Εκτός Cosmote «οδηγούνται» ΠΑΟ και ΑΕΚ, επιφυλακτική η ΕΡΤ! * Γκρίζο μέσα στη μαυρίλα * Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις Ολυμπιακού-Βεζένκοφ * Προχωρημένες επαφές της ΑΕΚ με τον Μορέιρα

Εκτός Cosmote «οδηγούνται» ΠΑΟ και ΑΕΚ, επιφυλακτική η ΕΡΤ!

To gazzetta.gr ρίχνει φως στην έντονη κινητικότητα που παρατηρείται γύρω από τα τηλεοπτικά της Basket League κι εξηγεί γιατί «πράσινοι» και «κιτρινόμαυροι» έχουν δημιουργήσει κοινό μέτωπο στην προσπάθεια εξεύρεσης της πλέον συμφέρουσας συμφωνίας (μέσω ΕΡΤ) για να αποχωρήσουν από το συμβόλαιο με την Cosmote.

H «βόμβα» της επιστροφής στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων είχε «σκάσει» αρχικά την 28η Μαϊου στο Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ, δια στόματος του διοικητικού ηγέτη της ΑΕΚΜάκη Αγγελόπουλου. Εκείνη την ημέρα, με σχετικό blog του υπογράφοντος, το gazzetta.gr σας είχε ενημερώσει για το ενδεχόμενο σύμπραξης «πράσινων» και «κιτρινόμαυρων», με στόχο την υπογραφή ενός ενιαίου τηλεοπτικού συμβολαίου με την κρατική τηλεόραση, το οποίο θα στεγάσει όλες τις ομάδες της Basket League και αυτομάτως θα καταστήσει το προϊόν πιο ελκυστικό για την μικρή οθόνη.

Τότε, βέβαια, η ενημέρωση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα ήταν μονόπλευρη και αυτός ήταν και ο λόγος που κάναμε λόγο μόνο για την βούληση των δύο – κατά κανόνα – πιο ισχυρών ομάδων της Α1 Κατηγορίας, να αποχωρήσουν από τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου τους, με τη συνδρομητική τηλεόραση της Cosmote. Έστω κι αν χρειαζόταν να πληρώσουν και κάποιο penalty. Με αυτό τον τρόπο, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ θα διευκόλυναν τον Σύνδεσμο να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους μία νέα και πιο ευνοϊκή τηλεοπτική συμφωνία με την ΕΡΤ και ταυτόχρονα να αυξήσουν και τα τηλεοπτικά έσοδα των μικρότερων ομάδων.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του gazzetta.gr, όμως, η φιλόδοξη αυτή πρωτοβουλία δεν οφείλεται μόνο στην χείρα βοηθείας (με φόντο την εξυγίανση) που θέλουν να δώσουν ο Μάνος Παπαδόπουλος και ο Μάκης Αγγελόπουλος στο νέο πρωτάθλημα, αλλά και στην γενναία μείωση που δέχτηκαν οι ομάδες τους, όσον αφορά στα τηλεοπτικά έσοδα της νέας σεζόν.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Cosmote, που κατέβαλλε όλο το τίμημα του περυσινού συμβολαίου σε πρωταθλητές και Κυπελλούχους αντίστοιχα (παρά την διακοπή του πρωταθλήματος λόγω πανδημίας), ενημέρωσε και τις δύο ομάδες ότι είναι ελεύθερες να αποχωρήσουν (χωρίς penalty) από τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου τους και ότι σε περίπτωση που παραμείνουν, θα τους επιβληθεί μείωση της τάξεως του 40%!

Η απόφασή της στηρίχθηκε στο γεγονός ότι η αξία του πρωταθλήματος έχει υποβαθμιστεί, τα διαφημιστικά έσοδα και οι θεαματικότητες έχουν πέσει, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι ήταν απόλυτα συνεπής στις εφετινές οικονομικές της υποχρεώσεις, παρ’ ότι δεν έγιναν τα playoffs και οι τελικοί, ενώ δεν ολοκληρώθηκε ούτε η κανονική περίοδος.

Αρχικά και οι δύο ομάδες διαφώνησαν, αλλά μόλις συνειδητοποίησαν τη νέα πραγματικότητα συνασπίστηκαν για να βελτιώσουν την εμπορική και τηλεοπτική αξία της Basket League και να πετύχουν το τερπνό μετά του ωφελίμου. Δηλαδή, στο μέτρο του δυνατού, να «καλύψουν» την «χασούρα» μέσω της κεντρικής διαχείρισης και ταυτόχρονα να «βοηθήσουν» τις υπόλοιπες ομάδες να αυξήσουν τα έσοδά τους από την τηλεόραση.

Η πρώτη συνάντηση της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος με υψηλόβαθμα στελέχη της κρατικής τηλεόρασης, είχε καθαρά αναγνωριστικό χαρακτήρα και ο Κωστής Ζομπανάκης που εκπροσώπησε τις ομάδες στο ραντεβού, επικοινώνησε την επιθυμία του Συνδέσμου για επιστροφή στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, στην προοπτική υπογραφής μίας πολυετούς συμφωνίας.

Τα στελέχη της ΕΡΤ παρουσιάστηκαν αρκετά επιφυλακτικά λόγω της κατιούσας πορείας που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει η εμπορική αξία του προϊόντος (στο Ραδιομέγαρο έχουν κάνει τις μετρήσεις τους) και άφησαν να εννοηθεί ότι θα μπουν στην λογική της συζήτησης, αν κι εφόσον το νέο πρωτάθλημα εξυγιανθεί και παρουσιάσει μία ανταγωνιστική εικόνα σε όλα τα επίπεδα.

Εν κατακλείδι, καπνός υπάρχει! Η φωτιά, όμως, δεν έχει ανάψει και προς το παρόν όχι απλά δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ ΕΡΤ και ΕΣΑΚΕ, αλλά ίσα-ίσα που η απόσταση που πρέπει να διανυθεί είναι ακόμη αρκετά μεγάλη. Οι εκπρόσωποι της Δημόσιας Τηλεόρασης, μάλιστα, σχολιάζοντας δηλώσεις μεμονωμένων παραγόντων του μπάσκετ για το μέλλον των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Basket League, επισήμαιναν πως μολονότι επιθυμία της ΕΡΤ είναι να φιλοξενήσει τηλεοπτικά όλες τις ομάδες του συγκεκριμένου πρωταθλήματος, καμία συμφωνία δεν έχει ακόμη κλείσει και ότι τα ποσά και οι όροι συνεργασίας που διαρρέονται, είναι έξω από κάθε λογική διαπραγμάτευσης.

 

Γκρίζο μέσα στη μαυρίλα

Γκρίζο μέσα στη μαυρίλα

O Νίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι η μοναδική σωτηρία για την Basket League είναι ένα κλειστό πρωτάθλημα χωρίς αγωνιστικά κριτήρια συμμετοχής.

H επίσημη αναγγελία του «γάμου» της οικογένειας Μπούμπουρα με τον Ήφαιστο Λήμνου έγινε πριν από 2-3 χρόνια σε ένα αθηναϊκό ξενοδοχείο πολύ κοντά στο ορμητήριο μου. Αποφεύγω τέτοιες εκδηλώσεις όταν δεν γνωρίζω το ποιόν των πρωταγωνιστών, οπότε προτίμησα να μη πάω. Έστειλα όμως τον άνθρωπό μου να κόψει κίνηση και στη συνέχεια παρακολουθούσα προσεκτικά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Μόλις είδα σεσημασμένους για το ωφελιμιστικό modus operandi τους δημοσιογράφους και παράγοντες να πηγαινοέρχονται κάθε δεύτερη εβδομάδα στο απομακρυσμένο νησί κατάλαβα ότι αυτή η ιστορία δεν θα έχει καλό τέλος.

«Προσπαθούν από την πρώτη μέρα να δαγκώσουν αυτόν τον Μπούμπουρα», θυμάμαι να λέω, στο γραφείο. «Θέμα ενός ή δύο ετών, να απαυδήσει ο άνθρωπος και να τα βροντήξει». Ή να μεταφέρει τις εργασίες στο Παλέ ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης, όπως λέει ο θρύλος.

Δεν ήταν δα καμιά δύσκολη προφητεία.  Περισσότερο με ξάφνιασαν οι πολυετείς αντοχές του Κωστή Ζομπανάκη –που όμως γνώριζε εξαρχής τα κατατόπια και τις ιδιομορφίες του χώρου- παρά η πρόωρη έξοδος του Μπούμπουρα (ή Πούμπουρα, όπως τον μάθαμε αρχικά).

Οφείλω να συμπληρώσω εδώ, ότι τον άνθρωπο δεν τον γνωρίζω ούτε κατ’ όψη. Και δεν έχω μιλήσει ποτέ μαζί του.

Ο υδροκεφαλισμός του ελληνικού μπάσκετ είναι ένα θέμα που επιμένει εδώ και δεκαετίες. Κάποια στιγμή, στα χρόνια της παρακμής του Απόλλωνα Πάτρας, έγινε πρωτάθλημα της Α1 χωρίς την παραμικρή εκπροσώπηση της επαρχίας.

Ο περυσινός κατακερματισμός ήταν μία ευχάριστη παρένθεση, αλλά φαίνεται ότι θα παραπεμφθεί στις καλένδες, αφού οι δύο από τις τρεις νησιωτικές ομάδες ήδη αποχώρησαν, ενώ το νεοφώτιστο Μεσολόγγι δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στο κάλεσμα.

Εάν όλα πάνε στραβά, η περιφέρεια θα εκπροσωπηθεί στην επόμενη Basket League μόνο από τον Προμηθέα, τον Κολοσσό και την (εκ μεταφοράς από το Κερατσίνι) Λάρισα.

Ενδέχεται βεβαίως να πάνε όλα …ακόμη πιο στραβά. Αλλά ας είμαστε λίγο αισιόδοξοι. Υπάρχει και λίγο γκρίζο μέσα στη μαυρίλα.

Το κλισέ «δεν υπάρχει επαρχιακό μπάσκετ» αρέσει στους μηδενιστές, αλλά οι πόρτες δεν είναι ακριβώς κλειστές. Με μία πρόχειρη αναδρομή στα πεπραγμένα της τελευταίας δεκαπενταετίας, ανακαλύπτει κανείς ότι η περιφέρεια εκπροσωπήθηκε πολλές φορές, από ομάδες που κάλυπταν τα περισσότερα σημεία του ελληνικού χάρτη.

Δράμα. Καβάλα. Κοζάνη. Τρίκαλα. Λάρισα με τρεις διαφορετικές ομάδες. Πάτρα με τρεις διαφορετικές ομάδες. Αμαλιάδα. Τρίπολη. Κύμη. Χαλκίδα. Λευκάδα. Ρέθυμνο. Ηράκλειο. Ρόδος. Λήμνος. Τώρα Μεσολόγγι.

Ορισμένοι από τους «επαρχιακούς» συλλόγους έφτασαν στην καινούρια έδρα τους με τη μέθοδο της μετακόμισης ή της αλλαγής ΑΦΜ, άλλοι όμως αποτέλεσαν τοπικές προσπάθειες, με φιλοδοξία, όραμα και κάποια φράγκα.

Οι περισσότεροι εξαφανίστηκαν ή βολοδέρνουν στα τοπικά. Άλλοι απομακρύνονται έντρομοι, ακόμα και όταν βρίσκουν την πόρτα της Α1 μισάνοιχτη.

Στην περυσινή Α2 έπαιξαν επίσης –εκτός του Χαρίλαου Τρικούπη και του ιστορικού Απόλλωνα- ομάδες από την Καρδίτσα, το Αγρίνιο, την Ελευθερούπολη, το Ναύπλιο, τη Βέροια. Μπάσκετ παίζεται και στην Ξάνθη, στην Καστοριά, στα Ιωάννινα, στον Βόλο, στην Κομοτηνή.

Στα αυτιά μου αντηχούν ακόμη τα παράπονα των επενδυτών από τη Δράμα, τη Λευκάδα και άλλες πόλεις, όχι μόνο για την αδιαφορία των τοπικών κοινοτήτων, αλλά και για αόρατες δυνάμεις που φέρονταν σαν να είχαν συμφέρον να εξαφανίσουν κάθε ζωντανό κύτταρο.

Παρόμοια πικρία εκφράζει μέσα από τα αποχαιρετιστήρια λόγια του ο άνθρωπος που έφερε το μπάσκετ στη Λήμνο. Αν μη τι άλλο, η οικογένεια Μπούμπουρα αφήνει πίσω της ένα ανακαινισμένο γήπεδο και αξιοπρόσεκτη δουλειά στις ακαδημίες.

Θα ανθίσει όμως ο σπόρος ή θα ρημάξει όπως συνηθίζεται όταν στερεύει η κάνουλα; Φοβάμαι ότι μεθαύριο θα βόσκουν πρόβατα στο κλειστό, που λέει ο λόγος.

Υπάρχει, βέβαια, και τρίτος δρόμος προς την κερδοφορία και την επιβίωση. Αλλά δεν είναι για όλους.

«Θα μπορούσαμε να κρατήσουμε την ομάδα ζωντανή, αλλά δεν θέλουμε να γεμίσουμε τους κουβάδες με λεφτά από το στοίχημα», είπε σε πρόσφατη συζήτηση με τους φιλάθλους του Ρεθύμνου ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Καλαϊτζάκης.

Καταλάβατε ή να αλλάξουμε τα χρώματα της ομάδας σε κόκκινο και μπλε;

Προσωπικά πιστεύω ότι η μοναδική σωτηρία είναι να δημιουργηθεί ένα επαγγελματικό πρωτάθλημα χωρίς αγωνιστικά κριτήρια. Να μπορεί να δηλώσει συμμετοχή σε αυτό οποιοσδήποτε πληροί τις προϋποθέσεις, χωρίς να απαιτείται προϋπηρεσία στην Α2, στη Β’ Εθνική ή οπουδήποτε αλλού.

Να μην υποβιβάζεται κανένας, εκτός αν παύει να τηρεί τα επιχειρηματικά κριτήρια. Να είναι ο αριθμός των ομάδων ευέλικτος, προς τα πάνω και προς τα κάτω. Να πωλούνται συνολικά τα τηλεοπτικά δικαιώματα –όχι στην ΕΡΤ- και να μοιράζεται σε όλους το αντίτιμο, χωρίς δυνατότητα επί μέρους συμφωνιών. Να εξοστρακίζεται από την ολομέλεια όποια ομάδα δημιουργεί στρεβλώσεις.

Η πρόταση δεν είναι καινούρια. Έχει κατατεθεί μέσα από τις στήλες του περιοδικού Τρίποντο πριν από τρεις δεκαετίες, όταν ακόμη η αγελάδα ήταν χορτάτη, με αρχιτέκτονα τον οραματιστή Φίλιππο Συρίγο. Παραμένει ωστόσο επίκαιρη, ιδίως τώρα που το πρωτάθλημα πνέει τα λοίσθια.

Ο αυτοκαταστροφικός καυγάς για γελοιότητες όπως η …διαιτησία και τα παιδικά πείσματα ανθρώπων που στην άλλη τους ζωή κινούν τα νήματα της επιχειρηματικής ζωής της χώρας μου θυμίζει το παλιό επίγραμμα του Θουκυδίδη, για αυτούς που τραγουδάνε όταν το σπίτι τους φλέγεται.

«Των οικιών υμών εμπιμπραμένων, υμείς άδετε». Και μαζί με υμάς, ημείς.

Νίκος Παπαδογιάννης

 

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις Ολυμπιακού-Βεζένκοφ

Βεζένκοφ

Στον Ολυμπιακό θέλουν να εντείνουν την δραστηριότητά τους για τον σχεδιασμό του ρόστερ και έτσι η εβδομάδα περιλαμβάνει αρκετά ραντεβού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση των «ερυθρόλευκων» συναντήθηκε σήμερα με τον Νίκο Λότσο, ατζέντη του Σάσα Βεζένκοφ.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας πιστεύει αρκετά στον Βούλγαρο φόργουορντ και έχει ανάψει το «πράσινο» φως για την ανανέωση της συνεργασίας μαζί του.

Ο 25χρονος φόργουορντ θέλει επίσης να μείνει στον Ολυμπιακό, αφού αισθάνεται πως υπό τις οδηγίες του Γιώργου Μπαρτζώκα μπορεί να βγάλει τον καλύτερό του εαυτό. Η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ωστόσο δεν κατέληξε κάπου και  αποφάσισαν να ανανεώσουν το ραντεβού τους για τις επόμενες μέρες.

Συμφωνία μπορεί να μην υπήρξε, ωστόσο η διάθεση που έδειξαν οι δύο πλευρές χαρακτηρίζεται ενθαρρυντική. Σε αυτό το πρώτο ραντεβού υπήρξε πάντως ένα οικονομικό χάσμα, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει αν ήταν μικρό ή μεγάλο, αφού δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες της κουβέντας.

Ο Βεζένκοφ αναμένεται από αύριο να ξεκινήσει προπονήσεις κανονικά με τον Ολυμπιακό, αφού σήμερα επιστρέφει από την Βουλγαρία.

 

Προχωρημένες επαφές της ΑΕΚ με τον Μορέιρα

Μορέιρα

 Ο Ανγκολέζος σέντερ Γιανίκ Μορέιρα δεν αποκλείεται να αποτελέσει σύντομα παίκτη της ΑΕΚ, καθώς οι δύο πλευρές βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις το τελευταίο διάστημα.

Ο 28χρονος παίκτης είχε απασχολήσει και το περσινό καλοκαίρι την «Βασίλισσα», αλλά κατέληξε στο Περιστέρι, με τo οποίo είχε κατά μέσο όρο 12.5 πόντους και 6.8 ριμπάουντ σε 14 παιχνίδια στην Basket League και 12.9 πόντους και 6.7 ριμπάουντ σε 13 αγώνες στο BCL.

Να θυμίσουμε ότι ο Γιανίκ Μορέιρα είχε αγωνιστεί ξανά υπό τις οδηγίες του Ηλία Παπαθεοδώρου στον ΠΑΟΚ τη σεζόν 2018-19, αλλά στα μέσα της χρονιάς αποχώρησε, για να φορέσει την φανέλα της Βίρτους Μπολόνια, με την οποία κατέκτησε το BCL.

Όσον αφορά τον Δημήτρη Μαυροειδή, ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος θα είναι ο ρόλος του την επόμενη σεζόν στους «κιτρινόμαυρους».

Ο αρχηγός της ομάδας έχει στο συμβόλαιό του οψιόν για την επόμενη αγωνιστική περίοδο και τα σενάρια να σταματήσει ή να συνεχίσει για ακόμα μια σεζόν είναι υπαρκτά, ωστόσο δεν έχει ληφθεί ακόμα η οριστική απόφαση.

Ακόμα δεν έχουν γίνει προχωρημένα βήματα, για να στηθεί η ομάδα της σεζόν 2020-21, αφού προέχει το θέμα του γηπέδου.

Όταν όλα θα πάρουν το δρόμο τους και η ομάδα θα είναι υπό διαμόρφωση, τότε θα διευκρινιστεί και το τι θα γίνει με την περίπτωσή του. Το μόνο σίγουρο είναι πως και να «κρεμάσει» τα παπούτσια του, ο 34χρονος διεθνής σέντερ, θα μείνει δίπλα στην ομάδα από άλλο πόστο, αφού λογίζεται ως μια προσωπικότητα που έχει θετική συνεισφορά στην ομάδα, και όχι μόνο αγωνιστικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*