ΕΝΦΙΑ 2022: Σε 10 δόσεις η πληρωμή. Τι να προσέξουν οι φορολογούμενοι — Δώρο Πάσχα: Πώς υπολογίζεται. Πότε καταβάλλεται

ΕΝΦΙΑ πιστοποιητικό: Χορήγηση και δικαίωμα λήψης - Περιπτώσεις που δεν απαιτείται. Η νέα απόφαση

Ήδη ξεκίνησε η ΑΑΔΕ να «τρέχει» την εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ υπολογίζοντας τα ποσά με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες. Η οφειλή του ΕΝΦΙΑ έτους 2022 αναμένεται να εξοφληθεί σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις

«Πρώτα θα μας απασχολήσει ο ΕΝΦΙΑ και μετά θα μας απασχολήσει ο φόρος εισοδήματος» δήλωσε στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο» ο φοροτεχνικός, Hλίας Χατζηγεωργίου.

Η αλλαγή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η πληρωμή του φόρου ακινήτων θα γίνει φέτος σε 10 δόσεις. «Η πρώτη δόση θα είναι στα τέλη Μάϊου κα η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2023. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν το εκκαθαριστικό του φόρου που αναφέρει τα ακίνητα αναλυτικά, για παραλήψεις ή λάθη. Σε περίπτωση που η διόρθωση των λαθών γίνει μέχρι τις 29 Ιουλίου δεν θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 300 ευρώ. Τυχόν μεταβολές στη δήλωση του ΕΝΦΙΑ θα ελεγχθούν από την εφορία.

ΕΝΦΙΑ 2022: Πώς εκδίδεται το εκκαθαριστικό από την ΑΑΔΕ

Ήδη ξεκίνησε η ΑΑΔΕ να «τρέχει» την εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ υπολογίζοντας τα ποσά με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες. Η οφειλή του ΕΝΦΙΑ έτους 2022 αναμένεται να εξοφληθεί σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Μαΐου 2022 και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2023.

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ μπορείτε να το βρείτε στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ. Θα χρειαστείτε τους κωδικούς του Taxisnet για να μπείτε στην εφαρμογή.

Αναλυτικά τα βήματα:

Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADEΚάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»Κάνετε κλικ στην επιλογή «Πολίτες»Κάνετε κλικ στην επιλογή «Ακίνητα»Κατεβαίνετε στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε τους κωδικούς Taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή.Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

 

Δώρο Πάσχα: Πώς υπολογίζεται – Πότε καταβάλλεταιΔώρο Πάσχα: Πώς υπολογίζεται – Πότε καταβάλλεται

Ποιοι δικαιούνται δώρο Πάσχα και πότε θα μπει στον τραπεζικό τους λογαριασμό

Μέχρι την Τετάρτη 20 Απριλίου θα πρέπει να καταβάλουν οι εργοδότες το δώρο Πάσχα Τo δώρο Πάσχα, όπως και το δώρο Χριστουγέννων, είναι κατοχυρωμένα για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζόμενων της ΓΣΕΕ, οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για τα δώρα εορτών είναι δημοσίας τάξεως, με συνέπεια να μην επιτρέπεται και να είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζόμενου από την αξίωση καταβολής τους.

Ποιοι δικαιούνται δώρο Πάσχα

Όπως αναφέρει το ΚΕΠΕΑ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται δώρο Πάσχα.

Ολόκληρο δώρο Πάσχα θα λάβουν όσοι έχουν εργαστεί από 1 Ιανουαρίου έως και 30/4 του τρέχοντος έτους, δηλαδή του 2022. Εάν κάποιος έχει εργαστεί λιγότερο διάστημα παίρνει αναλογία.

Αναφορικά με όσους εργαζόμενους ήταν σε αναστολή, για κάθε μήνα το δώρο θα καταβληθεί από το κράτος, για το υπόλοιπο διάστημα καταβάλει ο εργοδότης την αναλογία.

Πότε καταβάλλεται το δώρο Πάσχα

Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται έως τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου. Ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.

Για το δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. Το δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.