Εκτός κυβέρνησης ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Όλα τα νέα πρόσωπα – Ενημέρωση… αλλά καμιά συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ για Αποστολάκη

Έντεκα αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει ο ανασχηματισμός που αποφάσισε ο πρωθυπουργός. Εκτός Χρυσοχοΐδης και Θεοχάρης, έκπληξη με τον Ευ. Αποστολάκη.

Τις αλλαγές στην σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μετά τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για ανασχηματισμό.

Η μεγαλύτερη αλλαγή είναι η «καρατόμηση» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος πληρώνει το μάρμαρο για τις καταστροφικές πυρκαγιές, ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς φεύγει από υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και πηγαίνει στο υπουργείο Άμυνας. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Έκπληξη αποτελεί η είσοδος στην κυβέρνηση του Ευάγγελου Αποστολάκη, πρώην υπουργού Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝ.ΕΛΛ., ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας στο νεοσύστατο υπουργείο, το οποίο δημιουργείται μετά την πύρινη λαίλαπα των περασμένων εβδομάδων. Στο υπουργείο μεταφέρονται οι αρμοδιότητες που είχε μέχρι πρότινος ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ ο πρώην, πλέον, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Σαρωτικές οι αλλαγές στο υπουργείο Υγείας, όπου υπουργός αναλαμβάνει ο Θάνος Πλεύρης και αναπληρώτρια η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Σωτηρία και στέλεχος της Ν.Δ., η οποία είχε έντονη δημόσια παρουσία κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού.

Εκτός κυβέρνησης και ο Χάρης Θεοχάρης, καθώς ο Βασίλης Κικίλιας αναλαμβάνει υπουργός Τουρισμού.

Τέλος, η υπουργοποίηση του Σίμου Κεδίκογλουστο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ερμηνεύεται ως κίνηση συμβολισμού μετά την καταστροφή του νησιού από τις πυρκαγιές. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο βουλευτής Ευβοίας ήταν… άφαντος και άλαλος για όσο καιρό η εκλογική του περιφέρεια καταστρεφόταν από τις φλόγες.

Η ορκωμοσία των νέων μελών θα γίνει σήμερα στις 4 το απόγευμα, ενώ η συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου θα γίνει την Πέμπτη.

Ο ανασχηματισμός

Με απόφαση του Πρωθυπουργού συντελούνται οι ακόλουθες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα:

 1. Συνιστάται Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με τις αρμοδιότητες του έως σήμερα Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, περιλαμβανομένης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τη θέση του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Αποστολάκης.
 2. Τη θέση του Υπουργού Προστασίας του πολίτη αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.
 3. ​​Τη θέση του Υπουργού Υγείας αναλαμβάνει ο Αθανάσιος Πλεύρης.
 4. Τη θέση της αναπληρωτού Υπουργού Υγείας αναλαμβάνει η Ασημίνα Γκάγκα.
 5. Τη θέση του Υπουργού Τουρισμού αναλαμβάνει ο Βασίλειος Κικίλιας.
 6. Τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον απόδημο ελληνισμό αναλαμβάνει ο Ανδρέας Κατσανιώτης.
 7. Τη θέση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Νικόλαος Χαρδαλιάς.
 8. Τη θέση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρμόδιου για την αλιευτική πολιτική αναλαμβάνει ο Σίμος Κεδίκογλου.
 9. Τη θέση του Υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών αρμόδιου για θέματα μεταφορών αναλαμβάνει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος.
 10. Συνιστάται θέση Υφυπουργού στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών με αρμοδιότητα τις υποδομές. Τη θέση αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Καραγιάννης.
 11. Η θέση του Υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα καταργείται.

Πώς διαμορφώνεται η σύνθεση της κυβέρνησης

Διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας αμέσως μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος για δήθεν συναίνεση της Κουμουνδούρου στην υπουργοποίηση Αποστολάκη διαψεύδονται κατηγορηματικά, από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπήρξε όντως αργά χτες το βράδυ (μετά τις 11 τη νύχτα), επικοινωνία κορυφαίου στελέχους του Μαξίμου με στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, στην οποία ενημέρωσε για την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστολάκη να αναλάβει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, την οποία και αποδέχτηκε.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, όπως τονίζει η ίδια πηγή κατηγορηματικά, καμία συναίνεση δεν υπάρχει για τα πρόσωπα αυτού του ανασχηματισμού, ο οποίος ούτως ή άλλως έχει πάρει διαστάσεις επικοινωνιακής φάρσας, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που διαβλέπουν σε αυτόν καθαρά προεκλογικά χαρακτηριστικά.