Ελεύθεροι οι μαθητές που είχαν συλληφθεί στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Με χειροκροτήματα και συνθήματα χαράς υποδέχτηκαν την απόφαση του ανακριτή οι συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο 9 της Ευελπίδων συμμαθητές του Βαγγέλη και των άλλων παιδιών που είχαν συλληφθεί, γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές από άλλα σχολεία και απλός κόσμος που ήρθε σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης.

Ο 14χρονος που αντιμετωπίζει κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, αφέθηκε ελεύθερος με τον περιορισμό της επιμέλειας, ενώ στους υπόλοιπους μαθητές που κατηγορούνται για πλημμελήματα, δεν επιβλήθηκαν όροι.

Βγαίνοντας από το κτίριο με τη συνοδεία της μητέρας του, ο Βαγγέλης που μαζί με τους άλλους μαθητές είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια μικρής έκτασης επεισοδίων που σημειώθηκαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης, δήλωσε για την συμπαράσταση των συμμαθητών του: «Είμαστε μια οικογένεια». Σχετικά με τις συνθήκες κράτησής του επί τέσσερις ημέρες στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης (ΓΑΔΑ) ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι κοιμήθηκε στο πάτωμα.

Μπροστά στον ανακριτή, εκτός από τον 14χρονο, βρέθηκαν σήμερα άλλοι 7 μαθητές.

Συμμαθητές και συμμαθήτριες του Βαγγέλη φώναζαν από νωρίς «Βαγγέλη θυμήσου, είμαστε μαζί σου» και «Βαγγέλη σε αγαπάμε», «για να τους ακούσει», όπως οι ίδιοι εξήγησαν. Στη συγκέντρωση ήρθαν μαθητές και από το Ίλιον όπου φοιτούν άλλοι από τους συλληφθέντες.

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου, ο οποίος συμμετείχε στην συγκέντρωση, μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε: «Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε με την παρουσία μας το αυτονόητο, ότι η θέση των 14χρονων παιδιών είναι στα σχολεία με τους καθηγητές τους και στα σπίτια τους με τους γονείς τους και όχι στα κρατητήρια και στα δικαστήρια. Αν τα παιδιά βρίσκονται εδώ είναι, σε κάθε περίπτωση, αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας. Στηρίζουμε τα παιδιά τα οποία αγωνίζονται για μόρφωση και υγεία σε πολύ δύσκολες συνθήκες γιατί έχουμε αποφασίσει ότι θα είμαστε με τους Αγιάννηδες αυτής της κοινωνίας και όχι με τους Ιαβέρηδες».

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, ο τομεάρχης Παιδείας Νίκος Φίλης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.

«H πολιτική της κυβέρνησης, στη λογική του τρόμου και της πάταξης, δείχνει σήμερα τα τραγικά αποτελέσματα για τη Δημοκρατία και τον πολιτισμό μας. Είναι απαράδεκτο παιδιά 13 και 14 χρονών να είναι μετά από 3 ημέρες κλεισμένα στη ΓΑΔΑ, στον ανακριτή. Είναι έξω από το κοινό αίσθημα, είναι έξω από τη λογική. Πιστεύουμε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει το μαθητικό κίνημα και την ελληνική κοινωνία θα πέσει στο κενό», δήλωσε σχετικά ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης.