Ελληνικό το ακριβότερο ρεύμα και… επισήμως «πράσινα» τα πυρηνικά — ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα απασχόλησης 800 ανέργων. Πώς θα κάνετε αίτηση

Είμαστε ξανά πρωταθλητές με τον πιο αρνητικό τρόπο. Ενώ οι τιμές χονδρικής ρεύματος εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα κυρίως λόγω της θεαματικής μείωσης της τιμής του ρωσικού αερίου, η Ελλάδα έχει σήμερα σχεδόν τη διπλάσια τιμή σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης. Στα 195 ευρώ και κάτι τιμάται η μεγαβατώρα στη χώρα μας σήμερα, υπερδιπλάσια των τιμών σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Πολωνία, και με ημερήσια αύξηση 63%.

Είχαν προηγηθεί σημαντικές μειώσεις των χονδρικών τιμών τις προηγούμενες μέρες, χάρη στον συνδυασμό πρωτοχρονιάτικων αργιών, περιορισμών και καλοκαιρίας, αλλά με «κινητήρα» τη ραγδαία μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ευρώπη, κυρίως του ρωσικού.

Ο ολλανδικός δείκτης TTF κατέγραψε νέα ημερήσια πτώση 22%, στα 67,3 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι αναλυτές, πάντως, επιμένουν ότι η σχετική αποκλιμάκωση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενέργειας είναι προσωρινή, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει εισοδηματικούς «κόφτες» στα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημοποίησε ανήμερα Πρωτοχρονιάς το «πρασίνισμα» της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, εγκαινιάζοντας τη διαβούλευση πάνω στην ευρωπαϊκή ταξινόμηση. Δηλαδή, στα ενεργειακά έργα και επενδύσεις που εκτιμάται ότι συμβάλλουν στην κλιματική ουδετερότητα και είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα απασχόλησης 800 ανέργων- Πώς θα κάνετε αίτηση

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 800 νέων θέσεων εργασίας, με την πρόσληψη ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (AμεΑ), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας, θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, διεμφυλικών προσώπων και θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Το πρόγραμμα απευθύνεται :

α) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 του ν. 4430/2016 (Α’ 205), και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα, προκειμένου να προσλάβουν εγγεγραμμένους ανέργους όλων των κατηγοριών της παρ. 1 του Κεφ. 5 της παρούσας

β) νομικές οντότητες οι οποίες ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα και: είτε i) είναι επιχειρήσεις ΟΤΑ Α΄και Β΄βαθμού του ν. 3852/2010 είτε ii) είναι επιχειρήσεις φορείς και Οργανισμοί του Δημοσίου τομέα όπως αυτοί ορίζονται από το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 (101 Α’), για την απασχόληση αποκλειστικά ωφελουμένων ΑμεΑ, εγγεγραμμένων στο ειδικό μητρώο ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ.

Οι αιτήσεις

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής εντολή κενής θέσης- υπεύθυνη δήλωση, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr) και την αποστέλλουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων (http://ait.oaed.gr/) στο ΓΕ ΕΚΟ ή ΚΠΑ2, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η έδρα της επιχείρησης/φορέα, επιλέγοντας από τη σχετική στήλη.