Εξελίξεις στη Λιβύη: Πλήρης στήριξη Σάλεχ σε Χαφτάρ – Παλαιστίνη: Έδωσαν τα χέρια Χαμάς-Φατάχ για τη διεξαγωγή εκλογών

Ο στρατός είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τη Λιβύη. Όπως φαίνεται ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Λιβύη μετά την αιφνίδια επίσκεψη του Σάλεχ και Χαφτάρ στην Αίγυπτο

Λιβυκά ΜΜΕ, αναφέρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πως ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Ageela Saleh, δηλώνει την απόλυτη στήριξή του στον στρατάρχη Χαφτάρ αλλά και στον LNA, καθώς “μοιράζονται” τον ίδιο στόχο και σκοπό.

Επίσης ο Σάλεχ, ανέφερε πως η νέα κυβέρνηση της Λιβύης θα έχει ως έδρα τη Σύρτη, ενώ έδωσε και ένα σαφές μήνυμα προς όλους τους εμπλεκομένους, πως ο λιβυκός στρατός είναι πανέτοιμος να υπερασπιστεί τη Λιβύη.

Ο LNA εξολόθρευσε τον “Εμίρη” του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη

Τη Δευτέρα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Στρατηγός Αχμέντ Αλ Μισμάρι ανακοίνωσε τη δολοφονία ενός «εμίρη» του Ισλαμικού Κράτους (IS) στη νότια Λιβύη.

Είπε ότι ο ηγέτης του IS σκοτώθηκε σε ενέδρα, κατά τη διάρκεια επιχείρησης, από τις δυνάμεις του LNA στη γειτονιά Αμπντ Αλ Κάφι της Σεμπά, στις 14 Σεπτεμβρίου. Ο Al-Mismari είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι ο άντρας πιστεύεται ότι ήταν ο ηγέτης του IS στη Λιβύη, γνωστός ως Abu Abdullah Al-Libi.

Αφού ολοκληρώθηκε η έρευνα και συνελήφθη ακόμη ένας πράκτορας του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή Γκάντβα, ο Αλ Μισμάρι επιβεβαίωσε ότι ήταν ο Αμπού Μουαζ Αλ-Ιρακινός, επίσης γνωστός ως Abu Abdullah. Πιστεύεται ότι είναι ο ηγέτης του IS στη Βόρεια Αφρική, δήλωσε ο εκπρόσωπος του LNA. Ο Al-Mismari επεσήμανε ότι ο Al-Iraqi εισήλθε στη Λιβύη στις 12 Σεπτεμβρίου 2014, μαζί με τον Abdulaziz AlAnbari, με πλαστά λιβυκά διαβατήρια μέσω της Τουρκίας.

Εκείνη την εποχή, ο Αλ-Ανμπάρι ήταν ένας εμίρης του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη. Ο Αμπού Αμπντουλάχ ορίστηκε ως βοηθός από τον αρχηγό του ISIS, Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγντάντι. Ο Al-Iraqi έγινε ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης, αφού ο LNA σκότωσε τον Αλ Ανμπάρι στην ανατολική πόλη Ντέρνα το 2015. Η έρευνα αποκάλυψε την ταυτότητά του ως Αμπντουλάχ Αλ-Ραμπάι, Ιρακινού Κούρδου. Ο Al-Mismari εξήγησε ότι ο «εμίρης» του IS στη Λιβύη, σκοτώθηκε σε μια 7ωρη μάχη με τις δυνάμεις του LNA.

Η Τουρκία έστειλε σχεδόν 18.000 Συριακούς μισθοφόρους στη Λιβύη

Την Πέμπτη, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) αποκάλυψε ότι ο συνολικός αριθμός των Τούρκων μαχητών που είχαν μεταφερθεί στη Λιβύη είχε αυξηθεί σε σχεδόν 18.000. Από αυτούς 7.100 σύροι μισθοφόροι επέστρεψαν στη Συρία αφού ολοκληρώθηκαν οι συμβάσεις τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των τζιχαντιστών που μεταφέρθηκαν από τη Συρία στη Λιβύη έφτασε τους 10.000, ενώ επιπλέον υπήρχαν 2.500 Τυνήσιοι. Είναι επίσης γνωστό ότι ανάμεσα στους 18.000 μισθοφόρους, υπάρχουν τουλάχιστον 350 παιδιά κάτω των 18 ετών.

Σε δήλωσή του, το SOHR πρόσθεσε ότι μια νέα παρτίδα μισθοφόρων που στηρίζονται από την Τουρκία επέστρεψε από τη Λιβύη στη Συρία, αφού ολοκλήρωσε τη διάρκεια των συμβάσεών τους, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των επαναπατριζόμενων σε δέκα ημέρες σε περισσότερους από 1.200.

 

Παλαιστίνη: Έδωσαν τα χέρια Χαμάς – Φατάχ για τη διεξαγωγή εκλογών

Η Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και η Φάταχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για τη διεξαγωγή εκλογών μέσα σε διάστημα έξι μηνών, όπως ανέφεραν στελέχη και των δύο κομμάτων.

Η συμφωνία προβλέπει συγκεκριμένα ότι θα οργανωθούν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στα Παλαιστινιακά Εδάφη, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 15 χρόνια.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία για τη διεξαγωγή αρχικά βουλευτικών εκλογών, κατόπιν για την εκλογή προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής και στη συνέχεια για την ανάδειξη του κεντρικού συμβουλίου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO)», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Φάταχ.

Ο Σάλεχ αλ Αρούρι, στέλεχος της ισλαμιστικής Χαμάς, επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε κατά τις επαφές που είχαν μέλη της Φάταχ και της Χαμάς στην Τουρκία. «Αυτή τη φορά καταλήξαμε σε μια πραγματική ομοφωνία (…) οι διαιρέσεις έβλαψαν τον αγώνα μας και εργαζόμαστε για να βάλουμε ένα τέλος» είπε ο Αρούρι, σε συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικά από την Κωνσταντινούπολη.

Οι δύο μεγαλύτερες παλαιστινιακές παρατάξεις ξεκίνησαν πρόσφατα διάλογο με την ελπίδα ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να αντιπαλέψουν την ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με χώρες του Κόλπου, όπως με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

Ο Ρατζούμπ είπε ότι ο πρόεδρος Αμπάς θα εκδώσει ένα διάταγμα με το οποίο θα καθορίζεται η ημερομηνία των εκλογών, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.