Εκπρόσωπος Κομισιόν: Η Άγκυρα να δεσμευτεί σε αποκλιμάκωση και να σέβεται την κυριαρχία των μελών της Ε.Ε. — Στο Κίεβο Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι — ΗΠΑ: Νέο πακέτο βοήθειας 1 δισ. στην Ουκρανία

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους» τόνισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τη συνέχιση των προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας.

Παράλληλα, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι «οποιοδήποτε ανοιχτό ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Επίσης, ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής συμπλήρωσε ότι «όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της ΕΕ με την Τουρκία, η ΕΕ ήταν και είναι πολύ σαφής: Περιμένουμε από την Τουρκία να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο».

«Διαφορετικά, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα αναγκάζονταν να εξετάσουν κατάλληλη απάντηση. Αυτό δηλώθηκε ξεκάθαρα δύο φορές πέρυσι από τους Ευρωπαίους ηγέτες και αυτή παραμένει η θέση μας μέχρι σήμερα» επισήμανε.

Επιπροσθέτως, ο Πίτερ Στάνο υπογράμμισε ότι «η ΕΕ ήταν πολύ σαφής σε πολλές περιπτώσεις ότι είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να δεσμευτούμε με την Τουρκία – σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα για να ενισχύσουμε τη συνεργασία σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπό τους καθορισμένους όρους», αναφέροντας ωστόσο ότι η Άγκυρα θα πρέπει «να δεσμευτεί σε αποκλιμάκωση και η αποκλιμάκωση πρέπει να διατηρηθεί».

 

Στο Κίεβο Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, έφτασαν στην ουκρανική πρωτεύουσα, πραγματοποιώντας το ταξίδι που είχε προαναγγελθεί, χωρίς να δοθεί ακριβής ημερομηνία, μέρες πριν. Οι Ουκρανοί ελπίζουν σε ανακοινώσεις για παραδόσεις γερμανικών οπλικών συστημάτων και άλλου πολεμικού υλικού.

Την άφιξή τους επιβεβαίωσε η Γαλλική Προεδρία, που σημείωσε ότι επίκειται συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι τρεις ηγέτες επιβιβάστηκαν στο τρένο στην Πολωνία και αναμένονταν στο Κίεβο της Ουκρανίας μέσα στο πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, που δημοσίευσε μια φωτογραφία των τριών πολιτικών στο τρένο. Η ZDF ανακοίνωσε επίσης την έναρξη του ταξιδιού.

Σύμφωνα με το Speigel, η οργάνωση του ταξιδιού κράτησε αρκετές εβδομάδες και για λόγους ασφαλείας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είχε δώσει καμία επίσημη επιβεβαίωση μέχρι πρόσφατα για το ταξίδι του Σολτς, που έως πρόσφατα ήταν πολύ επιφυλακτικός να ταξιδέψει στην Ουκρανία.

Το Κίεβο έχει πρόσφατα επανειλημμένα επικρίνει τη Γαλλία και τη Γερμανία και, σε μικρότερο βαθμό, την Ιταλία, κατηγορώντας τις χώρες της Δύσης ότι καθυστερούν την παράδοση όπλων και το ταξίδι αυτό δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες.

Ο Γερμανός καγκελάριος είχε πει ότι «θα ταξίδευε στην Ουκρανία μόνο εάν μπορούσε να φέρει μια συγκεκριμένη προσφορά μαζί του», δήλωσε ο Πράσινος πολιτικός Άντον Χοφρέιτερ. «Υποθέτω ότι θα κρατήσει την υπόσχεσή του».

Ο Ουκρανός πρεσβευτής Αντρίι Μέλνικ κάλεσε τον καγκελάριο να δεσμευθεί για περαιτέρω παραδόσεις όπλων και η βασική προσδοκία στο Κίεβο είναι ότι ο Σολτς θα δώσει «πράσινο φως» για τα ζητούμενα 88 άρματα μάχης Leopard 1 και 100 οχήματα μάχης πεζικού Marder, τα οποία η εταιρεία Rheinmetall μπορεί να παραδώσει αμέσως.

Μεσοπρόθεσμα, η Ουκρανία χρειάζεται επίσης γερμανικά U-Boats, κορβέτες, περιπολικά του ναυτικού και πολεμικά σκάφη για να υπερασπιστεί τη μεγάλη ακτογραμμή της Μαύρης Θάλασσας ώστε να αντιμετωπίσει τη ρωσική ναυτική υπεροχή.

Αποστολή συστημάτων εκτόξευσης πυραύλων

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα προμηθεύσει τον στρατό της Ουκρανίας με τρία αυτοκινούμενα συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων MARS II. Εξήγησε ότι τα τρία συστήματα είναι «το όριο» των όπλων του είδους που μπορεί να διαθέσει το Βερολίνο στο Κίεβο χωρίς να τεθούν υπό αμφισβήτηση αποστολές της Μπούντεσβερ –των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων– και του NATO.

Πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση έκαναν λόγο προ ημερών περί πιθανής παράδοσης τεσσάρων τέτοιων συστημάτων, της γερμανικής εκσυγχρονισμένης και προσαρμοσμένης στα ευρωπαϊκά πρότυπα εκδοχής των αμερικανικού σχεδιασμού MLRS Μ270.

Η υπουργός Άμυνας Λάμπρεχτ διευκρίνισε επίσης ότι το Βερολίνο θα στείλει πυραύλους, ανταλλακτικά, ενώ θα εκπαιδεύσει τους ουκρανούς χειριστές των όπλων αυτών του πυροβολικού. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα στείλουν αντίστοιχα τέσσερα και τρία ακόμη συστήματα του τύπου.

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η Ουκρανία θα χρειαστεί, μεταξύ άλλων, 300 εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων για να υπάρξει ισορροπία με τη Ρωσία ως προς τα βαριά όπλα στα πεδία των μαχών.

Οπλικά συστήματα και από τη Σλοβακία

Το πρωί της Πέμπτης, επίσης, η Σλοβακία ανακοίνωσε ότι προσέφερε στην Ουκρανία πέντε σοβιετικής κατασκευής στρατιωτικά ελικόπτερα σειράς Μi και χιλιάδες ρουκέτες για εκτοξευτήρες Grad.

Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Γιάροσλαβ Ναντ, έπειτα από συνάντηση με τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ και άλλων χωρών:

«Με χαρά επιβεβαιώνω ότι χιλιάδες σλοβακικές ρουκέτες Grad 122 χιλιοστών και 5 ελικόπτερα σειράς Mi έχουν δοθεί με ασφάλεια στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις».

Η Σλοβακία έχει ήδη προσφέρει στο Κίεβο στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά, περιλαμβανομένου του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-300, ενώ έχει συμφωνήσει να πουλήσει στην Ουκρανία οκτώ αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού Zuzana 2.

 

ΗΠΑ: Νέο πακέτο βοήθειας 1 δισ. στην ΟυκρανίαΠόλεμος στην ΟυκρανίαΤην παροχή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, ύψους 1 δισεκ. δολαρίων ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, που περιλαμβάνει κυρίως όπλα του πυροβολικού και οβίδες, αλλά και αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει ότι πληροφόρησε τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για την παροχή αυτού του νέου πακέτου βοήθειας, ύψους περίπου 1 δισεκ. δολαρίων, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

«Επανέλαβα ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να στηρίξουν την Ουκρανία η οποία υπερασπίζεται τη δημοκρατία της, προστατεύει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της, απέναντι στην αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας», υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

Το νέο πακέτο περιλαμβάνει αμυντικά όπλα και πυρομαχικά για το πυροβολικό, καθώς και «τους προηγμένους εκτοξευτήρες ρουκετών που χρειάζονται οι Ουκρανοί για τις αμυντικές επιχειρήσεις τους στο Ντονμπάς», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης ότι θα παράσχει πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια (πόσιμο νερό, φάρμακα και τρόφιμα) στην Ουκρανία, ύψους 225 εκατομμυρίων δολαρίων. «Το θάρρος, το πείσμα και η αποφασιστικότητα του ουκρανικού λαού παραμένουν πηγή έμπνευσης για όλον τον κόσμο», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.