
Δεκαπέντε ημέρες πέρασαν για να επαναφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, όμως ο πρόεδρος των ΗΠΑ φρόντισε στην «επανέναρξη» να προκαλέσει ξανά και να… αποχωρήσει πριν το τέλος.
Με μία μεγάλη αμερικανική σημαία και το σύνθημα «η Αμερική είναι πρώτη σε τεστ στον κόσμο», ο Τραμπ επιχείρησε να αποκαταστήσει εν μέρει τη σχέση του με τον Τύπο, αλλά μάλλον τα έκανε χειρότερα, όταν επιχείρησε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου με τρόπο ρατσιστικό.
Αφορμή αποτέλεσε ερώτηση της κινεζικής καταγωγής δημοσιογράφου του CBS, Γουένια Ζιάνγκ, η οποία ρώτησε τον πρόεδρο γιατί συνεχώς διαφημίζει ότι οι ΗΠΑ τα πάνε καλύτερα από όλους στο θέμα των τεστ, ενώ οι Αμερικανοί συνεχίζουν να πεθαίνουν.
«Τι σημασία έχει; Γιατί υπάρχει αυτός ο παγκόσμιος συναγωνισμός για εσάς, ενώ κάθε μέρα Αμερικανοί χάνουν τη δουλειά τους και υπάρχουν όλο και περισσότερα κρούσματα» ρώτησε η δημοσιογράφος.
Η απάντηση του Τραμπ ήταν «Άνθρωποι πεθαίνουν παντού στον κόσμο. Ίσως αυτή είναι μια ερώτηση που πρέπει να κάνετε στην Κίνα, μην ρωτάτε εμένα. Όταν κάνετε την ίδια ερώτηση στην Κίνα μπορεί να λάβετε μία ασυνήθιστη απάντηση».
Στη συνέχεια επιχείρησε να δώσει το λόγο σε άλλη δημοσιογράφο, όμως η Ζιάνγκ επανήλθε λέγοντας «γιατί το λέτε συγκεκριμένα σε εμένα αυτό;» με τον πρόεδρο να απαντά «δεν το λέω συγκεκριμένα σε κανέναν. Το λέω σε όποιον με ρωτά μια τόσο κακή ερώτηση». Η Ζιάνγκ από την πλευρά της επέμεινε: Δεν είναι κακή ερώτηση.
Μετά από αυτή την αντιπαράθεση ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να προσπεράσει τη δημοσιογράφο που είχε σειρά να ρωτήσει (του CNN εντελώς τυχαία) και όταν και εκείνη διαμαρτυρήθηκε, ο πρόεδρος γύρισε την πλάτη του και αποχώρησε από τη συνέντευξη Τύπου.
Αυτή, βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ έχει κατηγορηθεί ότι υιοθετεί σκληρή στάση απέναντι σε γυναίκες, ιδιαίτερα γυναίκες μη λευκής καταγωγής.
Λιγότεροι από 900 νεκροί για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα
Στο μέτωπο της πανδημίας, το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νέων θανάτων παρέμεινε κάτω από 900 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.
Ειδικότερα, το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 830 άνθρωποι με τον αριθμό των νεκρών να έχει ξεπεράσει τους 80.000
Η πόλη της Νέας Υόρκης θρηνεί μόνη της το ένα τέταρτο των θυμάτων, σχεδόν 20.000 νεκρούς. Μολονότι η πανδημία μοιάζει να έχει μπει σε φάση ύφεσης στη Νέα Υόρκη, νέες εστίες εμφανίζονται αλλού, όπως στην περιοχή της πρωτεύουσας, της Ουάσινγκτον.
Κατά τα δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, στις ΗΠΑ έχουν διαγνωστεί 1,34 εκατ. κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Σφοδρή κριτική και το «ρολόι του θανάτου»
Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται αυστηρή κριτική για τη διαχείριση της κρίσης και για τις δεκάδες χιλιάδες χαμένες ζωές, όχι μόνο από τους πολιτικούς του αντιπάλων, αλλά και από αναλυτές, ειδικούς σε θέματα υγείας και καλλιτέχνες.
Επιπλέον, στην Times Square της Νέας Υόρκης, ο σκηνοθέτης Γιουτζίν Τζαρέκι έχει δημιουργήσει ένα «ρολόι θανάτου», το οποίο καταμετρά τις απώλειες λόγω του Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με τον Τζαρέκι το ρολόι μετρά τον αριθμό των θανάτων που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αναλάβει δράση πιο γρήγορα.
Αυτό το «ρολόι», τοποθετημένο στην οροφή ενός κτιρίου στην Times Square που εγκαταλείφθηκε εν μέσω της πανδημίας, μέτραγε χθες πάνω από 48.000 θανάτους — 48.590, για την ακρίβεια — ενώ το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας στη χώρα ξεπέρασε τους 80.000 και ο επίσημος απολογισμός στις ΗΠΑ είναι, εδώ και καιρό, ο πιο βαρύς στον πλανήτη.
Ο μετρητής αυτός βασίζεται στην εξής υπόθεση: το 60% των θανάτων στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είχε αποφασίσει να εφαρμόσει τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, το κλείσιμο των σχολείων και επιχειρήσεων περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι το έπραξε, δηλαδή την 9η Μαρτίου αντί της 16ης, εξήγησε ο Τζαρέκι στο μπλογκ του στο Medium.
Βρετανία: Πάνω από 32.000 νεκροί – Ποιοι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερη θνητότητα
Σε 32.065 ανέρχονται πλέον οι νεκροί λόγω του νέου κορωνοϊού στη Βρετανία με τις αρχές να ανακοινώνουν 210 νέους θανάτους από την επιδημία Covid-19 κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο
Οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν στοιχεία των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, της Ουαλίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και της Σκωτίας και περιλαμβάνουν τους θανάτους σε όλα τα ιδρύματα έπειτα από την πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.
Οι εργαζόμενοι χαμηλής ειδίκευσης, κυρίως οι άνδρες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τον νέο κορωνοϊό στη Βρετανία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, καθώς η κυβέρνηση θέλει να ξεκινήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Αυτοί οι εργαζόμενοι περιλαμβάνονται σε εκείνους που δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι και που προτρέπονται στο εξής από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ξαναπάρουν τον δρόμο προς τη δουλειά αυτή την εβδομάδα, παρά τη διατήρηση των μέτρων περιορισμού στη Βρετανία.
Τα στοιχεία του Βρετανικού Γραφείου Στατιστικής (ONS) αναφέρονται σε 2.494 θανάτους ατόμων ηλικίας από 20 έως 64 ετών που καταγράφηκαν έως τις 20 Απριλίου στην Αγγλία και την Ουαλία.
«Οι άνδρες που ασκούν επαγγέλματα που απαιτούν τα λιγότερα προσόντα παρουσιάζουν το πιο υψηλό ποσοστό θνητότητας που συνδέεται με την Covid-19», σύμφωνα με το OMS, που αναφέρεται κυρίως στους φύλακες ή στους εργαζομένους στην οικοδομή. Το ποσοστό θνητότητας είναι 21,4 θάνατοι ανά 100.000 άνδρες. Ο μέσος όρος των θανάτων όλων των οικονομικά ενεργών ανδρών είναι κάτω από 10 θάνατοι ανά 100.000, σύμφωνα με το ONS, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες είναι 5,2 ανά 100.000.
«Οι άνδρες που εργάζονταν ως φύλακες (security) είχαν ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά» της τάξης του 45,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά. Οι οδηγοί ταξί ή λεωφορείων, οι μάγειροι και οι πλασιέ περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων επαγγελμάτων που κινδυνεύουν περισσότερο μεταξύ των ανδρών.
Οι άνδρες και οι γυναίκες που εργάζονται ως νοσηλευτές κυρίως σε οίκους ευγηρίας έχουν επίσης «ένα ποσοστό θνητότητας σημαντικό αυξημένο», 23,4 και 9,6 ανά 100.000 αντίστοιχα, υπογραμμίζει το ONS.
Δεν συμβαίνει ωστόσο το ίδιο για τους εργαζόμενος στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όπως οι γιατροί και οι νοσηλευτές που δεν βρέθηκαν να έχουν μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων που συνδέονται με την Covid-19 σε σχέση με ανθρώπους της ίδιας ηλικίας και του ιδίου φύλου στον γενικό πληθυσμό.
Το ONS προειδοποίησε ωστόσο ότι δεν πρέπει να εξαχθούν βιαστικά συμπεράσματα καθώς τα στοιχεία δεν έχουν διορθωθεί ανάλογα με την εθνική προέλευση ή τον τόπο κατοικίας των ατόμων που απεβίωσαν.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη πιο πληγείσα χώρα από την επιδημία μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες με σχεδόν 32.000 θανάτους.
Σύμφωνα με δύο βρετανικές έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές Μαΐου, οι μαύροι, οι Ασιάτες ή μέλη άλλων εθνικών μειονοτήτων που κατοικούν στη χώρα διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τον νέο κορωνοϊό απ’ ό,τι ο μέσος όρος.
Το ONS είχε διαπιστώσει επίσης προηγουμένως ότι ο ιός σκοτώνει δύο φορές παραπάνω στις υποβαθμισμένες συνοικίες της Αγγλίας.