτές ζητούσαν από τον αρμόδιο υπουργό να εξηγήσει «ποια ανάγκη εξυπηρετείται με τον προσδιορισμό της Marketing Greece, ως δυνητικού αποκλειστικού αντισυμβαλλομένου, χωρίς τους περιορισμούς του Ν. 4412/2016, για συμβάσεις που αφορούν στην υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων προβολής, διαφήμισης, προώθησης, επικοινωνίας και δημόσιων σχέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και μάλιστα, ανεξαρτήτως ύψους ποσού οικονομικού ανταλλάγματος, τη στιγμή, μάλιστα, που υφίσταται διαφανής και γρήγορη διαδικασία με έλεγχο από την ΕΑΔΗΣΥ για απρόβλεπτα, εξωγενή γεγονότα;»

Όπως επίσης «με ποια κριτήρια εξαιρέθηκε η Marketing Greece από το νόμο 4412/2016 περί δημοσίων συβάσεων ενώ όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διαφήμισης και προβολής συνεχίζουν να υπόκεινται στους περιορισμούς του εν λόγω νόμου; Γιατί προσπερνάτε την ήδη δομημένη διαδικασία της ενσωματωμένης Οδηγίας όπως αποτυπώνεται στο άρθρο 32 του Ν.4412/2016 και παρακάμπτετε κάθε διαφανή διαδικασία αποκλειστικά για την Marketing Greece;»

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση σκορπάει πακτωλό χρημάτων σε ιδιώτες για καμπάνιες»

Η αξιωματική αντιπολίτευση πήρε θέση σχετικά με τις μεθοδεύσεις του υπουργείου Τουρισμού, σημειώνοντας τα εξής:

«Την ώρα που οι επαγγελματίες του τουρισμού αγωνιούν για το φετινό δύσκολο καλοκαίρι βλέποντας την κυβέρνηση να τους έχει εγκαταλείψει στο έλεος της πανδημίας, ο υπουργός Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης, σκορπάει πακτωλό χρημάτων σε ιδιώτες για καμπάνιες παρακάμπτοντας τον αρμόδιο δημόσιο φορέα, δηλαδή τον ΕΟΤ.

Οι μεθοδεύσεις αυτές, οι οποίες συντονίζονται από τον στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, Στιβ Βρανάκη, φανερώνουν ότι η μόνη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το πώς θα μοιράσει δημόσιο χρήμα στους φίλους της, εν προκειμένω την εταιρεία Marketing Greece.

Ήδη, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, τέσσερα μέλη του ΔΣ του ΕΟΤ προτίθενται να παραιτηθούν αντιδρώντας σε αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες της κυβέρνησης.

Είναι προφανές πως οι άνθρωποι του τουρισμού δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τη φιέστα που ετοιμάζει αύριο ο κ. Μητσοτάκης»

 

Βαγγέλης Τριάντης

Βουλή: Αμετανόητη και εριστική η Νικολάου εναντίον του Δημάκη

Η Σοφία Νικολάου.

Ειρωνεία, εμπάθεια και καμία ένδειξη μεταμέλειας για όσα συνέβησαν στον Βασίλη Δημάκη χαρακτηρίζουν την τοποθέτηση της Σοφίας Νικολάου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. «Αυτοί είστε» ή «μην παθαίνετε Πολάκη», είναι φράσεις που χρησιμοποίησε η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κατά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τον κρατούμενο των φυλακών Κορυδαλλού αξέχαστη θα μείνει η διαπίστωσή της πως «κανένα δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν παραβιάστηκε».

Κατά την δευτερολογία της, η Σοφία Νικολάου απάντησε στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τις απευθείας αναθέσεις του έργου των απολυμάνσεων στις φυλακές, λέγοντας προκλητικά στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ«Έγιναν μυοκτονίες για πρώτη φορά στις φυλακές της χώρας, που δεν έχουν γίνει πέντε χρόνια κύριοι. Αυτοί είστε…». Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑΣπύρος Λάππας, ζητώντας από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Μάξιμο Χαρακόπουλο, να προστατεύσει τα κόμματα από τη συμπεριφορά της Σ. Νικολάου και να μην διαγράψει την επίμαχη έκφραση από τα πρακτικά. Μάλιστα, ακολούθησε η προτροπή της προς τους βουλευτές: «Μην παθαίνετε… Πολάκη, όχι επειδή ο κ. Πολάκης τουιτάρει, δημοσιεύει σε προσφιλείς εφημερίδες αυτά που λέει, φωτογραφίες υπουργού μας, με συγκεκριμένο επιχειρηματία. Μην παθαίνετε… Πολάκη κάποιοι» είπε και επικαλέστηκε φωτογραφίες του επιχειρηματία -που ανέλαβε με απευθείας ανάθεση την απολύμανση των φυλακών- με βουλευτές και πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Η… συγγνώμη της Νικολάου και οι ειρωνείες

Ακολούθως, η γ.γ. πέρασε στο θέμα του Β. Δημάκη, ζητώντας συγγνώμη όχι για τις επιπτώσεις που προκάλεσαν οι αποφάσεις της στον κρατούμενο, αλλά για το γεγονός ότι δεν προχώρησε σε δηλώσεις έγκαιρα για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. «Συγνώμη, λοιπόν. Συγνώμη, γιατί δεν τοποθετήθηκα έγκαιρα, για το τι πραγματικά έχει συμβεί στην υπόθεση Δημάκη. Και αυτό, γιατί δεν ήθελα να αντιπαρατεθώ με τον κρατούμενο Δημάκη, με τον δικηγόρο Δημάκη και ίσως με μια μερίδα της κοινωνίας, η οποία συγχρωτίζεται και ταυτίζεται, με περιπτώσεις και προσωπικότητες σαν τον Δημάκη. Ήταν μεγάλο λάθος μου και ζητώ δημόσια συγνώμη» είπε δηκτικά και αποκάλεσε σε αντίστοιχο ύφος «εμβληματική προσωπικότητα» τον Β. Δημάκη, τονίζοντας παράλληλα πως μετά την τοποθέτησή της στην Επιτροπή θα πάψει να θεωρείται ως τέτοια. Μάλιστα, η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής έκρινε σκόπιμο να παραθέσει μειωτικούς χαρακτηρισμούς κατά του κρατούμενου, κάνοντας λόγο για «περιπτώσεις και προσωπικότητες σαν τον Δημάκη».

Περιέγραψε από τη δική της οπτική τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν με πρωταγωνιστή τον κρατούμενο, παρουσιάζοντάς τον ως υποκινητή κινητοποιήσεων κρατουμένων με επιρροή σε σωφρονιστικά καταστήματα που βρίσκονται ακόμα και στην Πάτρα και τα Γιάννενα. «Και προκειμένου, κύριοι, να προστατεύσω τα δικαιώματα των υπολοίπων κρατουμένων, συνάμα με το δικαίωμα του Δημάκη στην εκπαίδευση, αποφάσισα τη μεταγωγή του στη φυλακή των Γρεβενών. Γιατί στη φυλακή των Γρεβενών; Διότι η φυλακή των Γρεβενών έχει την πιο πλήρη υλικοτεχνική υποδομή, για παρακολούθηση μαθημάτων ηλεκτρονικά. Πήγε ο Βασίλης Δημάκης, λοιπόν, στα Γρεβενά. Εκεί του ζητήθηκε από τον Διευθυντή των φυλακών και από το Σύμβουλο Σχολικής Εκπαίδευσης, να παρακολουθήσει ηλεκτρονικά τα μαθήματά του. Διότι από τις 26 Μαρτίου, επισημαίνω, τα μαθήματα του ΕΚΠΑ γινόταν μόνο ηλεκτρονικά. Και μέχρι σήμερα βέβαια και θα ολοκληρωθούν ηλεκτρονικά, διότι απαγορεύεται η φυσική παρουσία στο πανεπιστήμιο. Ποια ήταν η απάντηση του Βασίλη Δημάκη, του εμβληματικού αυτού Βασίλη Δημάκη; Όχι κύριοι, δεν θέλω να παρακολουθήσω ηλεκτρονικά τα μαθήματά μου, διότι με ενδιαφέρει να επιστρέψω στο κελί μου, στη Δικαστική Φυλακή Κορυδαλλού. Αυτό που λέω αποδεικνύεται, εδώ έχω το έγγραφο του Διευθυντή των Φυλακών Γρεβενών, στη διάθεσή σας είναι να σας το δώσω» ανέφερε και κατέθεσε το εξής έγγραφο:

Συμπέρανε δε ότι κανένα δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν παραβιάστηκε. «Ουδέποτε του απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην εκπαίδευση. Αντιθέτως, του ζητήθηκε και αρνήθηκε, διότι κύριο μέλημα του, ήταν να επιστρέψει στο κελί του» υποστήριξε η Σ. Νικολάου, αρνούμενη να αντιληφθεί γιατί προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις οι χειρισμοί της.

 

Άγγελος Προβολισιάνος