Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την Αττική – Τράπεζες: Τα μορατόρια φεύγουν… η μειωμένη δόση έρχεται

Σπίτια από ψηλά εν μέσω Lockdown στην Αθήνα

Από σήμερα τίθεται σε λειτουργία η πλατφόρμα του προγράμματος “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την περιφέρεια Αττικής

Από σήμερα, Δευτέρα, ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας του προγράμματος “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”, για την περιφέρεια Αττικής.

Η πλατφόρμα έχει ήδη ανοίξει από την Παρασκευή με τα Ιόνια νησιά και την Ήπειρο να είναι οι πρώτες περιοχές που συμμετείχαν στην νέα διαδικασία.

Σταδιακά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η πλατφόρμα του προγράμματος, θα ανοίξει και για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.

Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την Αττική

Το πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στον πρωθυπουργό από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δηλαδή από τον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη και την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου.

Τονίστηκαν –μεταξύ άλλων- τα οφέλη του προγράμματος για τους πολίτες, σε όρους όχι μόνο ποιότητας ζωής, αλλά και της μεγάλης εξοικονόμησης στην κατανάλωση ενέργειας και στο κόστος θέρμανσης και ψύξης των κατοικιών που αναβαθμίζονται ενεργειακά.

Στον πρωθυπουργό παρουσιάστηκαν και συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς ωφελήθηκαν οι πολίτες από τα προηγούμενα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»:

Για παράδειγμα, διαμέρισμα 90m2 στην Αττική κατασκευής 1978 ενεργειακής κατηγορίας Η είχε κάθε χρόνο εκλύσεις ρύπων 126kg/τετραγωνικό μέτρο και κατανάλωνε 490kWh/m2 πρωτογενούς ενέργειας και εκτιμήθηκε ότι δαπανούσε κάθε χρόνο 3.000 ευρώ για θέρμανση, ψύξη και χρήση ζεστού νερού.

Μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν –συνολικού κόστους εργασιών 17.800 ευρώ, εκ των οποίων τα 8.000 ευρώ ήταν επιχορήγηση και τα υπόλοιπα καλύφθηκαν μέσω άτοκου δανείου-, το σπίτι αναβαθμίστηκε κατά 4 ενεργειακές κλάσεις και κατατάχθηκε στην κατηγορία Γ. Η ετήσια κατανάλωση ενέργειας περιορίστηκε στα 200kWh/m2, , οι εκλύσεις ρύπων μειώθηκαν κατά 62% στα 48kg/m2 CO2 και το λειτουργικό κόστος περιορίστηκε στα 1.300€ , με μείωση 1.700 ευρώ.

Οι πολίτες μπορούν να παίρνουν πληροφόρηση για το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://exoikonomo2020.gov.gr.

Στις σχετικές ενότητες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος και τις σχετικές ανακοινώσεις. Ταυτόχρονα αποκτούν πρόσβαση σε όλο το πληροφοριακό υλικό του προγράμματος (Οδηγός Εφαρμογής, Παραρτήματα, κλπ.). Στη ιστοσελίδα συμπεριλαμβάνονται επίσης Εγχειρίδια για την χρήση του πληροφοριακού συστήματος καθώς και συχνές ερωτοαπαντήσεις.

Για γενικές πληροφορίες – ερωτήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το helpdesk του προγράμματος: Τηλέφωνο: 210 6241829, Ώρες λειτουργίας 07:00 – 21:00 Δευτέρα – Παρασκευή, E-mail: support exoikonomo2020.gr.

 

Τράπεζες: Τα μορατόρια φεύγουν… η μειωμένη δόση έρχεται

Alpha Bank

Μετά το τέλος των μορατόριουμ οι τράπεζες ετοιμάζονται για σταδιακή επαναφορά των μηνιαίων πληρωμών στην κανονικότητα, η οποία στηρίζεται στην πληρωμή του 50% της δόσης για ολόκληρο το 2021.

Αντίστροφα θα αρχίσει να μετράει από τις αρχές του 2021 ο χρόνος για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που διευκολύνθηκαν μέχρι σήμερα, λαμβάνοντας από τις τράπεζες αναστολή στην πληρωμή της δόσεων των δανείων τους.

Το ξέσπασμα της πανδημίας έθεσε δάνεια ύψους 25 δισ. ευρώ, που ήταν μέχρι πρόσφατα ενήμερα, στον «πάγο», μέσω οριζόντιων μέτρων αναστολής πληρωμών που εφάρμοσαν οι τράπεζες και η τύχη αυτών των δανείων όσον αφορά τη δυνατότητα αποπληρωμής τους θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της κρίσης. Με βάση τις εκτιμήσεις των τραπεζών, πάντως, το 20 – 25% αυτών των δανείων που έχουν μπει σε μορατόριουμ πληρωμών δεν θα ανακάμψει, εκτινάσσοντας εκ νέου το κόκκινο ιδιωτικό χρέος, που θα βρεθεί κοντά στα 100 δισ. ευρώ.

Οι οφειλέτες που συμμετείχαν στα μορατόρια, θα κληθούν σε λίγες εβδομάδες να επαναξεκινήσουν την σχέση με την τράπεζα τους και να αρχίσουν την αποπληρωμή των δανείων τους.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες οι τράπεζες ετοιμάζονται για σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα των μηνιαίων πληρωμών και η οποία στηρίζεται σε προγράμματα για την πληρωμή του 50% της δόσης για ολόκληρο το 2021.

Ωστόσο τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι το σύστημα είναι έτοιμο να κινηθεί ακόμη πιο επιθετικά εφ’ όσον προκύψει ανάγκη, προτείνοντας την καταβολή ενός μικρού μέρους της αρχικής δόσης, της τάξεως των 100 ή 200 ευρώ για 3 ή 6 μήνες, και στη συνέχεια προοδευτική επαναφορά της δόσης στα προ κορωνοϊού επίπεδα.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες οι επικεφαλής των πιστωτικών ιδρυμάτων σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αρμόδιος για τις τράπεζες υφυπουργός Γιώργος Ζαββός την περασμένη Παρασκευή αναζήτησαν λύσεις που δεν θα διαταράξουν την κουλτούρα των πληρωμών, αλλά θα επιτρέψουν τη διευκόλυνση αδύναμων δανειοληπτών και των πιστωτικών ιδρυμάτων να μην αυξήσουν τα κόκκινα δάνειά τους.

Ωστόσο από τις τράπεζες ξεκαθαρίσουν ότι η επέκταση ευνοϊκών μέτρων, δεν θα αφορούν τους πάντες, αλλά θα εφαρμόζονται σε μια συγκεκριμένη «περίμετρο», η οποία έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει όταν η οικονομία επανέλθει σε φυσιολογική κατάσταση.

Μια άλλη περίπτωση που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων τραπεζών – οικονομικού επιτελείου αφορά στη συνδυαστική λύση επιμήκυνσης του προγράμματος «Γέφυρα» αλλά και των μορατόριουμ για συγκεκριμένη «περίμετρο» δανειοληπτών.

Περιορισμένη ισχύ η παράταση των μορατόριουμ

Άλλωστε και με δεδομένο ότι τα μορατόρια που εφαρμόστηκαν αφορούν το ένα τέταρτο περίπου των ενήμερων δανείων, οι τράπεζες εκτιμούν ότι έχουν εξαντλήσει το περιθώριο ένταξης νέων δανείων.

Ετσι, η δυνατότητα επέκτασης του μέτρου που δόθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών για όσους δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα χρήση της σχετικής διευκόλυνσης θα έχει περιορισμένη εφαρμογή και θα αφορά κυρίως επιχειρήσεις που πλήττονται από την ύφεση.

Η περίοδος αναστολής μπορεί να έχει διάρκεια έως και εννέα μήνες το ανώτερο και ανάλογα με το πότε ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση μπήκε σε καθεστώς μορατόριουμ έχει αρχίσει ήδη να «τρέχει» η λήξη της περιόδου χάριτος. Ενα σημαντικό μέρος των οφειλετών που είχαν στεγαστικό δάνειο και έχουν πάρει αναστολή έχει κάνει αίτηση για την ένταξή του στο πρόγραμμα «Γέφυρα» του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για 160.000 οφειλέτες, οι οποίοι προκειμένου να αρχίσουν να λαμβάνουν την κρατική επιδότηση θα πρέπει να διακόψουν την αναστολή και να αρχίσουν να αποπληρώνουν το τμήμα της δόσης που τους αναλογεί.

Το ίδιο, άλλωστε, θα πρέπει να κάνουν και όσοι οφειλέτες στεγαστικών δανείων έχουν πάρει αναστολή αλλά δεν δικαιούνται την κρατική επιδότηση.

Για αυτές τις περιπτώσεις οι τράπεζες θα δώσουν τη δυνατότητα της μερικής καταβολής δόσης για διάστημα περίπου έξι μηνών ή και μεγαλύτερο.

Προϋπόθεση ωστόσο για να κάνουν κάτι δεκτές αυτές τις λύσεις οι θεσμοί, είναι το νέο πτωχευτικό να τεθεί σε ισχύ πριν από την επόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, τον Απρίλιο του 2021. Σε αυτό το επίπεδο οι τράπεζες εκφράζουν αντιρρήσεις και τοποθετούν την ισχύ του νόμου τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στην κατάτμηση του έργου σε δόσεις, κάτι στο οποίο ενδεχομένως να βρουν κοινό τόπο και με τους θεσμούς.