ΕΝΦΙΑ: Νέες αντικειμενικές: Ανατροπές στο λογαριασμό για εκατομμύρια ιδιοκτήτες – Μαρίνα Χίου ΤΑΙΠΕΔ: Τσάκος με 600 χιλιάδες ευρώ ιδιοκτήτης για 40 χρόνια [vid & pics]

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο Αθηνα

Ανατροπές στη φορολογική τους επιβάρυνσης θα έχουν οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε 2.900 περιοχές.

Αυξημένες αναμένονται οι νέες αντικειμενικές αξίες – βάσει των οποίων θα υπολογιστεί φέτος ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν 7 εκ. ιδιοκτήτες και οι μεταβιβάσεις ακινήτων – στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, που καταγράφει τις πληροφορίες ιδιωτών εκτιμητών, ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, θα είναι μειωμένος κατά 10% με 15% για σε σχέση με το 2019, ενώ για άλλους η μείωση θα είναι μικρότερη, της τάξης του 5%. Αναφέρει πως, οι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν μείωση του ΕΝΦΙΑ ακόμη και στην περίπτωση που αυξηθεί η αξία των ακινήτων τους, ενώ υπάρχουν και αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο καθώς διαθέτουν ακριβά ακίνητα σε περιοχές που σήμερα δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα.

Ειδικότερα με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι μικρότερος για τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης, είτε θα παραμείνει αμετάβλητη, είτε θα μειωθεί, είτε θα αυξηθεί, αλλά το ποσοστό της αύξησης δεν θα προκαλέσει αλλαγή στον συντελεστή υπολογισμού του φόρου. Για όλες αυτές τις κατηγορίες, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένα κατά μέσο όρο 8%. Για παράδειγμα φορολογούμενος με διαμέρισμα, σε περιοχή με σημερινή τιμή ζώνης 1.100 ευρώ το τετραγωνικό μπορεί να δει την αντικειμενική αξία του ακινήτου του να αυξάνεται κατά 30% και να ανεβαίνει στα 1430 ευρώ, το τετραγωνικό μέτρο, αλλά ο ΕΝΦΙΑ θα μείνει αμετάβλητος στα 3,7 ανά τ.μ.. Στη συνέχεια, με την έκπτωση που θα φτάνει και στα 15%, ο ιδιοκτήτης θα καταλήξει να πληρώνει φέτος λιγότερα σε σχέση με το 2019, παρά την αύξηση των αντικειμενικών.

Μεγαλύτερο φόρο θα πληρώσουν όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες θα κάνουν άλμα πάνω από 30% με 40%. Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ θα αντισταθμιστεί από την μεταβολή που θα υπάρξει στον συντελεστή υπολογισμού του φόρου. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ακινήτου σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.200 ευρώ, η οποία θα αυξηθεί στα 2.800 ευρώ το τ.μ. θα κληθεί να πληρώσει ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 6,7 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αντί για έξι ευρώ που πληρώνει σήμερα. Μια τέτοια μεταβολή δεν μπορεί να καλυφθεί από την έκπτωση. Ανατροπές στη φορολογική τους επιβάρυνσης θα έχουν οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε 2.900 περιοχές, οι οποίες μπαίνουν για πρώτη φορά στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού. Στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ, μπαίνουν για παράδειγμα τα ακριβά νησιά των Κυκλάδων και άλλες περιοχές όπου οι αντικειμενικές είναι δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες.

 

Μαρίνα Χίου ΤΑΙΠΕΔ: Τσάκος με 600 χιλιάδες ευρώ ιδιοκτήτης για 40 χρόνια [vid & pics]

Μαρίνα Χίου ΤΑΙΠΕΔ – Τσάκος: Σε κοινοπραξία στην οποία καθοριστικό ρόλο έχει η εταιρεία συμφέροντος του εφοπλιστή Παναγιώτη Τσάκου πέρασε και επίσημα η μαρίνα με την καταβολή του τιμήματος

Μαρίνα Χίου ΤΑΙΠΕΔ – Τσάκος: Η καταβολή του τιμήματος, μετά την υπογραφή της 40έτους παραχώρησης, αφορά ένα εφάπαξ τίμημα  600 χιλιάδων ευρώ.  Σε ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνεται ότι τα έσοδα του δημοσίου έως το 2060 θα ξεπεράσουν τα 6,2 εκατομμύρια ευρώ καθώς θα λαμβάνει μέρισμα από τις ετήσιες εισπράξεις από τη λειτουργία της μαρίνας.

Είναι η πρώτη από τις συνολικά 17 μαρίνες που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το ΤΑΙΠΕΔ από τους οποίες το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον έχουν του Αλίμου, της Αρετσούς Θεσσαλονίκης και της Μυκόνου. Στην περίπτωση της Χίου οι ανάδοχοι οφείλουν να την αναβαθμίσουν μέσα στην πρώτη τετραετία Οπότε  η μαρίνα θα διαθέτει 180 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών και κτιριακές εγκαταστάσεις με συνολική επιφάνεια έως 6900 τετραγωνικά μέτρα

Η μαρίνα Χίου

Η μαρίνα Χίου βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα των ανατολικών ακτών της Χίου, σε απόσταση 2,5 χλμ από το κέντρο της πόλης της Χίου και από τον κεντρικό λιμένα, όπως και σε απόσταση περίπου 6χλμ από το αεροδρόμιο του νησιού.

Η θαλάσσια ζώνη της μαρίνας Χίου, επιφάνειας περίπου 80.000 τ.μ., περιλαμβάνει λιμενολεκάνη συνολικής επιφάνειας περί των 28.000 τ.μ. Η χερσαία ζώνη της μαρίνας Χίου, επιφάνειας περίπου 35.000 τ.μ., έχει διαμορφωθεί κατά κύριο λόγο με επιχώσεις θαλασσίου χώρου. Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ με αφορμή την σύμβαση παραχώρησης τον Αύγουστο: