Εντός της επόμενης τριετίας θα έρθουν στην Ελλάδα τα 18 Rafale: Μεταχειρισμένα τα 12 – Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για την άρση ασυλίας Πολάκη κι Αδαμοπούλου

Rafale

Εντός της επόμενης τριετίας θα ολοκληρωθεί η απόκτηση από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία των γαλλικών μαχητικών Rafale. Τα πρώτα έξι ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη θα είναι διαθέσιμα στο τέλος του 2021, τα επόμενα έξι στο τέλος του 2022, ενώ το καλοκαίρι του 2023 η Πολεμική Αεροπορία προσδοκά να έχει στη διάθεσή της συνολικά 18 αεροσκάφη Rafale.

Οι λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις και τις διαδικασίες προσκτήσεως των γαλλικών μαχητικών Rafale θα βρεθούν στο επίκεντρο της αυριανής συνεδρίασης της ειδικής διαρκούς επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων στη Βουλή.

Οι πρώτοι τέσσερις έλληνες πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβούν στη Γαλλία στις αρχές του νέου έτους προκειμένου να εκπαιδευτούν στα αεροσκάφη.

Το χρονικό της συμφωνίας

Ήδη, από τον Σεπτέμβριο φέτος, κατά την παρουσίαση των κυβερνητικών προτεραιοτήτων από το Φόρουμ της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε μέτρα άμεσης ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και επιχειρησιακά μέσω αγοράς και αναβάθμισης εξοπλιστικών συστημάτων, καθώς και του εκσυγχρονισμού της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία θα προχωρήσει άμεσα στην απόκτηση μίας μοίρας 18 αεροσκαφών Rafale αντικαθιστώντας τα παλαιά Mirage.

Τρεις μήνες μετά, η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη γίνεται πράξη με συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες καθώς η απόκτηση των αεροσκαφών αποτελεί ένα σύνθετο και μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Προκειμένου να συμβεί αυτό, ο υπουργός Εθνικής Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε διαδοχικές εκτενείς συνομιλίες με την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας κ. Φλοράνς Παρλί.

Παράλληλα, τα αρμόδια όργανα προχώρησαν στην έγκριση για την προμήθεια 18 αεροσκαφών Rafale. Εξ αυτών, τα έξι – δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια – θα είναι καινούρια, ενώ 12 θα είναι μεταχειρισμένα (δύο διθέσια και δέκα μονοθέσια).

Τα αεροσκάφη θα αποκτηθούν από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, μαζί με τα απαραίτητα όπλα, εξοπλισμό υποστήριξης, ανταλλακτικά, αλλά και υπηρεσίες εν συνεχεία υποστήριξης.

Το κόστος και ο εξοπλισμός

Το συνολικό κόστος των αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ για τα 18 αεροσκάφη και 400 εκατ. ευρώ, για τα όπλα τους.

Στα όπλα των αεροσκαφών περιλαμβάνονται κατευθυνόμενα βλήματα Meteor, καθώς και οι απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων – Mica, Scalp και Exocet – προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη.

Η Ελλάδα προχωρά στην απόκτηση τόσο καινούριων όσο και μεταχειρισμένων αεροσκαφών Rafale με βασικό γνώμονα την άμεση παράδοσή τους, προκειμένου να αυξηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα κατακόρυφα η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό, συμπιέζεται σημαντικά το κόστος προκειμένου να διατεθούν πόροι και σε άλλα οπλικά συστήματα των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι αναγκαία.

Τι εστί Rafale

Το Rafale είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών.

Αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο και αξιόμαχο διαθέτει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Το Rafale μπορεί να μεταφέρει τα ειδικά όπλα που ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο, χωρίς να είναι αναγκαίες νέες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνικές δυνατότητες.

Το χρονοδιάγραμμα άφιξης των αεροσκαφών

Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία έξι μήνες μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, τον Ιούνιο του 2021. Ο ρυθμός άφιξης θα είναι ένα ανά μήνα.

Έξι καινούρια αεροσκάφη θα παραληφθούν είκοσι μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης με ρυθμό, επίσης, ένα ανά μήνα.

Τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη Rafale θα παραληφθούν μετά το πέρας 26 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

Σημειώνεται ότι η γαλλική πλευρά ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς την κατάσταση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών.

Στην ίδια κατεύθυνση, η κατασκευάστρια εταιρεία Dassault παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας τους.

 

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για την άρση ασυλίας Πολάκη κι Αδαμοπούλου

Για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», «συνταγματική εκτροπή», αλλά και «φίμωση βουλευτών» κι «αυταρχισμό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» έκαναν λόγο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη και της βουλευτή του ΜέΡΑ25, Αγγελικής Αδαμοπούλου.

Ο Παύλος Πολάκης είχε δεχθεί μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση του δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας «Παραπολιτικά», Γιάννη Κουρτάκη, ενώ η κα. Αδαμοπούλου τον περασμένο Ιούλιο, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συναθροίσεις στη Βουλή, είχε πει ότι οι λεγόμενοι μπαχαλάκηδες είναι γνωστοί στην ελληνική αστυνομία και «συχνά είναι τα ίδια τα αστυνομικά όργανα, τα οποία ως κουκολοφόροι θα ρίξουν μία μολότοφ για να διαλύσουν τη διαδήλωση».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η μήνυση που έχει υποβάλει ο Γιάννης Κουρτάκης κατά του βουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι όμοια με παλιότερη που έχει ήδη απορριφθεί από τη Βουλή και ζητάνε να κριθεί απαράδεκτη.

«Η ΝΔ υιοθετεί την προσωπική εκδικητικότητα των μιντιαρχών. Όσοι διαβάσουν την μήνυση βλέπουν ότι τα πραγματικά περιστατικά είναι εντελώς παρόμοια με άλλη μήνυση που απέρριψε η Βουλή. Μιλάμε για διακωμώδηση των Θεσμών. Δεν μπορούμε να ψηφίζουμε συνέχεια μέχρι να περάσει αυτό που θέλουν οι μιντιάρχες», υποστήριξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο Νίκος Βούτσης υποστήριξε: «Υπάρχουν δηλώσεις και από αρχηγών κομμάτων πάνω στην βάση της τοποθέτησης της κα Αδαμοπούλου για θύλακες ακραίους εντός των σωμάτων ασφάλειας. Η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να αποκτήσει ιστορικό χαρακτήρα με ιδιαίτερα αρνητικό πρόσημο. Πριν από 60 χρόνια αρχηγός κόμματος αριστεράς είχε πει από βήματος βουλής ονομαστικά – σε ένα καθεστώς προδικτατορικό – για τον Γεώργιο Παπαδόπουλο ότι είχε κάνει προβοκάτσια στα τανκς στον Εβρο και είχε πει «προσέξτε γιατί αυτός ο κύριος θα μας δέσει μετά από 1-1,5 χρόνο». Γιατί το αναφέρω; Δεν διανοηθεί κανείς τότε σε εκέινο το καθεστώς να εγκαλέσει βουλευτή και να πει ότι είναι συκοφαντική δυσφήμιση. Ουδείς. Από καμία πλευρά τέθηκε τέτοιο θέμα. Σήμερα, 60 χρόνια μετά κάνουμε αυτή την συζήτηση».

«Είστε αυτουργοί της κοινοβουλευτικής εκτροπής» είπε στην Ολομέλεια ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας έκανε λόγο για κλίμα εκφοβισμού και τρομοκράτησης με απώτερο σκοπό να μετριαστεί η κριτική των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Συνέδεσε, δε, τις άρσεις ασυλίας που συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής με την προκαταρκτική εξέταση εναντίον των Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάνη Βαρουφάκη με αφορμή τα γεγονότα κατά την επέτειο μνήμης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, κρίνοντας πως «στήνεται βιομηχανία διώξεων που χτυπά την καρδιά του κοινοβουλευτισμού».

Για τη νέα έγκληση του Γ. Κουρτάκη εναντίον του Π. Πολάκη, σχολίασε πως «το Σώμα θα ψηφίζει μέχρι να ικανοποιηθεί η γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη», θέτοντας ζήτημα αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας των βουλευτών. «Να μην επιτρέψουμε την κατρακύλα του κοινοβουλευτισμού μετατρέποντας το Κοινοβούλιο σε μέσο εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων και συμφερόντων» κατέληξε.

Σε όλα τα παραπάνω, ο προεδρεύων της Ολομέλειας και πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Χαράλαμπος Αθανασίου, από κοινού με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Γιάννη Μπούγα, απάντησαν πως πρόκειται για πρακτικές που ευθυγραμμίζονται πλήρως με το Σύνταγμα και πως κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου.