Ελλάδα- Ισραήλ “φλερτάρουν” για τον East Med, “κόντρα” στην Τουρκία — Σταϊκούρας: “Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ”

Κυριάκος Μητσοτάκης - Νίκος Δένδιας

Κυριάκος Μητσοτάκης – Νίκος Δένδιας

Ο Κ. Μητσοτάκης υποδέχεται σήμερα τον Γ.Λιπιντ και τη Β. Νούλαντ, καθώς η Ελλάδα διεκδικεί το ρόλο του ενεργειακού κόμβου εισόδου στην ΕΕ. Οι πιέσεις ΗΠΑ για ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία.

Το ενεργειακό ζήτημα υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών δύο σημαντικών επισκεπτών σήμερα στην Αθήνα:

Ο ισραηλινός αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Γιάιρ Λίπιντ θα λάβει μέρος στην τριμερή Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, στην οποία θα συζητηθούν όλες οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, και θα έχει και κατ ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νικο Δένδια.

Με τον κ.Μητσοτάκη και τον κ.Δένδια όμως θα συναντηθεί και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ.

Η κ. Νούλαντ βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα για προγραμματισμένο ραντεβού με τον υπουργό Εξωτερικών, στο πλαίσιο περιοδείας της στην Ευρώπη και τη νοτιανατολική Μεσόγειο, θέλοντας να ενθαρρύνει την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία. Έχει ήδη επισκεφθεί Παρίσι και Άγκυρα και στη συνέχεια θα μεταβεί επίσης σε Λευκωσία και Βερολίνο. Το State Department άλλωστε έχει τονίσει ότι είναι αυξανόμενα σημαντικός ο ρόλος της ανατολικής Μεσογείου στο νέο ενεργειακό χάρτη.

Οι ΗΠΑ ως γνωστόν θέλουν η ΕΕ να προχωρήσει σε πλήρες ενεργειακό εμπάργκο κατά της Ρωσίας, κάτι που προφανώς θα συνέφερε και οικονομικά τον αμερικανικό παράγοντα. Και αυτό αφού η Ευρώπη αναγκαστικά θα στρεφόταν στην εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή -όπου βεβαίως δραστηριοποιούνται κυρίως αμερικανικές εταιρείες-, αλλά και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Όμως από τα κράτη- μέλη της ΕΕ μόνο οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία υποστηρίζουν ενθέρμως το πλήρες εμπάργκο κατά της Ρωσίας, που θα είχε ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες στην ήδη χειμαζόμενη ευρωπαϊκή οικονομία. Ενώ η Γερμανία έχει ήδη διαμηνύσει την αντίθεση της στην ολική ρήξη με τη Μόσχα, καθώς ευλόγως ο Όλαφ Σολτς δεν θέλει να καταρρεύσει η γερμανική βιομηχανία εάν κλείσουν εντελώς οι ενεργειακές κάνουλες.

Όσο για την Αθήνα, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα συνταχθεί πλήρως με τους εταίρους της, βγαίνοντας έτσι απο τη δύσκολη θέση. Και ο κ.Μητσοτάκης εξάλλου έχει υποστηρίξει στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι η ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία πρέπει να προχωρήσει, αλλά βήμα βήμα και έχει δηλώσει ότι οι όποιες κυρώσεις στη Μόσχα δεν πρέπει να έχουν εξίσου σοβαρές συνέπειες και στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Σημειωτέον δε ότι την Πέμπτη ο κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ. Κάντρι Σίμσον.

Την ώρα που η Ευρώπη με αμερικανικές ευλογίες και πιέσεις αναζητεί εναλλακτικές πηγές ενέργειας πάντως, η κυβέρνηση διεκδικεί για την Ελλάδα το ρόλο του κόμβου εισόδου φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων προς την ΕΕ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο τη λύση της κατασκευής του αγωγού East Med, την οποία υποστηρίζει η ΕΕ, αλλά για την οποία είχαν επιφυλάξεις επικαλούμενες το κόστος οι ΗΠΑ.

Στον East Med αντιδρά βεβαίως η Τουρκία, η οποία μετά απο ένα διάστημα ψυχρών σχέσεων έχει κάνει ξανά ανοίγματα προς το Ισραήλ. Η Άγκυρα θέλει να πείσει τους ισραηλινούς ότι η πιο συμφέρουσα δίοδος για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είναι μέσω Τουρκίας. Υπάρχει όμως ένα όχι και τόσο μικρό πρόβλημα: Ένας αγωγός Ισραήλ- Τουρκίας θα έπρεπε να περάσει από τις ΑΟΖ του Λιβάνου και της Συρίας… Κάτι πρακτικά αδύνατον.

Η Αθήνα έχει και ένα ακόμη επιχείρημα που μπορεί να προβάλλει σε συμμάχους και εταίρους για να προσπεράσει την Τουρκία στην ενεργειακή κούρσα της ανατολικής Μεσογείου: Πως είναι σαφώς προτιμότερο ο ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης προς τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική να είναι ένα κράτος μέλος της ΕΕ παρά ένα αναξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ταυτόχρονα επενδύσει στην ενεργειακή συνεργασία με την Αίγυπτο (με τις ευλογίες των ΗΠΑ), αλλά και ότι εκκρεμούν οι ανακοινώσεις για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων στο Ιόνιο και δυτικά της Κρήτης. Οι ανακοινώσεις αυτές είναι ζήτημα ημερών και θα αφορούν στην ανακοινωση των αποτελεσμάτων των ερευνών και τη διευκόλυνση αδειοδότησης των επενδύσεων από την αμερικανική Exxon Mobil, τη γαλλική Total και τα ΕΛΠΕ.

Ελλάδα- Ισραήλ “φλερτάρουν” για τον East Med, “κόντρα” στην Τουρκία

Βίκυ Σαμαρά

 

Σταϊκούρας: “Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ”Ο υπουργός Οικονομικών Χρηστος Σταϊκούρας.

Όπως τονίζει με δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας, η Ελλάδα ολοκλήρωσε την αποπληρωμή των οφειλών της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Σήμερα, η Ελλάδα ολοκλήρωσε την αποπληρωμή των οφειλών της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αποπληρωμή που – υπενθυμίζεται ότι – ξεκίνησε, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε από την Κυβέρνηση της Νέας ΔημοκρατίαςΚλείνει, έτσι, ένα κεφάλαιο που είχε ανοίξει τον Μάιο του 2010, με την προσφυγή της Ελλάδας στο Ταμείο, για χρηματοδοτική στήριξη» ανέφερε με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως είπε: «Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, απόρροια της αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής που ασκεί η σημερινή Κυβέρνηση, η οποία, όπως ανέφερε και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, “στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για την χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας, ενισχύει το προφίλ του δημοσίου χρέους και αποφέρει εξοικονομήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας”.

Συνεχίζουμε, με πλήρη επίγνωση των μεγάλων δυσκολιών και των νέων εξωγενών προκλήσεων, με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη στις οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις της πατρίδας μας, για να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή, με την οικονομία της περισσότερο παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά πιο δίκαιη».