Εξηγήσεις για τα πλωτά φράγματα των 2,7 χλμ που θέλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ζητά η Κομισιόν – Θέτει θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για την εν κρυπτώ προκήρυξη διαγωνισμού από την κυβέρνηση για την κατασκευή πλωτού φράχτη κατά των προσφύγων στο Αιγαίο, με το θέμα να φτάνει άμεσα μέχρι τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ενημέρωση από αξιωματούχο της Κομισιόν, οι Βρυξέλλες ενδέχεται να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους στα κυβερνητικά σχέδια όχι επειδή το θέμα του πλωτού φράχτη προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο. Άλλωστε, η Ε.Ε. αποδέχεται πως είναι δικαίωμα των κρατών-μελών να χρησιμοποιήσουν τέτοια αποτρεπτικά μέσα κατά προσφύγων και μεταναστών.

Για το μέτρο, όμως, αυτό ενδεχομένως να υπάρχουν θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων των προσφύγων που αιτούνται άσυλο.

Ο εν λόγω αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Κομισιόν είναι ενήμερη για τα σχέδια της κυβέρνησης και εξετάζει όλες τις πτυχές, όμως εκείνο που πρέπει να διευκρινιστεί είναι εάν το πλωτό φράγμα παραβιάζει τους κοινοτικούς κανόνες σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παροχής ασύλου.

Σημειώνεται ότι βάσει δικαίου της Ε.Ε. δεν επιτρέπεται σε ένα κράτος να εμποδίσει έναν πρόσφυγα / μετανάστη να υποβάλει αίτημα παροχής ασύλου, συνεπώς τίθεται το ερώτημα για την κυβέρνηση πώς ένας πλωτός φράχτης θα εξασφαλίζει ότι δεν θα παραβιαστούν τα δικαιώματα αυτά.

Το… Ορμπανικού ύφους σχέδιο της κυβέρνησης έγινε γνωστό χθες, όταν και ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός εξπρές που είχε αναρτήσει στη Διαύγεια η κυβέρνηση.

Αφορά στην κατασκευή ενός πλωτού φράχτη μήκους 2,7 χλμ, ο οποίος θα τοποθετηθεί, αρχικά, στη Λέσβο, ενώ η εν κρυπτώ προσπάθεια διεξαγωγής του διαγωνισμού έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα.