Ελληνοτουρκικά και οικονομία στην ατζέντα της συζήτησης Κ. Μητσοτάκη, Σ.Μισέλ – Στο Μαξίμου ο Πατούλης για τη διπλή ανάπλαση στον Βοτανικό

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης -Δείπνο εργασίας με τον Σαρλ Μισέλ [εικόνες] |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ 

Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πραγματοποιεί σήμερα τηλεδιάσκεψη ο πρωθυπουργός. Μια μέρα μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα του Ύπατου Εκπρόσωπου της Ε.Ε για θέματα ασφάλειας Ζ.Μπορέλ.

Μία ακόμη κρίσιμη τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα έχει σήμερα το πρωί στις 10.00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην ατζέντα της συζήτησης θα βρεθεί για μία ακόμη φορά το θέμα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης από την πανδημία του Covid 19 και η αντίδραση της Ευρώπης. Από ελληνικής πλευράς όμως θα τεθεί εκ νέου το ζήτημα της προκλητικότητας της Τουρκίας.

Η αποτίμηση της επίσκεψης Μπορέλ

Η επικοινωνία Μητσοτάκη – Μισέλ, γίνεται μία μόλις ημέρα μετά την συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Ε.Ε συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, αλλά και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Η αποτίμηση των συναντήσεων σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ήταν θετική για την Ελλάδα. Κυρίως γιατί εξυπηρετήθηκε ο βασικός πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Δηλαδή η αυτόματη αναγωγή σε ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οποιουδήποτε προβλήματος δημιουργήσει η τουρκική προκλητικότητα είτε στην Ελλάδα, είτε στην Κύπρο.

Η ελληνική κυβέρνηση «μεταφράζει» την παρουσία και τις δηλώσεις Μπορέλ ως επιβεβαίωση της θέλησης της Ε.Ε να υπερασπιστεί τα εξωτερικά της σύνορα, που ταυτίζονται με τα ελληνικά. Παράλληλα θεωρεί ότι για μία ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε η ευρωπαική θέση για καταδίκη της εργαλειοποίησης του προσφυγικού ζητήματος από την πλευρά της Τουρκίας. Κριτήριο μάλιστα συνεχίζει να αποτελεί η Κοινή Δήλωση Ε.Ε – Τουρκίας που συμφωνήθηκε το 2016. Από ελληνικής πλευράς διασαφηνίστηκε ότι αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή η τουρκική τακτική, όπως επίσης και ότι η ελληνική πλευρά είναι πρόθυμη να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την προϋπόθεση να σταματήσουν οι τακτικές πρόκλησης από την πλευρά της Άγκυρας.

Απο την συνάντηση του Κ.Μητσοτάκη με τον Ζ.Μπορέλ
Απο την συνάντηση του Κ.Μητσοτάκη με τον Ζ.Μπορέλ 

Παρέμβαση στις διεργασίες εντός Ε.Ε

Συνολικά να επισημάνουμε ότι η ελληνική πλευρά στοχεύει μέσω αυτού του είδους των επαφών να ενισχύσει τις θέσεις της, ιδίως από την στιγμή που στο εσωτερικό της Ε.Ε καταγράφονται περισσότερες από μία απόψεις για την προσέγγιση της Τουρκίας. Ενδεικτική αυτών ήταν η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Υβ Λε Ντριάν ο οποίος μίλησε για «αφέλεια» κάποιων χωρών της Ε.Ε σχετικά με την τακτική της Άγκυρας. Ειδικά για το προσφυγικό ο Γάλλος ΥΠΕΞ τόνισε πως «πέρα από την κατανόηση που μπορούμε να έχουμε για την παρουσία προσφύγων στην Τουρκία, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι πρόσφυγες χρησιμεύουν ως μέσο πίεσης ή εργαλειοποίησης από την Τουρκία απέναντί μας».. Πρόσθεσε επίσης ότι «η Γαλλία εκτιμά πως είναι απολύτως απαραίτητο να ανοίξει το ταχύτερο η ΕΕ μία συζήτηση σε βάθος, δίχως ταμπού, χωρίς αφέλεια όσον αφορά τις προοπτικές των μελλοντικών σχέσεων της ΕΕ με την Άγκυρα».

Οικονομία

Εκτός από τα ζητήματα που αφορούν Ελλάδα κα Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλιου Σαρλ Μισέλ και τα θέματα που σχετίζονται με την οικονομία. Ιδίως μάλιστα όσον αφορά την πρόοδο που έχει σημειωθεί για το Ταμείο Ανάκαμψης ενόψει της συνεδρίασης των ηγετών της Ε.Ε στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο.

Η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ της άνευ όρων υιοθέτησης της απόφασης της Κομισιόν για κονδύλια ύψους 750 δις που θα δοθούν με την μορφή επιχορήγήσεων και δίχως όρους που να σχετίζονται με την διακυβέρνηση Το «ειδικό βάρος» της χώρας όσον αφορά την προώθηση των απόψεών της, σχετίζεται σύμφωνα με την κυβέρνηση στην εικόνα αποτελεσματικότητας που παρουσιάζει απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Την εικόνα αυτή περιέγραψε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Όπως χαρακτηριστικά είπε «η χώρα μας επανέρχεται στο διεθνές στερέωμα με όπλο την αξιοπιστία της και τον τρόπο, με τον οποίο αντέδρασε και αντιμετώπισε τον κορωνοϊό, με όπλο της την αποτελεσματικότητα, με την οποία αντέδρασε στον Έβρο απέναντι στην εργαλειοποίηση από την πλευρά της Τουρκίας των προσφυγικών ροών και επανέρχεται ως μία οικονομία, όπου μετά από μία δεκαετία κρίση, προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να γίνει υποδοχέας επενδύσεων».

 

Στο Μαξίμου ο Πατούλης για τη διπλή ανάπλαση στον Βοτανικό

Στο Μαξίμου ο Πατούλης για τη διπλή ανάπλαση στον Βοτανικό
Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Συνάντηση με τη συμμετοχή του Γιώργου Πατούλη, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιείται αυτή την ώρα με βασικό θέμα τη διπλή ανάπλαση στον Βοτανικό. To τετ α τετ πραγματοποιείται ανάμεσα στον ίδιο και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και όταν οι σύμβουλοι του είπαν χαριτολογώντας «να προσέχεις τον Παναθηναϊκό», εκείνος απάντησε ότι «του χρωστάμε». Άγνωστο παραμένει εάν στη συνάντηση θα δώσει το παρών και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης καθώς το μεσημέρι βρισκόταν στο αεροπλάνο επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες.

Χθες, Τρίτη, πραγματοποιήθηκε μία ακόμα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα συζήτησης τα μεγάλα έργα στην Αθήνα. Πιθανότατα κατά τη διάρκεια της συνάντησης να συζητήθηκε και πάλι το ίδιο θέμα.