ΕΝΦΙΑ: Σήμερα τα εκκαθαριστικά. Βήμα βήμα πώς θα τα εκτυπώσετε – Μια απλή εξέταση αίματος δείχνει πόσο σοβαρή θα είναι η λοίμωξη! – Νίκη Κεραμέως. Επαναφέρει το πρόγραμμα του 2002 στην Ιστορία

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αρχίσουν να βλέπουν από σήμερα τον λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν σε έως 6 μηνιαίες δόσεις μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου 2021

Από την ΑΑΔΕ έχουν εκδοθεί πάνω από 7 εκατομμύρια εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ με το συνολικό ποσό του φόρου να φθάνει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Για να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

 1. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr
 2. Κάντε κλικ «Ο λογαριασμός μου» της ενότητας «MyTaxisnet».
 3. Η είσοδος στο λογαριασμό γίνεται με κωδικούς του Taxisnet (username και password).
 4. Κάντε κλικ στο «Εφαρμογές Taxisnet».
 5. Πατήσετε στο «Εφαρμογή Περιουσιολογίου Ε9» και στη συνέχεια κάντε κλικ «ΕΙΣΟΔΟΣ» στην επόμενη σελίδα.
 6. Στην αριστερή στήλη αλλάξτε το έτος αναφοράς από 2021 σε 2020.
 7. Στις «Εκτυπώσεις» θα πατήσετε τη δεύτερη επιλογή (Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2020).
 8. Για να δείτε και να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό του 2020, θα πατήσετε στο εικονίδιο του εκτυπωτή επάνω δεξιά.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ:

 • Σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία στις 26 Φεβρουαρίου του 2021.
 • Σε 5 μηνιαίες δόσεις με τη διαφορά ότι η πρώτη δόση θα είναι διπλή. Δηλαδή οι φορολογούμενοι  έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις δυο πρώτες δόσεις του φόρου (Σεπτέμβριου και Οκτωβρίου) έως τις 30 Οκτωβρίου και τις επόμενες τέσσερις δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

Στο φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ υπάρχουν μειώσεις 10% – 30% ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας, εκπτώσεις 50% ή ακόμη και 100% για ειδικές κατηγορίες φορολογούμενων αλλά και επιβαρύνσεις για όσους έχουν τακτοποιήσει αυθαίρετες επιφάνειες το 2019 αφού ο φόρος έχει υπολογιστεί με βάση την μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων.

Όσοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα καταβάλλουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με το 2019 ενώ όσοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητο εντός του 2019 θα δουν αυξομειώσεις στο ποσό του φόρου. Σημειώνεται ότι για άλλη μία χρονιά απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού.

Στους κερδισμένους περιλαμβάνονται και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα από ενοίκια λόγω της υποχρεωτικής κατά 40%  ή της προαιρετικής τουλάχιστον 30% μείωσής τους καθώς το 30% έως 40% των απωλειών θα συμψηφισθεί με το φόρο ακινήτων.

Μικρότερος ΕΝΦΙΑ θα προκύψει για όσους δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος καθώς αυτή θα συμψηφιστεί με το φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν για την ακίνητη περιουσία τους.

 

Μια απλή εξέταση αίματος δείχνει πόσο σοβαρή θα είναι η λοίμωξη!

κορονοϊός

Η εξέταση αποτελεί τμήμα της γενικής αίματος. Δείχνει την μορφολογία βασικών κυττάρων του αίματος, που μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο τον οργανισμό. Τι έδειξε νέα μελέτη σε περισσότερους από 1.600 ασθενείς με την νόσο Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Μία απλή εξέταση στην οποία όλοι υποβαλλόμαστε με την γενική αίματος, μπορεί να «προβλέπει» πόσο σοβαρή θα είναι η λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η εξέταση είναι το εύρος κατανομής ερυθρών (RDW) και αντικατοπτρίζει τις διακυμάνσεις στο μέγεθος των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η διακύμανση στους ασθενείς με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, τόσο σοβαρότερη εκτιμάται ότι θα είναι η νόσος τους.

Το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από την ανάλυση των διαγνωστικών εξετάσεων και της έκβασης 1.641 ασθενών. Όλοι τους νοσηλεύθηκαν με λοίμωξη Covid-19 σε ορισμένα νοσοκομεία της Βοστώνης την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου 2020. Το αποτέλεσμα της εξέτασης RDW συσχετίσθηκε ισχυρά με τη θνησιμότητα, δήλωσε ο ερευνητής Dr. Jonathan Carlson, αιματολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH), στη Βοστώνη.

Η συσχέτιση παρέμεινε ισχυρή όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο, όπως:

 • Την ηλικία
 • Τα ευρήματα διαφόρων άλλων εξετάσεων
 • Την γενικότερη κατάσταση της υγείας και τα υποκείμενα νοσήματα

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Επιβλέπων ερευνητής είναι ο παθολογοανατόμος Dr John Higgins, αναπληρωτής καθηγητής Βιολογίας Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Ο κορονοϊός και ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου

«Προσπαθήσαμε να βρούμε έναν τρόπο για να αναγνωρίζουμε εγκαίρως τους υψηλού κινδύνου ασθενείς με τη λοίμωξη Covid-19», δήλωσε ο Dr Higgins. «Θέλαμε να δούμε ποιοι ασθενείς μπορεί να ωφεληθούν από πρώιμες επιθετικές παρεμβάσεις και ποιοι είναι πιθανότερο να επιδεινωθούν ραγδαία».

Η ανάλυση των ιατρικών φακέλων των ασθενών γρήγορα έδειξε ότι το RDW μπορεί να δείχνει τα σοβαρά περιστατικά. Όσοι ασθενείς είχαν υψηλότερο RDW όταν εισήχθησαν στο νοσοκομείο, διέτρεχαν 2,7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους. Το RDW θεωρήθηκε ως υψηλό όταν οι τιμές του υπερέβαιναν το 14,5%.

Ειδικότερα, η θνησιμότητα στους ασθενείς με υψηλό RDW ήταν 31%. Ωστόσο στους ασθενείς με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός, οι οποίοι είχαν χαμηλότερο RDW, η θνησιμότητα ήταν μόλις 11%.

Επιπλέον, όταν το RDW ενός ασθενούς ήταν χαμηλό κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, αλλά αυξανόταν στη συνέχεια, πάλι κινδύνευε να εκδηλώσει σοβαρές επιπλοκές.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα πως θα μπορούσε ο νέος κορονοϊόςνα επηρεάσει τη μορφολογία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ούτε γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες επιπλοκές και θανάτους από τη νόσο Covid-19.

Τι σημαίνει το RDW

Ανεξαρτήτως λοίμωξης από τον κορονοϊό ή όχι, το αυξημένο RDW είναι ένδειξη φτωχής υγείας. Όταν είναι υψηλότερο από το φυσιολογικό, μπορεί να υποδηλώνει λ.χ. κάποια διατροφική ανεπάρκεια (π.χ. έλλειψης σιδήρου, βιταμίνης B12). Γενικά, οι τιμές του σε συνδυασμό με άλλους δείκτες στο αίμα χρησιμεύουν για τη διάγνωση διαφόρων καταστάσεων, όπως:

Ιαπωνία: Ελπίδες στη μάχη κατά του κορονοϊού! Στο τρίτο στάδιο δοκιμών το φάρμακο Avigan

 • Η σιδηροπενική αναιμία
 • Διάφοροι άλλοι τύποι αναιμίας
 • Η θαλασσαιμία
 • Η δρεπανοκυτταρική νόσος
 • Η χρόνια νόσος του ήπατος
 • Η νεφρική νόσος
 • Ο καρκίνος του παχέος εντέρου

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια (ή ερυθροκύτταρα) είναι τα κύτταρα του αίματος που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλα τα όργανα και τους ιστούς.

Επόμενο βήμα για τους ερευνητές της Βοστώνης είναι να ανακαλύψουν πως σχετίζεται το υψηλό RDW με χειρότερη έκβαση της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. «Αυτού του είδους οι ανακαλύψεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέες θεραπευτικές στρατηγικές», εκτίμησε ο ερευνητής Dr. Aaron Aguirre, επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

 

Νέα «Μαρασλειακά» από τη Νίκη Κεραμέως – Επαναφέρει το πρόγραμμα του 2002 στην Ιστορία

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταργεί βήμα-βήμα την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να επιστρέψει τα σχολεία σε παλιές μαύρες εποχές.

Οργασμός επικρατεί στο υπουργείο Παιδείας καθώς οι υπό την Νίκη Κεραμέως πολιτικοί προϊστάμενοί του θέλουν να κατεδαφίσουν όλες τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να επανέλθουν στα προ του 2015 δεδομένα.

Και για να μην χαλάσουν την παράδοση της παράταξης τους άρχισαν από το μάθημα της Ιστορίας καταργώντας τα νέα προγράμματα Γυμνασίου και Λυκείου που θα ίσχυαν από τη φετινή σχολική χρονιά και μας γυρίζουν σε ό,τι ίσχυε το 2002 και 2003.

Η συντηρητικότατη όπως αποδεικνύεται καθημερινά υπουργός Παιδείας δεν μπορεί να δεχτεί καμία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. κυρίως στη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας, ξαναφέρνοντας στην επιφάνεια όσα διαδραματίστηκαν πριν από 100 περίπου χρόνια, τα περίφημα «Μαρασλειακά».

Ήταν η σύγκρουση συντήρησης και εκσυχρονισμού το 1925, με τη διαμάχη που ξέσπασε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο για τον τρόπο που η Ρόζα Ιμβριώτη φερόταν να διδάσκει την Επανάσταση του 1821 και γενικά το μάθημα της Ιστορίας. Ο πόλεμος που ξέσπασε από τους συντηρητικούς κύκλους της εποχής κατέληξε σε ακύρωση όλου του μεταρρυθμιστικού έργου που γινόταν στο Μαράσλειο υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Δελμούζου και τη συμβολή του Δημήτρη Γληνού και του Νίκου Εξαρχόπουλου..

Η Νίκη Κεραμέως γυρίζει την εκπαίδευση με τις πολιτικές της εκατό χρόνια πίσω, ακυρώνοντας οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική προσπάθεια, επαναφέροντας τον σκοταδισμό και την ισοπεδωτική αντίληψη του πιο ακραίου συντηρητισμού της ελληνικής κοινωνίας.

Οι καταστάσεις είναι απόλυτα ανάλογες. τότε εκκλησία και χριστιανικά σωματεία καταγγέλλουν τους καθηγητές της Μαρασλείου Ακαδημίας ως διαστροφείς της ελληνικής γλώσσας και απαιτούν την απόλυσή τους, σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταργεί την πρόοδο και γυρίζει την εκπαίδευση πολλά χρόνια πίσω. Τα διαπιστευτήρια της τα έδωσε με τον περίφημο νόμο Κεραμέως, που μόνο την ποδιά δεν επανέφερε.