Εκ των έσω – Μεγάλες επιτυχίες από το Στ.Πέτσα: Μετά τον Όμιλο Μαρινάκη και ο ΣΚΑΙ του Γ.Αλαφούζου κατά του νόμου για τις άδειες και τα κανάλια

Νέες αιχμές εκ των έσω για τους κυβερνητικούς χειρισμούς μετά το πρώτο λοκντάουν ήρθαν χθες, αυτή τη φορά από τον Νικήτα Κακλαμάνη (ρ/σ Alpha 989):

«Τον Ιούνιο έγινε -το παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός στην τελευταία του συνέντευξη- κατά την άποψή μου το σημαντικό λάθος. Πιστέψαμε ότι είχαμε κερδίσει τον πόλεμο εναντίον του κορονοϊού, ενώ στην ουσία είχαμε κερδίσει τη μία μάχη απέναντι στον κορονοϊό», είπε και συμπλήρωσε:

«Έχοντας λοιπόν υπόψη μας ότι κερδίσαμε τον πόλεμο, ξεθαρέψαμε περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να κυνηγάμε με μία καθυστέρηση, κατά την εκτίμησή μου, την ιατρική, γύρω στις τρεις εβδομάδες εμείς τον κορονοϊό. Και όχι ο κορονοϊός τα μέτρα».

 

Μεγάλες επιτυχίες από το Στ.Πέτσα: Μετά τον Όμιλο Μαρινάκη και ο ΣΚΑΙ του Γ.Αλαφούζου κατά του νόμου για τις άδειες και τα κανάλια

Μετά τους εργαζόμενους στα κανάλια που με απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρούν στο νομοσχέδιο του Στέλιου Πέτσα αλλά και τον Όμιλο Μαρινάκη, που όπως γράφαμε χθες, με κείμενο στο in.gr εκφράζει την αντίθεσή του στις νέες ρυθμίσεις, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για “ιδιάζουσα ευαισθησία που εκδηλώνουν κάποιοι στις ΑΝΤΕΝΝΕΣ πολύ συγκεκριμένων συμφερόντων θεσπίζοντας εκ των υστέρων τηλεοπτικές άδειες ευκαιρίας” και ο ΣΚΑΙ του Γιάννη Αλαφούζου παίρνει θέση κατά του λεγόμενου “νόμου Πέτσα”.

Όπως αναφέρει το e-tetradio.gr,  η εταιρία του ΣΚΑΪ, του Γιάννη Αλαφούζου, η «ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ & ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ – ΣΚΑΙ ΑΕ» γράφει στη Διαβούλευση ότι «η προτεινόμενη ρύθμιση, ενώ ορθώς διακρίνει τις τηλεοπτικές άδειες σε γενικού και θεματικού περιεχομένου, εν συνεχεία υποπίπτει σε λογική αντίφαση, ορίζοντας ότι οι θεματικές άδειες μπορεί να περιλαμβάνουν ψυχαγωγικό περιεχόμενο γενικής στόχευσης».

Και συνεχίζει«Η έννοια του “θεματικού” εξ ορισμού αναφέρεται σε συγκεκριμένο περιεχόμενο τηλεοπτικού προγράμματος, στοχευμένο σε ένα είδος προγράμματος (π.χ. αθλητικό, παιδικό, μουσικό, κλπ.), το οποίο δεν μπορεί να είναι γενικής στόχευσης, άλλως θα πρέπει να υπαχθεί στην κατηγορία του γενικού περιεχομένου. Πέρα όμως από την παραπάνω λογική αντίφαση, η προτεινόμενη διάταξη είναι εξόχως προβληματική και για τον λόγο ότι, ενώ ρητά προβλέπει ότι η λειτουργία των παρόχων που θα λάβουν θεματικές άδειες δεν επιτρέπεται να αλλοιώνει τον ανταγωνισμό σε βάρος των ήδη υφιστάμενων νόμιμων παρόχων, των έξι (6) δηλαδή παρόχων που έχουν λάβει άδεια επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας, στην πραγματικότητα νοθεύει τον ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό και έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές του ενωσιακού δικαίου που διέπουν τη διενέργεια δημόσιων διαγωνισμών. Και αυτό διότι, επιτρέποντας τη λειτουργία και την αδειοδότηση παρόχων με ψυχαγωγικό περιεχόμενο γενικής στόχευσης, δημιουργεί μία κατηγορία (τυπολογία) προγράμματος όμοια με αυτή που εκπέμπουν οι υφιστάμενοι αδειοδοτημένοι πάροχοι γενικού περιεχομένου, με μόνη εξαίρεση τα δελτία ειδήσεων, που, όπως είναι γνωστό, αντιπροσωπεύουν μόλις το 6% του ημερήσιου μεταδιδόμενου προγράμματος (90 λεπτά της ώρας). Ετσι, όσοι θα λάβουν αυτή τη δήθεν “θεματική άδεια” θα λειτουργούν ως πάροχοι γενικού περιεχομένου, εκπέμποντας πλήρες τηλεοπτικό πρόγραμμα, όμοιο με αυτό που μεταδίδουν οι υφιστάμενοι νόμιμοι πάροχοι εθνικής εμβέλειας, χωρίς την υποχρέωση μετάδοσης δελτίων ειδήσεων, άρα με πολύ χαμηλότερο κόστος και πολύ πιο ελκυστικό για τους διαφημιστές και διαφημιζομένους περιεχόμενο, αφού η οικεία νομοθεσία (εθνική και ευρωπαϊκή) προβλέπει σειρά απαγορεύσεων και περιορισμών».

Ο ΣΚΑΪ θεωρεί ότι δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και ζητά να αποσυρθεί η φράση «γενικής ή ειδικής στόχευσης».