Εμμένει η Άγκυρα για τα Βαρώσια. Απορρίπτει την απόφαση του ΟΗΕ – Επιστολή Γερουσιαστών στον Τραμπ για τα Βαρώσια

Τουρκική «φιέστα» στα Βαρώσια | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, διά της οποίας τονίζει ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει υπόψη τα γεγονότα στο νησί και όχι την προπαγάνδα των Ελληνοκυπρίων».

Ανάκληση της απόφασης της Τουρκίας για τα Βαρώσια ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ- Παρέμβαση Βερολίνου

Ουσιαστικά η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους για το θέμα και απορρίπτει την απόφαση του ΟΗΕ

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαρωσίων κατά τη Σύνοδο του στις 9 Οκτωβρίου 2020 και σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο δημοσίευσε δήλωση της Προεδρίας».

«Η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως την δήλωση της τδβκ σχετικά με το ζήτημα. Η απόφαση των τ/κ αρχών σχετικά με την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων η οποία είναι έδαφος της τδβκ δεν ανοίγει τον δρόμο για να υπάρξει θυματοποίηση. Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή του καθεστώτος στην περιοχή», αναφέρεται.

«Επομένως ο ισχυρισμός ότι αυτό το ψήφισμα είναι αντίθετο με τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει υπόψη τα γεγονότα στο νησί και όχι την προπαγάνδα της ε/κ διοίκησης και να αξιολογήσει τις εξελίξεις χωρίς προκατάληψη», προστίθεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Καταλήγει δε αναφέροντας πως «η υπεράσπιση τoυ status quo δεν θα ωφελήσει ούτε τις δυο κοινότητες που είναι συνιδιοκτήτριες του νησιού της Κύπρου ούτε και θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού».

 

Επιστολή Γερουσιαστών στον Τραμπ για τα Βαρώσια

 Επιστολή Γερουσιαστών στον Τραμπ για τα Βαρώσια

Τη βαθειά ανησυχία τους για την εκφρασθείσα πρόθεση ξτου Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει – κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και της μακροχρόνιας αμερικανικής πολιτικής – την παραλία στα Βαρώσια, εκφράζουν με επιστολή προς τον πρόεδρο Τραμπ, οι δημοκρατικοί γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Όπως γράφει ο Απόστολος Ζουπανιώτης στο greeknewsonline.com, η επιστολή αναμενόταν πριν σταλεί σήμερα να συγκεντρώσει κι άλλες υπογραφές μελών της Γερουσίας, ενώ προς τούτου από χθες πραγματοποιείται εκστρατεία του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) για ενθάρρυνση γερουσιαστών να την υπογράψουν/

«Σας προτρέπουμε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον πρόεδρο Ερντογάν για να αντιστρέψει την απόφασή του. Επίσης σας προτρέπουμε να εργαστείτε μέσω του Σ.Α. του ΟΗΕ για να διασφαλίσετε την εφαρμογή των υπαρχόντων ψηφισμάτων του οργανισμού σε σχέση με τα Βαρώσια», αναφέρει η επιστολή.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις τουρκικές ενέργειες.

Οι γερουσιαστές αναφέρουν ότι μέσω των ενεργειών του στα Βαρώσια και της στήριξης του στο Αζερμπαϊτζάν για τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο πρόεδρος Ερντογάν εργάζεται πυρετωδώς για να αλλάξει τα δεδομένα στο έδαφος την ώρα που η Δύση είναι απασχολημένη με άλλα γεγονότα.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση και να καταστήσουν σαφές ότι έχουμε ισχυρό ενδιαφέρον για τα γεγονότα σε όλη την περιοχή. Αυτό ξεκινά από τη δική σας εμπλοκή και την εμπλοκή του υπουργού Εξωτερικών», προτρέπουν τον αμερικανό πρόεδρο.

Παράλληλα εκφράζουν υποστήριξη για επιστροφή στο διάλογο, μετά από μήνες έντασης που προκάλεσε η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η κίνηση Ερντογάν στα Βαρώσια θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση τη γνήσια δέσμευση της Τουρκίας για μια διπλωματική πορεία.

«Σε συνεργασία με την Ε.Ε. οι ΗΠΑ πρέπει να πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια καταδίκης αυτών των ενεργειών», τονίζεται στην επιστολή.

Επισημαίνουν ακόμη πως οι ΗΠΑ επίσης πρέπει να ηγηθούν των πρωτοβουλιών του ΟΗΕ για την εφαρμογή των ψηφισμάτων για τα Βαρώσια, συμπεριλαμβανομένων του 550 του 1984 που ζητεί τη μεταφορά της διοίκησης της πόλης στον ΟΗΕ και του 789 του 1992.

«Χωρίς τέτοια ισχυρά μηνύματα από τα Ηνωμένα Έθνη, η Τουρκία θα αισθανθεί ενδυναμωμένη να κάνει και άλλα βήματα τα οποία θα προκαλέσουν μόνιμη ζημιά στις ελπίδες για μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία στο νησί»..

Υπενθυμίζοντας στον πρόεδρο Τραμπ τη στενή σχέση που διατηρεί με τον πρόεδρο Ερντογάν, με τον οποίο επικοινωνεί μαζί του συχνά και δηλώνοντας ότι υποστηρίζουν την συνεργασία με ξένους ηγέτες αν αυτή προωθεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ, απευθύνουν παράκληση στον αμερικανό πρόεδρο «να εργαστεί με την αίσθηση του κατεπείγοντος και να χρησιμοποιήσει τη φιλία του με τον πρόεδρο Ερντογάν για να του ζητήσει να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ και να σταματήσει να πλήττει τις προοπτικές για τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επανένωση».