Ελευθεριάδης: Σε δύο χρόνια να δούμε παιδιά από την ακαδημία στην πρώτη ομάδα * Αναγκαιότητα για τον ΠΑΟΚ να τα βρει με τον Βιεϊρίνια * Γεωργάτος για Τσιμίκα: «Πάρτε τον στην Ιντερ, είναι ανακάλυψή μου»

Ο τεχνικός διευθυντής της ακαδημίας του Ολυμπιακού, Θόδωρος Ελευθεριάδης, μίλησε για το νέο ξεκίνημα και τον στόχο εντός δύο ετών να παίξουν στην πρώτη ομάδα παιδιά των τμημάτων υποδομής.

Τα μέτρα, η επιστημονική προσέγγιση και η συνεργασία πολλών ειδικών που συνθέτουν το δυναμικό της ακαδημίας του Ολυμπιακού, έχει δώσει άμεσες λύσεις στα παιδιά που καλούνται να διαχειριστούν την κατ’ οίκον απομόνωση, μακριά από την ποδοσφαιρική πραγματικότητα λόγω κορονοϊού.

Ο τεχνικός διευθυντής Θόδωρος Ελευθεριάδης ανέλυσε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ όσα έγιναν και τα οποία βοηθούν ουσιαστικά τους ποδοσφαιριστές όλων των ηλικιών της «ερυθρόλευκης» ακαδημίας, ενώ εξήγησε και την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί από το καλοκαίρι και το νέο ξεκίνημα που πραγματοποιήθηκε.

Τι διαχείριση χρειάζεται αυτή την εποχή λόγω των ειδικών συνθηκών που διαμορφώνει ο κίνδυνος του κορονοϊού;

«Χρειάζεται μια ειδική διαχείριση, είναι κάτι που εμείς από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να έχουμε. Αφορά και στο αγωνιστικό κομμάτι αλλά και στο ψυχολογικό. Καταρχήν έχουμε τις γενικές κυβερνητικές οδηγίες από το υπουργείο υγείας, με τις οποίες πρέπει όλοι να συμφωνούμε και να ακολουθούμε. Από εκεί και πέρα, προσπαθήσαμε να μην αφήσουμε τους ποδοσφαιριστές χωρίς άσκηση στο διάστημα αυτό, δίνοντάς τους από απόσταση κάποιες πληροφορίες. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος και θα πρέπει να βάλουμε το ποδόσφαιρο σε δεύτερη μοίρα αυτό το διάστημα και τα παιδιά να ακολουθήσουν τις οδηγίες που τους διασφαλίζουν την υγεία και των ίδιων αλλά και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος».

Σε ποιες κινήσεις έχει προχωρήσει η Ακαδημία του Ολυμπιακού όλο αυτό το διάστημα της αποχής των ποδοσφαιριστών;

«Πολύ γρήγορα πραγματοποιήσαμε συνάντηση με όλα τα επιστημονικά στελέχη της Ακαδημίας του Ολυμπιακού. Θέσαμε ένα πλάνο για τις επόμενες τρεις εβδομάδες από τη στιγμή που δεν γνωρίζαμε πόσο θα διαρκέσει όλο αυτό και έτσι όλοι κατέθεσαν τις απόψεις τους και παρέθεσαν τις προτάσεις τους μέσα από παρουσιάσεις ή αναλύσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου κτλ. Ο στόχος ήταν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας τα παιδιά να παίρνουν πληροφορίες και θέματα που αφορούν στην προπόνηση από προπονητές, γυμναστές, προπονητές τερματοφυλάκων και αναλυτές που είναι οι βασικοί συνδετικοί κρίκοι με τα παιδιά σε αυτή τη δουλειά. Και φυσικά ο ψυχολόγος μας, η διατροφολόγος μας, οι γιατροί μας, ο φυσιοθεραπευτής μας. Όλοι έδωσαν μέσα από το σύνδεσμο που δημιουργήσαμε τις δικές τους πληροφορίες. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την εκπαιδευτική προσέγγιση αλλά και με την ψυχολογική διαχείριση, γιατί πρέπει πρώτον να είναι καλά μέσα σε ένα σπίτι για 15-20-30 μέρες, κάτι που δεν το έχουν συνηθίσει. Θα πρέπει ακόμα να δραστηριοποιούνται. Έτσι δώσαμε και μια πνευματικής μορφής προπόνηση αλλά και σωματική με τη βοήθεια μιας μπάλας ή μόνο με το σώμα τους.

Το τελευταίο διάστημα έχει αποδειχθεί πόσο ο Ολυμπιακός προσέχει την Ακαδημία του, με τον κ. Μαρινάκη να μας παρέχει όσα χρειαζόμαστε. Έχουμε εξαιρετικά στελέχη όλα αυτά τα χρόνια στην Ακαδημία, και στα γραφεία και εντός γηπέδου, τα οποία σε αυτό το διάστημα που έχουμε τις δυσκολίες της απόστασης και της αποχής, δουλεύουν καθημερινά από το σπίτι τους για να υποστηρίξουν την προσπάθεια αυτή αλλά και επικοινωνούν με τα παιδιά, κάτι που θα μπορούσε να μην είναι αυτονόητο για όλους τους προπονητές. Υπάρχει πολύ συχνή επικοινωνία για να καταλάβουν τα παιδιά πως οι προπονητές είναι κοντά τους. Δεν αφορά τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι όσο στην ποιότητα των ανθρώπων που καλούνται να δείξουν πως έχουν αντανακλαστικά σε μια δύσκολη περίοδο για μικρούς αθλητές».

“ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ Ο ΤΣΙΜΙΚΑΣ”

Η Ακαδημία του Ολυμπιακού πραγματοποίησε ένα restart το προηγούμενο καλοκαίρι, σε τι σημείο βρισκόσασταν μέχρι τη διακοπή λόγω των έκτακτων γεγονότων;

«Μέχρι και τη διακοπή, είμαστε ευχαριστημένοι από το restart που πραγματοποίησε η Ακαδημία το καλοκαίρι. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τους ανθρώπους της διοίκησης, με τον κ. Πίκουλα, τον κ. Νικοπολίδη, με όλους τους προπονητές. Τους χωρίζουμε σε δύο κατηγορίες, αυτούς που αφορούν καθαρά στο προπονητικό κομμάτι και σε αυτούς που απαρτίζουν την επιστημονική ομάδα. Συνηθίζω να αξιοποιώ σε μόνιμη βάση μέσα στην εβδομάδα και τους δύο για την ανάπτυξη της Ακαδημίας, αυτό είναι κάτι που από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να περάσουμε στην Ακαδημία και στα παιδιά, να νιώθουν ότι έχουν πολλά στελέχη γύρω τους. Είμαστε ευχαριστημένοι από το αγωνιστικό κομμάτι, προσπαθούμε να πρεσβεύουμε την ποδοσφαιρική λογική και της πρώτης ομάδας του Ολυμπιακού από τη στιγμή που μας εκφράζει απόλυτα και μπορεί να συνδεθεί και με την Ακαδημία.

Ο Κώστας Τσιμίκας για παράδειγμα, είναι ένα παιδί που αποτελεί πρότυπο για όλα τα παιδιά της Ακαδημίας αλλά και για άλλα παιδιά που δεν βρίσκονται στην Ακαδημία αυτή τη στιγμή. Προσπαθούμε αυτό να το εκμεταλλευτούμε, έχουμε μια πολύ καλή σχέση με τον κ. Μαρτίνς, έχουν προηγηθεί όλες οι κουβέντες που έπρεπε να γίνουν στην αρχή, έχουμε ανταλλάξει τεχνογνωσία και φυσικά λάβαμε τις πληροφορίες που θέλαμε από τον ίδιο και μας αφορούν άμεσα στη σύνδεση της πρώτης ομάδας με την Ακαδημία. Σε κάθε περίπτωση έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Με ευχολόγια και με θεωρίες δεν μπορεί μια Ακαδημία να φτάσει σε ακόμα πιο υψηλό επίπεδο. Στόχος μας είναι τα επόμενα δύο χρόνια, να δούμε πάλι παιδιά, που θα μας κάνουν περήφανους ως Ακαδημία ευρισκόμενοι στα 20-21 τους στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού. Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για τη στήριξη που μας παρέχεται, γιατί αυτά που βιώνω στο προπονητικό κέντρο είναι πάρα πολύ σημαντικά και βοηθούν τον κάθε τεχνικό διευθυντή και τον κάθε προπονητή να μπορεί να δουλέψει με όλες τις ανέσεις του».

Πόσο σημαντική είναι η ψυχολογική διαχείριση των νεαρών ποδοσφαιριστών;

«Έχουμε πάντα στην πρώτη γραμμή τον ψυχολόγο, κ. Γιάννη Ζαρώτη. Κάτι που θεωρώ σημαντικό και που πάντα συζητάμε, είναι ότι οι προπονητές στις Ακαδημίες είναι και ένα είδος αθλητικού ψυχολόγου, «πατέρα», έχουν πολλούς ρόλους. Η καθημερινότητα, η βελτίωση και η ψυχική υγεία των παιδιών εξαρτάται πάρα πολύ και από τη δική τους καθημερινή καθοδήγηση μέσα και έξω από το γήπεδο, στα αποδυτήρια, πριν και μετά την προπόνηση».

Η Ακαδημία του Ολυμπιακού παρέχει ένα εξαιρετικό team στα παιδιά για όσο χρειαστεί όλο αυτό το διάστημα, μίλησέ μας λίγο για αυτό.

«Συνήθως κάνουμε έναν πολύ σημαντικό διαχωρισμό ανάμεσα στους βετεράνους ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στην Ακαδημία και εργάζονται και σε άλλα επιστημονικά στελέχη. Έχουμε την τιμή να έχουμε μαζί μας τον Αντώνη Νικοπολίδη, τον Τάσο Πάντο, τον Δημήτρη Μαυρογενίδη, τον Αριέλ Ιμπαγάσα αλλά και τους βετεράνους του τμήματος scouting, κάτι που βοηθάει πάρα πολύ στην καθημερινή επικοινωνία-επαφή των παιδιών με το πραγματικό ποδόσφαιρο. Προσπαθούμε αυτή η επικοινωνία να έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά, για αυτό άλλωστε όλοι έχουν παρακολουθήσει και συνεχίζουν να παρακολουθούν σεμινάρια προπονητικής και άλλης μορφής εκπαίδευση. Το δεύτερο κομμάτι είναι εξίσου μεγάλης σημασίας, είτε αφορά προπονητές φυσικής κατάστασης, είτε άλλους ειδικευμένους επιστήμονες, σε τομείς διατροφής, αποκατάστασης, φυσιοθεραπείας, ψυχολογίας.

Η σύνδεση των δύο αυτών ενοτήτων είναι πάντα πολύ σημαντική για την ανάπτυξη μιας ακαδημίας. Η συνεργασία δηλαδή μεταξύ αυτών που κουβαλούν την εμπειρία, το «άρωμα» του Ολυμπιακού και από την άλλη ο σεβασμός στα επιστημονικά δεδομένα, με απώτερο σκοπό να μπορέσουμε να βγάλουμε αξιόλογους ποδοσφαιριστές για την πρώτη ομάδα στο μέλλον.

Θέλω τέλος να αναφερθώ και στη διεύθυνση Σχολών ποδοσφαίρου. Ο κ. Βασίλης Νάνος, είναι συνεργάτης μας σε καθημερινή βάση. Αυτό αποτελεί ένα βασικό πυλώνα της δράσης μας. Τα προηγούμενα τρία χρόνια μέσα από τα σεμινάρια και την υποστήριξη που δώσαμε στις Σχολές, είχαμε σαν στόχο να αναβαθμίσουμε το πρότζεκτ αυτό. Θα συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο γιατί είμαστε περήφανοι που ετοιμάζουμε την Κ10 για του χρόνου και η οποία απαρτίζεται εξ ολοκλήρου από παιδιά των Σχολών. Αυτό δείχνει τη σημασία του έργου».

 

Αναγκαιότητα για τον ΠΑΟΚ να τα βρει με τον Βιεϊρίνια

Το πρώτο μέλημα των ανθρώπων του ΠΑΟΚ, όταν περάσει το κακό με τον κορονοϊό, πρέπει να είναι η συμφωνία με τον αρχηγό του Βιεϊρίνια, για ανανέωση του συμβολαίου του.

Ο ΠΑΟΚ έδωσε χθες την δυνατότητα στους φίλους του να θυμηθούν την πρόκριση επί της Βασιλείας το καλοκαίρι του 2018 για τα προκριματικά του Champions League με την μετάδοση του δεύτερου αγώνα στην Ελβετία. Ο Δικέφαλος κάλυψε το παιχνίδι μέσα από τα social media του σαν να γινόταν ζωντανά, πανηγυρίζοντας κάθε γκολ και μεταφέροντας ότι σημαντικό συνέβη σε εκείνη την σπουδαία νίκη-πρόκριση.

Μάλιστα σε αυτά ανέβηκε και ένα βίντεο με το κλίμα που επικρατούσε στα αποδυτήρια της ομάδας πριν βγει στον αγωνιστικό χώρο. Το βιντεάκι αυτό δεν διαρκεί ούτε 1΄ωστόσο δείχνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο γιατί ο ΠΑΟΚ πρέπει να ανανεώσει το συμβόλαιο του Βιεϊρίνια. Δεν είναι όσα λέει στους συμπαίκτες του  πριν βγουν στο γήπεδο, αλλά ο τρόπος με τον οποίο όλοι τον ακούν. Πριν πάρει το λόγο ο αρχηγός του ΠΑΟΚ ακούγονται πολλές παραινέσεις για την κρισιμότητα του αγώνα εκείνου  και για το πόσο σημαντικός ήταν για το Δικέφαλο, από πολλούς.

Ωστόσο όλοι σταματούν να ακούσουν τι έχει να πει ο Πορτογάλος και το κάνουν με ευλάβεια γεγονός που αναδεικνύει και τον ηγετικό ρόλο που έχει ο Βιεϊρίνια  στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ.

ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ

Μοιάζει δεδομένο ότι η επιθυμία των δύο πλευρών είναι να συνεχίσουν την συνεργασία τους. Το θέλει και ο ΠΑΟΚ και η οικογένεια Σαββίδη, το θέλει και ο Βιεϊρίνια που επέστρεψε για να πάρει τους τίτλους που δεν είχε κατακτήσει μέχρι τότε με τη φανέλα του Δικέφαλου αλλά και με σκοπό να κλείσει την καριέρα του στην Τούμπα.  Όταν τελειώσει όλο αυτό το κακό που έχει σταματήσει το ποδόσφαιρο παντού θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με σκοπό να πετύχουν τη συμφωνία που θα κρατήσει τον Πορτογάλο στον ΠΑΟΚ, πιθανότατα για τα επόμενα δύο χρόνια.

Είναι δεδομένο ότι οικονομικά οι αφετηρίες θα είναι διαφορετικές γιατί είναι η απόφαση των ανθρώπων του Δικεφάλου να μην υπάρχουν τόσο υψηλά συμβόλαια στην ομάδα όπως αυτό που έχει μέχρι σήμερα ο Βιεϊρίνια.  Ωστόσο δύσκολα δεν θα βρεθεί ένας τρόπος συμφωνίας. Το αντίθετο θα είναι μεγάλη έκπληξη, γιατί στη σχέση του ΠΑΟΚ με τον παίκτη δεν μπορεί να μετρά μόνο το οικονομικό…

ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ

Ο Βιεϊρίνια έβγαλε και με το παραπάνω τα χρήματα που πήρε από τον ΠΑΟΚ τα τελευταία τρία χρόνια. Έπαιξε όπου τον χρειάστηκε η ομάδα του, ήταν πραγματικός αρχηγός  που ένωσε τα αποδυτήρια της και την περυσινή χρονιά και αγωνιστικά ο πολυτιμότερος παίκτης του Νταμπλούχου και αήττητου ΠΑΟΚ.  Ακόμη και ως τραυματίας δεν ξέχασε το ρόλο του. Πήγε στην Ολλανδία στην αρχή της προετοιμασίας για να υποδεχθεί τον καινούργιο προπονητή Αμπέλ Φερέιρα ,λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον περυσινό και το νέο ΠΑΟΚ. Ίσως και τα πράγματα να κυλούσαν διαφορετικά φέτος για το Δικέφαλο αν ο Βιεϊρίνια ήταν εξ αρχής διαθέσιμος.

Ο ΠΑΟΚ ΤΟΝ ΕΚΤΙΜΑ ΩΣ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ

Από την δική του πλευρά και ο ΠΑΟΚ του συμπεριφέρεται και δίκαια ως τον ηγέτη του.  Ο τρόπος με τον οποίο  όλη η ομάδα διαχειρίστηκε τον σοβαρό τραυματισμό του και η στήριξη που του προσφέρθηκε χωρίς όρια ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει. Η αναγνώριση των ανθρώπων της Δικεφάλου είναι καθολική και δεν είναι τυχαίο ότι στις συζητήσεις που γίνονταν μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι για ανανεώσεις συμβολαίων και μεταγραφές ποδοσφαιριστών ήταν απαράβατος κανόνας ότι κανείς δεν μπορεί να αμείβεται περισσότερο από το Βιεϊρίνια.

ΣΧΕΣΗ ΑΜΟΙΒΑΙΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟΥ

Καταλαβαίνει κανείς ότι  η σχέση του παίκτη και της ομάδας βασίζεται στον αλληλοσεβασμό και την αμοιβαία εκτίμηση. Και αυτοί οι δυο παράγοντες είναι ικανοί να γεφυρώσουν όποια διαφορά μπορεί να προκύπτει στο οικονομικό για την ανανέωση του συμβολαίου, που πιθανότατα θα είναι και η τελευταία της καριέρας του.

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει τον αρχηγό του και ο Βιεϊρίνια κανέναν λόγο να φύγει από το σπίτι του….

 

Γεωργάτος για Τσιμίκα: «Πάρτε τον στην Ιντερ, είναι ανακάλυψή μου»

Γεωργάτος για Τσιμίκα: «Πάρτε τον στην Ιντερ, είναι ανακάλυψή μου»

Ο Γρήγορης Γεωργάτος σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε σε ιταλικά μέσα και συγκεκριμένα στο «Passioneinter.com» μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Κώστα Τσιμίκα του Ολυμπιακού τονίζοντας πως η Ιντερ θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο μεταγραφής του.

Ο Γεωργάτος ο οποίος είχε φορέσει τη φανέλα των «νερατζούρι» τόνισε πως ο νεαρός οπισθοφύλακας του Ολυμπιακού, Κώστας Τσιμίκας αποτελεί δική του ανακάλυψη. Παράλληλα ο 47χρονος «Γκεό» αναφέρθηκε στο «Φαινόμενο» Ρονάλντο, στη σχέση του με τον Βιέρι αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας εξαιτίας του κορονοϊού.

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε:

Για τον Κώστα Τσιμίκα: «Είναι παίκτης που τον ξέρω καλά, είναι δική μου ανακάλυψη. Τον ήθελα σθεναρά σε σταθερή βάση στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού, πείθοντας τον προπονητή εκείνης της περιόδου, τον Μάρκο Σίλβα. Είναι ένας παίκτης με μέλλον, που θα ακουστεί. Ήταν δανεικός και επέστρεψε πολύ δυναμικά. Μπορεί να πιέσει πολύ, αλλά μπορεί επίσης να αμυνθεί. Είναι πλέον ολοκληρωμένος και θα μπορούσε να παίξει στο εξωτερικό, σε μια μεγάλη ομάδα. Μεταξύ άλλων, η Ίντερ έχει την παράδοση των Ελλήνων παικτών και αυτός επιπλέον είναι φουλ μπακ».

Για την κατάσταση στην Ελλάδα με τον κορονοϊό: «Είμαστε κλειδωμένοι στα σπίτια και προσπαθούμε να έχουμε υπομονή, ώστε να νικήσουμε τον δαίμονα”. Ρωτήθηκε για το τι κάνει σήμερα και απάντησε: “Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήμουν τεχνικός διευθυντής στον Ολυμπιακό. Ασχολήθηκα επίσης και με την ακαδημία. Τώρα είμαι εκτός ποδοσφαίρου, αφιερώνω χρόνο στην οικογένειά μου, αλλά βλέπω τι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο, στο οποίο ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί να επιστρέψω».

Για το τι θυμάται από την Ίντερ του 1999: «Τρομερό συναίσθημα, ένιωσα σαν να έπαιζα στη μικτή κόσμου. Σπουδαίοι παίκτες, μερικά από τα πιο ηχηρά ονόματα της εποχής. Ποιος ήταν όμως ο λόγος που άφησε αρχικά την Ίντερ, μέχρι να επιστρέψει ένα χρόνο μετά; “Μου έλειπε η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, ήμουν απομονωμένος. Προσπάθησα να το παλέψω».

Για την σχέση με τον Βιέρι: «Ήμασταν οικογένεια, πολύ κοντά ο ένας με τον άλλο, πολλοί παίκτες με μεγάλες προσωπικότητες και διαφορετικοί χαρακτήρες. Η σχέση μου με τον Βιέρι χτίστηκε στο γήπεδο και αναπτύχθηκε έξω από αυτό. Θυμάμαι επίσης τα πάρτι γενεθλίων που κάναμε, βγαίνουμε έξω και δειπνούσαμε με τον προπονητή στο εστιατόριο του Ρονάλντο. Ο Ταρίμπο Γουέστ τραγουδούσε»..

Για το γεγονός ότι η σεζόν 1999-2000 με προπονητή τον Μαρσέλο Λίπι δεν εξελίχθηκε με τον επιθυμητό τρόπο, σχολίασε: «Τραυματίστηκε ο Ρονάλντο. Αυτό έγινε. Μας σόκαρε όλους, μας απογοήτευσε και επηρέασε τις εμφανίσεις μας».

Για το Ρονάλντο και αν μπορούσε να σταματηθεί από οποιονδήποτε αντίπαλο: «Ξεκάθαρα όχι. Ήμασταν στο ίδιο δωμάτιο στο Appiano και μιλούσαμε αρκετά. Ήταν φαινόμενο, θαύμα της φύσης. Ό,τι κι αν έκανες, αυτός έκανε κάτι διαφορετικό και σε περνούσε».