Ελλάδα: 35 νέα κρούσματα και 387 συνολικά – Ένας ακόμη θάνατος

Στα 387 έχουν φτάσει συνολικά τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Τριανταπέντε είναι τα νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 70 νοσηλεύονται και 11 παραμένουν διασωληνωμένοι. Όλοι λαμβάνουν αντιική θεραπεία.

Επιπλέον, ένας ακόμη άνθρωπος κατέληξε, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων στους πέντε. Πρόκειται για έναν άνδρα 67 ετών από την Αθήνα, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνομένος. Όπως επισήμανε όλοι αντιμετώπιζαν επιπλέον προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, όλοι οι διασωληνωμένοι καθώς και οι ασθενείς που κατέληξαν ήταν άνδρες.

Οι διασωληνομένοι έχουν μέσο όρο ηλικίας 69 ετών. Επιπλέον, ο μέσος όρος των θανόντων είναι 68 ετών.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως 60 είναι τα «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή οι άνθρωποι που δεν έχουν σχέσεις με τους πρώτους ασθενείς. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα για κάθε πέντε ασθενείς που είναι πολύ σοβαρά, άλλοι 85 έχουν είτε την ήπια είτε την μέτρια προς σοβαρή μορφή της νόσου.

Την ίδια ώρα, 14 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι αναστέλλεται η λειτουργία των τακτικών χειρουργείων.

Μετά τα κρούσματα γιατρών που εντοπίστηκαν στα νοσοκομεία του Ευαγγελισμού, του Λαϊκού αλλά και του Ερυθρού Σταυρού ο κ. Τσιόδρας είπε πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε τους γιατρούς να μείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες γιατί θα καταρρεύσει το σύστημα υγείας».

«Το υγειονομικό προσωπικό μπαίνει σε καραντίνα για επτά ημέρες διότι μέσα σε αυτές τις ημέρες το πιθανότερο είναι ότι θα εμφανίσει συμπτώματα» πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας και συνέχισε λέγοντας πως «σε κάθε περίπτωση θα επιστρέψουν φορώντας μάσκες».

Σχετικά με τα αντιδραστήρια που υπάρχουν αναφορές για έλλειψη τους ο κ. Τσιάδρας τόνισε ότι υπάρχει επάρκεια ωστόσο δεν πρέπει να ξοδεύονται άσκοπα καθώς υπάρχει έλλειψη αντιδραστηρίων σε παγκόσμιο επίπεδο και θα γνωρίζουμε για την επιπλέον προμήθεια τους τις επόμενες μέρες».

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, που ανακοίνωσε πως από την Τετάρτη, 18 Μαρτίου στις 06:00 το πρωί «δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα μας πολίτες χωρών εκτός ΕΕ, παρά μόνο για απολύτως αναγκαία συνθήκη, που σχετίζεται αποκλειστικά για επείγουσα εργασία ή οικογένεια».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς διάβασε όλη την λίστα με τα καταστήματα που δεν θα λειτουργήσουν από αύριο Τετάρτη αλλά και εκείνα που θα λειτουργήσουν.

Τέλος, θα απαγορευθεί προσωρινά στις λαϊκές αγορές και η διάθεση προϊόντων τα οποία δεν σχετίζονται με τροφές.