Εντολή για διακοπή των εργασιών στις αυθαίρετες οικοδομές έξω από το Μεγάλο Πάπιγκο — Οσμή σκανδάλου στα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων. Τους «καίει» το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας

Με προσωρινή διαταγή της Προέδρου του Α΄ Θερινού Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας διατάχθηκε η αναστολή εκτέλεσης των οικοδομικών αδειών των οικοδομών που κατασκευάζονται έξω από τον οικισμό του Μεγάλου Πάπιγκου και εντός του Πυρήνα Βίκου του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Η απόφαση αφορά τις οικοδομικές εργασίες για την ανέγερση δύο διώροφων κατοικιών, συνολικού εμβαδού περίπου 700 τετραγωνικών μέτρων, από τον εφοπλιστή Αντώνη Λαιμό. Όπως είχαν καταγγείλει εδώ και 16 μήνες έξι περιβαλλοντικές οργανώσεις, για την εξυπηρέτηση της οικοδομικής δραστηριότητας είχε συντελεστεί παράνομη παραβίαση των ορίων του παραδοσιακού οικισμού του Μεγάλου Πάπιγκου και του Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου («Ξεχειλώνουν» το Πάπιγκο για χάρη ενός εφοπλιστή, « Εφ.Συν.», 10/6/2022).

Η Υπηρεσία Δόμησης Ιωαννίνων εξέδωσε ήδη χθες (13/7) σχετικό σήμα για τη διακοπή των εκτελούμενων εργασιών που, ωστόσο, μέχρι σήμερα το πρωί συνεχίζονται κανονικά. Ετσι, αναμένεται η επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σημειώνεται ότι η προσωρινή διαταγή εκδίδεται έπειτα από πέντε αναβολές της εκδίκασης προσφυγής στο ΣτΕ κατά της αδειοδότησης των περιβαλλοντικών οργανώσεων «Καλλιστώ», «Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης» και «Ροή», που κατατέθηκε στις 9 Μαρτίου 2022. Πλέον, η εκδίκαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 27 Σεπτεμβρίου. Ομως, οι διαδοχικές αναβολές της εκδίκασης λειτούργησαν ευεργετικά, καθώς τα έργα της οικοδομής βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωσή τους («Από αναβολή σε αναβολή η εκδίκαση της υπόθεσης του Πάπιγκου από το ΣτΕ» «Εφ.Συν.», 9/6/2023).

Εντωμεταξύ, αυξάνονται οι αντιδράσεις απέναντι στις προσπάθειες διεύρυνσης των ορίων του οικισμού του Μεγάλου Πάπιγκου και οικοπεδοποίησης των σχετικών εκτάσεων, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του με πολλαπλά καθεστώτα προστατευόμενου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν, μεταξύ άλλων, συγκεντρωθεί χιλιάδες υπογραφές, ενώ ομάδα κατοίκων του έχει προβεί σε νομικές ενέργειες κατά των ιδιοκτητών και των έργων. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται μέσω της πλατφόρμας AVAAZ:

«Πρόκειται για έναν αγώνα κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων , που αφορά ευρύτερα την προστασία και διαφύλαξη των τελευταίων θυλάκων φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της ορεινής Ελλάδας, παγκοσμίου ενδιαφέροντος (αφού αναμένεται η ένταξη στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομίας UNESCO), ώστε να παραδοθούν αλώβητοι στις επόμενες γενιές», επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ.

Τάσος Σαραντής

 

Οσμή σκανδάλου στα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων – Τους «καίει» το πόρισμα της Αρχής ΔιαφάνειαςΟσμή σκανδάλου στα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων – Τους «καίει» το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας

Έκθετο αφήνει το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Τομέας Δημοσίων Έργων και Μεταφορών- Υποτομέας Μεταφορών). Σύμφωνα με τον «Τύπο Ηπείρου», ο οποίος δημοσιοποιεί ορισμένα από τα στοιχεία της έκθεσης, τονίζοντας πως αν χρειαστεί θα επανέλθει, η κατάσταση στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων είναι «χαοτική». Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Ρεσιτάλ παρανομιών, ετσιθελισμός, ασυδοσία, σκανδαλώδεις αποφάσεις και πράξεις, εικονικά οικονομικά στοιχεία, ελλείμματα εκατομμυρίων, διασπάθιση των χρημάτων κρατικών επιχορηγήσεων, των μετόχων και των επιβατών, ρεμούλα δηλαδή και με μιά λέξη χάος, είναι η κατάσταση στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, στις θυγατρικές και κοινοπραξίες του, με ευθύνη πρωτίστως του προέδρου του Δ.Σ Γρηγόρη Γκίκα, με τη συνέργεια αρχιλογιστή Δημ. Φίλη, την κάλυψη- στήριξη – σύμπραξη του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ.Καχριμάνη, της Διεύθυνσης Μεταφορών- Επικοινωνιών της Περιφέρειας Ηπείρου και άλλων αρχών και υπηρεσιών.»

Ο «Τύπος Ηπείρου» αναφέρει πως τα ευρήματα της Αρχής καταλαμβάνουν 383 σελίδες στην εμπιστευτική έκθεσή της, η οποία υπογράφτηκε τον Μάρτιο 2023 και κοινοποιήθηκε στους εμπλεκομένους και σε όλες τις αρμόδιες Αρχές, ενώ σημειώνει πως είναι «αξιοσημείωτο ότι η διοίκηση του ΚΤΕΛ, ο Γκίκας και ο Φίλης, στα περισσότερα που ζήτησε διευκρινίσεις η Αρχή, αρνήθηκαν να παράσχουν στοιχεία και όσα εξήγησαν κρίθηκαν ανεπαρκή. Σύμφωνα μάλιστα με τον «Τύπο Ηπείρου»:

  • διαπιστώθηκε ότι το ΚΤΕΛ στην οδό Παπανδρέου λειτουργεί παρανόμως. Διότι η άδεια που εκδόθηκε το 2013 με την υπογραφή του Καχριμάνη ήταν προσωρινή και αφορούσε την εγκατάσταση πρακτορείου- εκδοτηρίου εισιτηρίων και όχι σταθμού λεωφορείων, ενώ πριν λειτουργούσε χωρίς καμιά άδεια
  • Το κτίσμα είναι αυθαίρετο, ενώ επισημαίνεται και ο κίνδυνος που διατρέχουν εργαζόμενοι και επιβάτες, λόγω της θέσης που λειτουργεί το ΚΤΕΛ στην οδό Παπανδρέου
  • Οι Γκίκας και Φίλης δεν δημοσίευαν στο ΓΕΜΗ τους ισολογισμούς από το 2014 (και κάποια χρόνια εκείνους του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού), στους απολογισμούς παρουσίαζαν αλλοιωμένα- αναληθή οικονομικά στοιχεία
  • Οι ίδιοι διέθεταν και χωρίς φειδώ μερίσματα στους μετόχους για να τους έχουν με το μέρος τους, αλλά όπως σημειώνεται στην έκθεση και είπαν αρκετοί μέτοχοι, αυτό ήταν ζημιογόνο για την επιχείρηση, η οποία δεν είχε καν αποθεματικό, αλλά παρουσίαζε κάθε χρόνο ζημιές που μεταφέρονταν στο νέο έτος, οπότε πλέον αυτές έφτασαν να ξεπερνούν τα 2,7 εκατατομμύρια
  • Χρησιμοποιήθηκαν στο διάστημα 2002-2021 πάνω από 9,5 εκατ. των ειδικών εισφορών
  • Δεν κατατέθηκαν στους ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς πολλά εκατομμύρια, ενώ δεν υπήρξε πρόβλεψη σχηματισμού αποθεματικού.
  • Δανείζονταν συνεχώς από τράπεζες με εκχώρηση …μελλοντικών εισπράξεων ειδικών εισφορών του 5%, το οποίο καταβάλλουν οι επιβάτες, ενώ απαγορεύεται τέτοιου είδους διαχείριση και είναι απορίας άξιον πως οι τράπεζες αποδέχτηκαν τέτοια συναλλαγή.