Ενεργειακή απειλή σε Ελλάδα και Ευρώπη: Κλείνουν βιομηχανίες — Τεκμήρια: Νέος «πονοκέφαλος» για χιλιάδες φορολογούμενους — Αντικειμενικές αξίες: Σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη λαϊκή κατοικία!

48,530 βιομηχανίες Φωτογραφίες - Δωρεάν & Royalty Free Φωτογραφίες από το  Dreamstime

Η ενεργειακή κρίση οδηγεί στο σβήσιμο βιομηχανικών φουγάρων, καθώς ιδιαίτερα οι ενεργοβόροι βιομηχανικοί κλάδοι αδυνατούν να σηκώσουν το φορτίο των ακραίων τιμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Μάλιστα, το πρόβλημα καθίσταται ακόμη πιο φλέγον καθώς ο Δεκέμβριος ήταν ο μήνας με τις υψηλότερες τιμές που έχουν καταγραφεί ποτέ στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αφού και στην Ευρώπη, οι μεγάλες βιομηχανίες χτυπούν καμπανάκι και προειδοποιούν για κλείσιμο εργοστασίων, μετανάστευση εκτός Ευρώπης γραμμών παραγωγής και ορατό κίνδυνο αποβιομηχάνισης.

Το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης έκθεσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιά Δημήτρης Μαθιός, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαθιό, μεγάλος αριθμός μεταποιητικών επιχειρήσεων, εξετάζει τον περιορισμό ή ακόμη και την προσωρινή αναστολή της παραγωγής και των εξαγωγικών δραστηριοτήτων του κάτω από την πίεση των υψηλών τιμών της ενέργειας.

 

Τεκμήρια: Νέος «πονοκέφαλος» για χιλιάδες φορολογούμενους-Απειλή για έξτρα φόρους και απώλειας κοινωνικών επιδομάτωνΤεκμήρια: Νέος «πονοκέφαλος» για χιλιάδες φορολογούμενους-Απειλή για έξτρα φόρους και απώλειας κοινωνικών επιδομάτων

Τον Φεβρουάριο αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις για την τύχη των τεκμηρίων.

Αντιμέτωποι με την απειλή έξτρα φόρων, την απώλεια κοινωνικών επιδομάτων και φοροαπαλλαγών λόγω των τεκμηρίων διαβίωσης είναι φέτος χιλιάδες φορολογούμενοι, καθώς το μέτρο, μετά την περσινή αναστολή του λόγω πανδημίας, επανέρχεται.

Aν και οι οριστικές αποφάσεις για την τύχη των τεκμηρίων θα ληφθούν τον προσεχή Φεβρουάριο, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και τα στοιχεία που θα έχει στη διάθεσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τα εισοδήματα του 2021, φαίνεται ότι δεν θα υπάρχουν οι γενικευμένες εξαιρέσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τις τεκμαρτές δαπάνες με τα εισοδήματά τους θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια και θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο, ενώ θα χάσουν και κοινωνικά επιδόματα που λαμβάνουν. Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2020, στην παγίδα των τεκμηρίων πιάστηκαν 1,8 εκατ. φορολογούμενοι.

Τα τεκμήρια διαβίωσης

Τα τεκμήρια διαβίωσης με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι είναι τα εξής:

  • Oι κατοικίες: Tο τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.
  • Tα αυτοκίνητα: Tο τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ. εκ.
  • Tα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.
  • H δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
  • Tα σκάφη αναψυχής: Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.
  • Oι πισίνες: Tο τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και διαμορφώνεται ανάλογα με το αν είναι εξωτερική ή εσωτερική.

Η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου ορίζεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση. Σε περίπτωση κατά την οποία το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο του πραγματικού, γίνεται πρώτα υπολογισμός του φόρου στο πραγματικό εισόδημα και στη συνέχεια υπολογίζεται ο φόρος επί της διαφοράς που προκύπτει ανάμεσα στο δηλούμενο και το τεκμαρτό εισόδημα.

Η φορολογική μεταχείριση του πρόσθετου εισοδήματος που προκύπτει από τα τεκμήρια εξαρτάται από το είδος των εισοδημάτων που δηλώνει ο φορολογούμενος, δηλαδή εάν το μεγαλύτερο μέρος (πάνω από το μισό) του δηλούμενου εισοδήματος προέρχεται από μισθούς, τότε και το πρόσθετο τεκμαρτό εισόδημα φορολογείται ως εισόδημα από μισθούς. Αντίστοιχα, εάν προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα, τότε και το πρόσθετο εισόδημα φορολογείται ως επιχειρηματικό κέρδος.

Πώς καλύπτονται τα τεκμήρια

Προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος, οι φορολογούμενοι πρέπει να καλύψουν τη διαφορά που προκύπτει, δηλώνοντας στη φορολογική τους δήλωση ποσά τα οποία πρέπει να έχουν πραγματικά εισπραχθεί και για τα οποία φέρουν το βάρος απόδειξης:

1. Πραγματικά εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν στο οικείο έτος, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, από τον ίδιο το φορολογούμενο, τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα μέλη του και τα οποία απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο. Τέτοια εισοδήματα αποτελούν η αποζημίωση λόγω απόλυσης από την εργασία, τα κέρδη από αμοιβαία κεφάλαια, οι τόκοι από έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, οι τόκοι από καταθέσεις στις τράπεζες κ.λπ.

2. Χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα κατά τις ισχύουσες διατάξεις (π.χ. το εφάπαξ λόγω συνταξιοδότησης, μια αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία κ.λπ.).

3. Χρηματικά ποσά που προέρχονται από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων (π.χ. ακινήτων, αυτοκινήτων, κινητών πραγμάτων, μετοχών, ομολόγων, εντόκων γραμματίων μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλων κινητών αξιών) στο οικείο έτος. Από το τίμημα πώλησης που εισπράχθηκε αφαιρείται το κόστος απόκτησης, δηλαδή το τίμημα που καταβλήθηκε εντός του ιδίου ή σε κάποιο προηγούμενο έτος για την αγορά του περιουσιακού στοιχείου.

4. Χρηματικά ποσά συναλλάγματος (ή και ευρώ) που εισήγαγε στην Ελλάδα ο φορολογούμενος, εφόσον δικαιολογείται η απόκτησή τους στην αλλοδαπή. Για τα ποσά που εισάγονται, απαιτείται πρωτότυπο παραστατικό που εκδίδει η τράπεζα με το οποίο θα μπορεί να εξακριβωθεί ότι ο φορολογούμενος είναι ο δικαιούχος του εισαγόμενου χρηματικού κεφαλαίου, το ύψος του εισαγόμενου ποσού, το νόμισμα, η ευρωποίησή του και η χώρα προέλευσης.

5. Δάνεια τα οποία έχουν ληφθεί κατά το οικείο έτος και αποδεικνύονται με συμβολαιογραφικό έγγραφο ή ιδιωτικό έγγραφο βεβαίας χρονολογίας.

6. Δωρεά ή γονική παροχή χρημάτων, για τις οποίες η οικεία φορολογική δήλωση (δωρεάς ή γονικής παροχής) έχει υποβληθεί μέχρι τη λήξη του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική δαπάνη.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, όταν πρέπει να καλυφθεί δαπάνη για απόκτηση περιουσιακού στοιχείου θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι η είσπραξη του σχετικού ποσού έγινε πριν από την πραγματοποίηση της σχετικής δαπάνης.

7. Ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών. Ένας άλλος τρόπος κάλυψης των τεκμηρίων είναι η ανάλωση κεφαλαίου που αποδεδειγμένα έχει φορολογηθεί ή νόμιμα απαλλαγεί από τον φόρο κατά τα προηγούμενα έτη. Φυσικά, κάθε ποσό που καταβλήθηκε για την απόκτηση των εσόδων που επικαλείται ο φορολογούμενος θα πρέπει να αφαιρεθεί και μόνο το υπόλοιπο που προκύπτει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη τεκμηρίων.

Ειδικότερα, για τον προσδιορισμό κάθε χρόνο του κεφαλαίου που μπορεί να επικαλεστεί προς ανάλωση ο φορολογούμενος, διενεργούνται τα εξής: Ο φορολογούμενος αθροίζει τα πάσης φύσεως πραγματικά εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί ή νόμιμα απαλλαγεί της φορολογίας, καθώς και τα χρηματικά ποσά που προαναφέρθηκαν (από δωρεές, δάνεια, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.) αλλά και οποιοδήποτε άλλο ποσό έχει αποδεδειγμένα εισπραχθεί (π.χ. κέρδη από λαχεία κ.λπ.). Από το άθροισμα των εισοδημάτων αυτών αφαιρούνται οι ετήσιες τεκμαρτές δαπάνες, ανεξάρτητα αν ο φορολογούμενος απαλλάσσεται της εφαρμογής των τεκμηρίων αυτών.

Τα έτη για τα οποία γίνεται επίκληση με σκοπό την ανάλωση θα πρέπει να είναι συνεχόμενα και να φθάνουν μέχρι το προηγούμενο του κρινόμενου έτους. Μπορεί να γίνει επίκληση ανάλωσης κεφαλαίου οσωνδήποτε προηγούμενων ετών χωρίς περιορισμό.

 

Αντικειμενικές αξίες: Σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη λαϊκή κατοικία!Αντικειμενικές αξίες: Σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη λαϊκή κατοικία!«Φωτιά» στις τσέπες των φορολογουμένων βάζουν οι νέες αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από 1η Ιανουαρίου!

Επίθεση στους ιδιοκτήτες ακινήτων των αποκαλούμενων λαϊκών συνοικιών του Λεκανοπεδίου ετοιμάζεται να εξαπολύσει η κυβέρνηση με τον νέο μηχανισμό φορολογίας ακινήτων που εφαρμόζεται ήδη από την 1η Ιανουαρίου σε σχέση με τις αντικειμενικές αξίες.

Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ακόμη περισσότερο το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων, το οποίο έχει ήδη πληγεί καίρια από τον συνδυασμό πληθωρισμού και πανδημίας. Στον αντίποδα, ο νέος αυτός μηχανισμός φέρνει ταυτοχρόνως και ελαφρύνσεις για πολλούς από όσους διατηρούν ακίνητο σε ακριβά προάστια.

Ο χρόνος τρέχει για όσους κατάφεραν, λίγο πριν από την εκπνοή του 2021, να υποβάλουν ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty τις σχετικές δηλώσεις σε σχέση με τις γονικές παροχές και τις δωρεές. Για τους φορολογουμένους αυτούς ο φόρος μεταβίβασης καθώς και τα έξοδα που συνοδεύουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων θα υπολογιστούν με βάση τις τιμές ζώνης που ίσχυαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Ωστόσο, όσοι δεν πρόλαβαν την προθεσμία θα πληρώσουν φόρο μεταβίβασης με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες ενεργοποιήθηκαν από την Πρωτοχρονιά σε 13.808 περιοχές – ζώνες σε όλη τη χώρα.

αντικειμενικές αξίεςΦωτιά στις τιμές

Για τις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες ανέβηκαν, ο φόρος μεταβίβασης είναι αυξημένος ακόμη και πάνω από 50%, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις να προκύπτουν για τις περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φόρα στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας των ακινήτων.

Ο χάρτης των αντικειμενικών αξιών άλλαξε από την Πρωτοχρονιά σε όλη τη χώρα. Για μία στις δύο περιοχές οι τιμές έχουν αυξηθεί, συμπαρασύροντας προς τα πάνω σειρά φόρων, τελών και προστίμων. Περίπου μία στις πέντε περιοχές είδε μείωση των αντικειμενικών αξιών, ενώ για μία στις τέσσερις περιοχές οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες.

Στην Αττική οι νέες τιμές ζώνης είναι αυξημένες έως και 95% στο κέντρο της Αθήνας, έως και 76% στο Χαλάνδρι, 75% στη Δάφνη, 62% στην Ανάβυσσο, 60% στον Άγιο Δημήτριο, 57% στο Ελληνικό, 53% στη Γλυφάδα και 41% στου Ζωγράφου.

Για εκατοντάδες περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού αξίας ακινήτων οι τιμές με βάση τις οποίες η Εφορία υπολογίζει τους φόρους έκαναν άλμα ακόμα και 250%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στην Ιθάκη (+250%), στην Κω (108%), στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής (94%) και ακολουθούν με 79% η Κεφαλονιά και 75% η Χερσόνησος Ηρακλείου.

Στις περιοχές όπου οι τιμές ζώνης αυξήθηκαν ο φόρος μεταβίβασης παίρνει φωτιά. Για την αγορά διαμερίσματος 70 τετραγωνικών στου Ζωγράφου, όπου η τιμή ζώνης ήταν 1.450 ευρώ και αυξήθηκε σε 2.050 ευρώ, ο φόρος μεταβίβασης από 3.045 ευρώ ανεβαίνει στα 4.305 ευρώ (αύξηση 41,4%).

Νέες αλλαγές και επιβάρυνση

Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στη χρονιά το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να δημιουργήσει τη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Η φάση αυτή στοχεύει στη διαμόρφωση ενός συστήματος που θα παρακολουθεί τις τάσεις στην αγορά ακινήτων, εξασφαλίζοντας ότι η αντικειμενική αξία δεν θα αποκλίνει από την αγοραία, κάτι το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε νέα άνοδο των τιμών, καθότι αυτό επικρατεί στην αγορά τού real estate σε αυτή τη φάση.

Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της αυτοματοποιημένης επικαιροποίησης ενός πλήρως ψηφιοποιημένου συστήματος απεικόνισης των ζωνών αξιών ανά τακτά χρονικά διαστήματα και τη δημιουργία σχετικής πλατφόρμας.

Το όλο σκηνικό στα της φορολόγησης των ακινήτων συμπληρώνεται και από άλλες, πέραν των νέων αντικειμενικών αξιών, μεταβολές, όπως είναι, για παράδειγμα, οι μεταβολές στον υπολογισμό των συντελεστών του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, όπως επίσης και ο μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμών.