Εξαφανίστηκαν 6 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. μόνο στο πρώτο κύμα της πανδημίας – Σήμα κινδύνου εκπέμπει η τουρκική οικονομία, σφυρίζει αδιάφορα ο Ερντογάν – Τρίτη παραίτηση βουλευτή «βαρίδι» για το CDU λίγο πριν τις περιφερειακές εκλογές

Εξαφανίστηκαν 6 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. μόνο στο πρώτο κύμα της πανδημίας

Δραματικά είναι τα στοιχεία της έρευνας του Eurofound για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον χώρο της εργασίας, καθώς μόνο στο πρώτο κύμα κορονοϊού χάθηκαν 6 εκατομμύρια θέσεις. Νέοι, γυναίκες και συμβασιούχοι τα μεγάλα θύματα, που έχουν πληγεί περισσότερο και από την χρηματοπιστωτική κρίση.

Σύμφωνα με την έρευνα, η τηλεργασία, τα προγράμματα απασχόλησης μειωμένου ωραρίου και άλλα κρατικά προγράμματα στήριξης βοήθησαν να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας αλλά επίσης σήμαιναν ότι περισσότεροι άνθρωποι βρέθηκαν σε επαγγελματική αδράνεια αντί να περιλαμβάνονται στα στατιστικά στοιχεία της ανεργίας.

«Υπήρχαν 5,7 εκατ. λιγότεροι άνθρωποι σε απασχόληση στην ΕΕ την άνοιξη του 2020 συγκριτικά με το τέλος του 2019, και 6,3 εκατ. λιγότεροι συγκριτικά με την τάση αύξησης που θα μπορούσε να αναμένει κανείς πριν από την πανδημία της COVID-19», σύμφωνα με το Eurofound.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2019 η απασχόληση διαμορφώθηκε σε 201 εκατ. εργαζομένους, σύμφωνα με το Eurofound, συγκριτικά με περίπου 450 εκατ. ανθρώπους που ζουν στο ευρωπαϊκό μπλοκ. Η αντίστοιχη αλλαγή στο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ ήταν πιο μέτρια, από 6,6% σε 6,7%.

«Στους 12 μήνες έως την άνοιξη του 2020, η απασχόληση στην ΕΕ μειώθηκε κατά 2,4%, οι εβδομαδιαίες ώρες αυτών που συνέχιζαν να εργάζονται μειώθηκαν κατά σχεδόν μία ώρα και το ποσοστό των εργαζομένων, που είχαν μεν δουλειά, αλλά δεν εργάζονταν, υπερδιπλασιάστηκε στο 17%», ανέφεραν οι συντάκτες της έρευνας.

Σύμφωνα με το Eurofound, μια ευρωπαϊκή υπηρεσία που ασχολείται με την παρακολούθηση και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας στις 27 χώρες-μέλη, ο αριθμός των συμβάσεων ορισμένου χρόνου μειώθηκε κατά 17%, με τις χώρες του νότου να πλήττονται ιδιαίτερα.

«Οι πιο νέοι εργαζόμενοι βίωσαν τη μεγαλύτερη μείωση στην απασχόληση», ανέφερε η έρευνα, τονίζοντας ότι τα επίπεδα νεανικής απασχόλησης στην πανδημία συρρικνώθηκαν περισσότερο απ’ ό,τι κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε το 2008, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ο κίνδυνος μιας ακόμα «χαμένης γενιάς».

Σε αντίθεση με την χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση πριν από μία και πλέον δεκαετία, οι συντάκτες της έρυνας πρόσθεσαν ότι η πανδημία επηρέασε δυσανάλογα κλάδους στους οποίους κυριαρχούν οι γυναίκες, όπως η φιλοξενία, τα τρόφιμα και τα ταξίδια.

Με περίπου το ήμισυ του εργατικού δυναμικού στην ΕΕ να στρέφεται στην τηλεργασία, οι εργαζόμενοι υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου σε αστικά κέντρα είναι πιο πιθανόν να διατηρήσουν τη δουλειά τους σε σχέση με άλλους, γεγονός που εντείνει τις ανισότητες.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η τουρκική οικονομία, σφυρίζει αδιάφορα ο Ερντογάν

Η τουρκική οικονομία, εύθραυστη ήδη πριν από την πανδημία, εκπέμπει σήματα κινδύνου με έναν επίμονο πληθωρισμό και την υποχώρηση της τουρκικής λίρας.

Οι τιμές ορισμένων τροφίμων, όπως του λαδιού ή των γαλακτοκομικών προϊόντων, αυξάνονται πλέον κάθε εβδομάδα.

Η Γκιουλάι Αβσάρ ψωνίζει τακτικά από μια αγορά της παλιάς πόλης της Άγκυρας, η οποία φημίζεται για τις τιμές της που είναι φθηνότερες από αλλού. Όμως ακόμη κι εδώ, δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να γεμίσει το καλάθι της, όπως και πολλοί Τούρκοι που πρέπει πλέον να διαχειρίζονται την αύξηση των τιμών, που είναι μερικές φορές καθημερινή.

«Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι για να αγοράσω λίγο τυρί και βγαίνω με άδεια χέρια αφού είδα τις τιμές. Όλα είναι τόσο ακριβά», διαμαρτύρεται αυτή η 65χρονη συνταξιούχος.

«Το ελαιόλαδο αξίζει πια χρυσάφι. Το προσφέρεις στην καλή σου για να την εντυπωσιάσεις», ειρωνεύεται ο Αχμέτ, ο οποίος έχει έρθει κι αυτός για προμήθειες στην αγορά.

Πίσω απ’ αυτό το σαρκασμό κρύβεται η τραγωδία πολλών Τούρκων με χαμηλά εισοδήματα που έχουν περάσει ξαφνικά κάτω από το όριο της φτώχειας και για τους οποίους το να βρουν κάτι για να φάνε χωρίς να μείνουν αδέκαροι έχει γίνει μια καθημερινή μάχη.

Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο 2020, 13,9% του πληθυσμού της Τουρκίας ζει κάτω από το εθνικό όριο της φτώχειας, το οποίο βρίσκεται στα 4,3 δολάρια (3,59 ευρώ) την ημέρα κατ’ άτομο.

«Εργάζομαι εδώ και 20 χρόνια σε φτωχές συνοικίες για να βοηθώ τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ποτέ η πρόσβαση στην τροφή δεν ήταν πρόβλημα όσο είναι σήμερα», λέει η Χατσέρ Φογκό, ιδρύτρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δίκτυο Βαθιάς Φτώχειας. Άλλοτε, «αν δεν είχες να φας, ζητούσες από τους γείτονες. Όμως σήμερα και οι γείτονες δεν έχουν τίποτα», λέει.

Σ’ αυτές τις συνοικίες κατοικούν κυρίως οικοδόμοι, άνθρωποι που συλλέγουν απορρίμματα για ανακύκλωση, γυναίκες και παιδιά που προσπαθούν να βιοπορισθούν ως πλανόδιοι έμποροι.

«Έχω δει μητέρες που τρέφουν το μωρό τους με έτοιμες αφυδατωμένες σούπες σε φακελάκι επειδή δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν βρεφικό γάλα. Είναι τόσο ακριβό που τα σούπερ-μάρκετ το κλειδώνουν πλέον, σαν να ήταν προϊόν πολυτελείας», λέει η Χατσέρ Φογκό.

Η φτώχεια πλέον δεν αγγίζει μόνο αυτούς που δεν έχουν σταθερή δουλειά, αλλά και ομάδες που πίστευαν πως ήταν προστατευμένες απ’ αυτή. «Έρχονται σε μας άνθρωποι που βρέθηκαν ξαφνικά άνεργοι ή που δεν είχαν ποτέ ζητήσει βοήθεια σε τρόφιμα», εξηγεί η κ. Φογκό.

Η συνταξιούχος Γκιουλάι Αβσάρ δεν φανταζόταν ποτέ ότι μια μέρα δεν θα μπορούσε πλέον να πληρώσει τους λογαριασμούς της για το φυσικό αέριο. Με δάκρυα στα μάτια, λέει πως δεν έχει πλέον θέρμανση στο σπίτι της και στην Άγκυρα οι θερμοκρασίες πέφτουν τη νύχτα κάτω από το 0. Η κυβέρνηση αδιαφορεί. Αν τους ρωτήσετε, όλα αυτά τα προβλήματα δεν υπάρχουν», λέει αγανακτισμένη.

Τον Οκτώβριο, το βίντεο ενός εμπόρου που δήλωσε στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως δεν καταφέρνει «πια να φέρει ψωμί» στο σπίτι του είχε προκαλέσει σάλο. «Αυτό μου φαίνεται υπερβολικό», του είχε απαντήσει ο αρχηγός του κράτους.

Ενώ οι οικονομικές δυσκολίες διαβρώνουν την εκλογική δημοτικότητά του, ο Ερντογάν προτιμά να σκιαγραφεί στις ομιλίες του μια Τουρκία την οποία ζηλεύει η Δύση και η οποία ετοιμάζεται να γίνει «μία από τις πιο μεγάλες οικονομίες του κόσμου».

Για τον Ερίντς Γελντάν, καθηγητή Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας στην Κωνσταντινούπολη, στη ρίζα του καλπάζοντος πληθωρισμού βρίσκονται κακές νομισματικές πολιτικές που ευνόησαν μια ανάπτυξη βασισμένη στο χρέος και η έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών.

«Ο πληθωρισμός ήταν επισήμως 14,6% το 2020. Όμως ο αριθμός αυτός δεν είναι παρά ένας μέσος όρος. Είναι πολύ πιο υψηλός, γύρω στο 22% στα προϊόντα διατροφής που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης των πληθυσμών με χαμηλά εισοδήματα», εξηγεί.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η συνολική άνοδος των τιμών από το 2008 στα προϊόντα διατροφής είναι 55%.

Αντιμέτωπος με τις επικρίσεις, ο Ερντογάν κατηγόρησε τους εμπόρους ή «λόμπι» ότι επιδιώκουν αθέμιτα οφέλη.

«Δημιουργούν φανταστικούς εχθρούς για να αποφύγουν να μετατραπεί η δυσφορία σε αντίδραση εναντίον της κυβέρνησης», εκτιμά ο Γελντάν.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα μεταρρυθμίσεις για την ανόρθωση της οικονομίας.

Προβλέπονται εξαγγελίες για επιδοτήσεις στους επενδυτές, καθώς και μια μείωση των δημόσιων δαπανών, όμως οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί.

«Η Τουρκία επιχειρεί να βρει το δρόμο της μέσα στην ομίχλη επειδή οι θεσμοί έχουν διαλυθεί. Το μόνο που κάνουμε είναι να σώζουμε τα έπιπλα», λέει ο Γελντάν και συμπληρώνει με νόημα: «Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα διακυβέρνησης».

Τρίτη παραίτηση βουλευτή «βαρίδι» για το CDU λίγο πριν τις περιφερειακές εκλογές

Σε ντόμινο εξελίσσονται οι παραιτήσεις βουλευτών στους κόλπους της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ. Το τελευταίο κρούσμα αφορά καταγγελίες για χρηματισμό από το Αζερμπαϊτζάν.

Πρόκειται για τον βουλευτή Μαρκ Χάουπτμαν που παραιτήθηκε χθες, ο οποίος ωστόσο, σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα Die Welt απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι έκανε κάτι επιλήψημο και αιτιολόγησε την απόφασή του να παραιτηθεί, προκειμένου, όπως είπε, να προστατεύσει την αρραβωνιαστικιά του και τα παιδιά του από τη δημόσια παρενόχληση.

Η παραίτηση του Χάουπτμαν έρχεται μετά τα σκάνδαλα με πρωταγωνιστές δύο άλλους Γερμανούς συντηρητικούς βουλευτές, οι οποίοι κατηγορούνται για γενναίες μίζες σχετικά με την προμήθεια μασκών. Και οι δύο παραιτήθηκαν από τη γερμανική βουλή (Bundestag).

Οι παραιτήσεις έρχονται σε μια πολιτικά ευαίσθητη στιγμή για το CDU – λίγο πριν από δύο σημαντικές περιφερειακές εκλογές την Κυριακή, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν τη μάχη για τη διαδοχή της Μέρκελ στις γενικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Την Τετάρτη, το περιοδικό Der Spiegel ανέφερε ότι η πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στο Βερολίνο πλήρωσε 16.744 ευρώ για να διαφημίσει ένα Σαββατοκύριακο για ψώνια στο Μπακού σε μια τοπική εφημερίδα που εκδίδει η Χάουπτμαν στην πολιτεία της Θουριγγίας. Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Χάουπτμαν καλλιεργεί επί χρόνια στενούς δεσμούς με το Αζερμπαϊτζάν, υποστηρίζοντας την αζέρικη κυβέρνηση, παρά τις αιτιάσεις για συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι κυβερνήσεις της Ταϊβάν και του Βιετνάμ πλήρωσαν επίσης διαφημίσεις στην εφημερίδα, ανέφερε το Spiegel.

Άλλοι δύο βουλευτές του CDU, ο Καρίν Στρενζ και ο Άξελ Φίσερ, είναι επίσης αντιμέτωποι με επικρίσεις σχετικά με τους δεσμούς που διατηρούν με το Μπακού, καθώς είναι ύποπτοι για χρηματισμό προκειμένου να δρουν πολιτικά προς το συμφέρον της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν. Διεξάγονται επίσημες έρευνες εναντίον και των δύο βουλευτών, οι οποίοι ωστόσο αρνούνται τους ισχυρισμούς.