Oι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά
Εμβολιασμοί: Μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στην 18η θέση η Ελλάδα, αναφορικά με το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ενήλικων πολιτών της.
Η συγκριτική αυτή κατάταξη, βάσει των επίσημων στατιστικών στοιχείων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων(ECDC), αποτυπώνει πλήρως την κάμψη της εμβολιαστικής διαδικασίας στη χώρα μας, καθώς στα μέσα Σεπτεμβρίου η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού είναι της τάξης του 64,7%.
Η υποχώρηση της δυναμικής της επιχείρησης «Ελευθερία», που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες και αρχικά αποδόθηκε σε ένα βαθμό στις καλοκαιρινές διακοπές, αποκτά πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά. Η συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει παγιωθεί στο επίπεδο των περίπου 30.000 εμβολιασμών την μέρα, επίδοση πολύ μακριά από τους περισσότερες από τις 100.000 χορηγούμενες δόσεις των προηγούμενων μηνών. Εξαίρεση βέβαια, αποτελούν οι Κυριακές καθώς σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της ελληνικής επικράτειας χορηγούνται μόλις μερικές εκατοντάδες δόσεις.
Με την έως τώρα εξέλιξη της εθνικής εμβολιαστικής προσπάθειας, 5.870.000 Έλληνες πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 6.300.000 εμβολιασμοί με τουλάχιστον μία δόση. Η ποσοστιαία αντιστοίχιση των συγκεκριμένων αριθμητικών δεδομένων στον ενήλικο ελληνικό πληθυσμό μεταφράζεται σε 64,7% πλήρως εμβολιασμένων και 68,1% εμβολιασμένων με τουλάχιστον μία δόση.
Του ευρωπαϊκού μέσου όρου
Τα ποσοστά αυτά υπολείπονται του ευρωπαϊκού μέσου όρου τη στιγμή κατά την οποία περισσότεροι από 259 εκατ. πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλήρως εμβολιασμένοι έναντι του κορονοϊού.
Το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών σε άτομα άνω των 18 ετών στις 27 χώρες της ΕΕ είναι της τάξης του 70,8% ενώ το ποσοστό των Ευρωπαίων ενήλικων, στους οποίους έχει χορηγηθεί τουλάχιστον μία δόση ανεβαίνει στο 77,6%. Είναι χαρακτηριστικό πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ολοκληρώσει ή έχουν προγραμματίσει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό του συνόλου των πιο κρίσιμων ηλιακών ομάδων.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Μάλτα
Ειδικότερα στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η Μάλτα με το 91,1% των πολιτών της να είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ακολουθεί η Ιρλανδία (89,8%) και έπονται η Δανία (87,4%) και η Πορτογαλία (86,5%). Μάλιστα, στην Πορτογαλία, με αντίστοιχο πληθυσμό με την χώρα μας, το ποσοστό των πολιτών, που έχουν εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση εκτοξεύεται στο 96,5%.
Στην πέμπτη θέση βρίσκεται το Βέλγιο, με σχεδόν ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, έχοντας το 83,9% των πολιτών του πλήρως εμβολιασμένο και με τουλάχιστον μία δόση το 85,7%.
Άνω του 80% είναι και το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών και στην Ισπανία (80,8%) με το ποσοστό των ενηλίκων Ισπανών, που έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση να φτάνει στο 89,2%.
Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η επίδοση της Γαλλίας με 79,7% ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και 93,3% εμβολιασμένους πολίτες με τουλάχιστον μία δόση. Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ βρίσκονται η Ολλανδία (77,2%), η Κύπρος (75,2%), η Σουηδία (74,1%), η Γερμανία (73,4%), η Ιταλία (72,8%) και το Λουξεμβούργο (72,4%), ακολουθούμενες από την Αυστρία (69,8%), την Φιλανδία (67,4%), τη Λιθουανία (65,7%) και την Ουγγαρία (65,4%).
Η εμβολιαστική επίδοση της Ελλάδας (64,7%) την κατατάσσει στην 18η θέση ενώ την 19η καταλαμβάνει η Τσεχία με το 64,6% του πληθυσμού της να είναι πλήρως εμβολιασμένο. Η τελευταία 8άδα διαμορφώνεται ως εξής:
Πολωνία (59,2%)
Εσθονία (58,3%)
Σλοβενία (51,6%)
Σλοβακία (50,2%)
Κροατία (48,4%)
Λετονία (47,3%)
Ρουμανία (32,6%)
Βουλγαρία (21,4%)
«Εγκεφαλικά» στο Μαξίμου από τη «συμμαχία» Καραμανλή – Σαμαρά! «Ντρίμπλες» Μητσοτάκη με τις Πρέσπες
Κι όμως, μετά τις… εκλογές (!) σκοπεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να καταθέσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία σύμφωνα με δημοσίευμα. Το 5% που θα κάνει… φτερά και η είσοδος Καραμανλή – Σαμαρά στην ΔΕΘ που προκάλεσε τριγμούς.
Μόνο η λέξη ψυχρολουσία μπορεί να περιγράψει αυτό που επικρατεί στους κόλπους του Μεγάρου Μαξίμου μετά την κοινή είσοδο στον συνεδριακό χώρο της ΔΕΘ που πραγματοποίησαν οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους παραγωγικούς φορείς.
Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, μάλιστα, έγιναν δεκτοί με ισχυρό χειροκρότημα από στελέχη και τοπικούς αξιωματούχους.
Οι «αντάρτες» Σαμαρά – Κααμανλή και οι αποφάσεις Μητσοτάκη
Κομματικά στελέχη ερμήνευσαν δε το στιγμιότυπο ως «μία επιδίωξη των δύο πρώην προέδρων του κόμματος να προβάλουν τη σύγκλισή τους στα βασικά πεδία της εξωτερικής πολιτικής». Αμφότεροι τάσσονται κατά της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ενώ δεν προτίθενται να ψηφίσουν τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, που παραμένουν στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Οι ίδιοι κύκλοι παρατηρούν ότι «ουδέποτε στο παρελθόν είχε υπάρξει κοινή είσοδος δύο πρώην πρωθυπουργών».
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Εστία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει σε συνεργάτες του ότι «δεν επείγομαι να φέρουμε στη Βουλή προς κύρωση τα μνημόνια αμυντικής συνεργασίας με τα Σκόπια. Θα γίνει αυτό κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτό που προέχει τώρα είναι η εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών και η ανάπτυξη της μεταξύ μας οικονομικής συνεργασίας».
Η εφημερίδα αναφέρει ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού «που γνωρίζουν άριστα τον τρόπο που σκέφτεται ο κύριος Μητσοτάκης τοποθετούν τον χρόνο της πιθανής ψήφισης των μνημονίων αυτών αμέσως μετά τις προσεχείς εκλογές. Διότι, σε αντίθετη περίπτωση, αν η Ν.Δ. ψηφίσει το όνομα ‘Βόρειος Μακεδονία’ πριν από εκλογές, υπολογίζεται ότι θα έχει μίνιμουμ απώλεια της τάξης του 5% της εκλογικής της δύναμης».
Το δημοσίευμα, μέχρι χθες βράδυ, δεν είχε διαψευστεί από το Μέγαρο Μαξίμου.

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi
Antinews: Όσοι ψήφισαν Μητσοτάκη μουντζώνονται στον καθρέφτη
Χθες, πάντως, η ιστοσελίδα Antinews, που εκφράζει τους θιασώτες του Αντ. Σαμαρά, αφιέρωσε άλλο ένα πύρινο άρθρο στο σύστημα διακυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη.
«Κορπορατισμό έχουμε, ας μην κρυβόμαστε, μεταμφιεσμένο σε κληρονομική τηλεοπτική δημοκρατία, με τους κυβερνητικούς βουλευτές να αποτελούν διακοσμητικές γλάστρες, που απλά χειροκροτούν, περιμένοντας τη σειρά τους να πάρουν υπουργική καρέκλα, γλείφοντας τόσο τον αρχηγό όσο και τους μεγαλόσχημους ‘πετσωμένους’ δημοσιογράφους» σημειώνει ο αρθρογράφος.
Και καταλήγει: «Όσοι οπαδοί και ψηφοφόροι τους ψήφισαν προκειμένου να φύγει η ‘χολέρα’ και να μπούμε ξανά σε τροχιά κανονικότητας, εδώ και καιρό αρχίζουν να συνειδητοποιούν το μέγεθος του λάθους που έκαναν και να μουντζώνονται στον καθρέφτη»!
Συντάξεις- Αναδρομικά: Ομολογούν το φιάσκο -Μόνο στο 8% των δικαιούχων άμεσα η καταβολή
Μόνο 8 στους 100 παλαιούς δικαιούχους θα λάβουν άμεσα τα αναδρομικά
Αναδρομικά: «Σηκώσουν τα χέρια ψηλά» ομολογώντας την παταγώδη αποτυχία τους. Μόνο 8 στους 100 παλαιούς δικαιούχους θα λάβουν άμεσα τα αναδρομικά το επόμενο διάστημα. Υπουργείο Εργασίας και ΕΦΚΑ παραδέχτηκαν χθες την δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία…. Σύμφωνα με την ενημέρωση, για τους παλαιούς συνταξιούχους (που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης πριν από τον Μάιο του 2016) οι τεχνικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και την ανάδοχο εταιρεία δείχνουν πως «το τελικό πλήθος των δικαιούχων είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό που έχει επικρατήσει ως εικόνα το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα».
Όπως υπογραμμίζουν ακόμα πηγές του ΕΦΚΑ, «η διαδικασία του επανυπολογισμού των συντάξεων είναι μια εξαιρετικά σύνθετη και, ως εκ τούτου, χρονοβόρα διαδικασία” προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 1.000 διαφορετικοί τρόποι ασφάλισης των μισθωτών, με αποτέλεσμα αυτό να αντανακλάται τόσο στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων όσο και στον υπολογισμό των αναδρομικών και των αυξήσεων, διευκρινίζουν…
Στο αναλυτικό σημείωμα ειδικότερα επισημαίνεται:
Από τους 1,8 εκατ. παλαιούς συνταξιούχους (που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Μάιο του 2016) οι 1.050.000 συνταξιούχοι δεν έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.
Από τους εναπομείναντες 750.000 που έχουν διανύσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, οι 100.000 εμπίπτουν στις δύσκολες περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο επανυπολογισμός τους θα καθυστερήσει και θα λάβουν αναδρομικά -αν δικαιούνται- προς το τέλος του χρόνου.
Από τους 650.000 που μένουν εντός του πλαισίου οι 150.000 θα δουν αυξήσεις και αναδρομικά στην τσέπη τους. Οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ, καθώς οι περισσότεροι παλαιοί συνταξιούχοι διατηρούν προσωπική διαφορά και θα δοθούν σε 5 ετήσιες δόσεις, όπως προβλέπει ο νόμος.
Έρχεται και η απόφαση του ΣτΕ
Την Παρασκευή το ανώτατο δικαστήριο θα πραγματοποιήσει την πρώτη του συνεδρίαση μετά τις θερινές διακοπές και υπάρχει έντονη φημολογία ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα η απόφασή του για την «τύχη» των αναδρομικών που διεκδικούνται από περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα για συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.
Οι διεκδικήσεις 300.000 συνταξιούχων κοστολογούνται περίπου στα 2 δισ. ευρώ και αφορούν διαφορετικά επίπεδα:
Το σκέλος της χρονικής περιόδου χορήγησης αναδρομικών. Πέρσι τον Οκτώβριο η Πολιτεία έδωσε αναδρομικά ποσά σε περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους μόνο για 11 μήνες (Ιούνιος 2015, όταν είχε εκδοθεί η πρώτη δικαστική απόφαση – Μάιος 2016, όταν τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου).
Οι συνταξιούχοι διεκδικούν να λάβουν αναδρομικά ποσά από το 2015 έως το τέλος του 2018, δηλαδή για 36 μήνες. Στηρίζουν την επιχειρηματολογία τους στο γεγονός ότι ο επανυπολογισμός των συντάξεων, βασική παράμετρος του νόμου Κατρούγκαλου, ξεκίνησε την 1.1.2019.
Επικουρική σύνταξη και δώρα: Καλείται το Ελεγκτικό Συνέδριο να κρίνει αν ήταν συνταγματική ή όχι η περικοπή που έγινε σε δώρα και επικουρικές συντάξεις σε συνταξιούχους – πρώην δημοσίους υπαλλήλους. Και εάν δικαιούνται αναδρομικά και όσοι συνταξιούχοι δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του περσινού νόμου (Ν. 4734/2020).
Η συγκεκριμένη διεκδίκηση είναι άμεσα συνυφασμένη με την αναδρομική καταβολή ποσών που προκύπτουν από την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2017 και μετά.