Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς στους δρόμους απέναντι στο πολυνομοσχέδιο – εκσκαφέα για την Παιδεία

Χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας διαδηλώνοντας απέναντι στο σαρωτικό πολυνομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Το πολυνομοσχέδιο, που τέθηκε σε διαβούλευση εν μέσω πανδημίας και με όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης κλειστές, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επαναφορά της διαγωγής στους τίτλους σπουδών, Σχολικά τμήματα με περισσότερους μαθητές, αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων στο Λύκειο, φρένο στις εγγραφές στα ημερήσια ΕΠΑΛ στην πλειοψηφία των μαθητών.
Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς στους δρόμους απέναντι στο πολυνομοσχέδιο – εκσκαφέα για την Παιδεία

Άνθρωποι από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης βρέθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Παιδείας και έφερε εν μέσω πανδημίας.

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει και η τροπολογία-εξπρές της υπουργού Παιδείας που προβλέπει την απευθείας μετάδοση των μαθημάτων από την τάξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ώρες και μετά από το «άδειασμα» από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων υπήρξε αναδίπλωση σε αυτό το θέμα από πλευράς του υπουργείου.

Σαρώνουν την Παιδεία με πολυνομοσχέδιο εν μέσω πανδημίαςΤο πολυνομοσχέδιο χαρακτηρίζεται ως «αντιεκπαιδευτικό» από την εκπαιδευτική κοινότητα και φέρνει ριζικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ανάμεσα στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου προβλέπεται η επαναφορά της διαγωγής στους τίτλους σπουδών, η εφαρμογή Τράπεζας Θεμάτων, η Κοινωνιολογία αντικαθίσταται από το μάθημα των Λατινικών και αυξάνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα στη Β’ και τη Γ΄ Λυκείου.

Στο Γυμνάσιο αυξάνονται τα εξετάζομενα μαθήματα από 4 που είναι σήμερα σε 7, ενώ για την προαγωγή από τη μια τάξη στην άλλη θα απαιτείται ο βαθμός 10 σε κάθε μάθημα ή 13 στο μέσο όρο μέχρι 4 μαθήματα κάτω από τη βάση.

Παράλληλα, αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός νηπίων, προνηπίων και μαθητών ανά τμήμα σε νηπιαγωγεία και δημοτικά από 22 σε 24 ενώ προβλέπεται ακόμα η δυνατότητα προσαύξησης 10%, δηλαδή τα τμήματα μπορούν να φτάσουν και τους 26-27 μαθητές.

Την ίδια ώρα με το άρθρο  51 του πολυνομοσχεδίου μπαίνει φρένο στις εγγραφές στα ημερήσια ΕΠΑΛ στην πλειοψηφία των μαθητών με ηλικιακό όριο που θεσπίζεται στα 17 έτη. Επί της ουσίας, δικαίωμα εγγραφής στα ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια θα έχουν μόνο όσοι είναι από 17 χρονών και κάτω.