Ο Όλαφ Σολτς
Ο Όλαφ Σολτς (SPD) κατάφερε να πείσει το 41% των τηλεθεατών που παρακολούθησαν την τηλεμαχία, ενώ ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ‘Αρμιν Λάσετ μόνο το 27% και η «Πράσινη» Αναλένα Μπέρμποκ το 26%.
Με καθαρό νικητή, σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις, τον υποψήφιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η δεύτερη τηλεοπτική αντιπαράθεση των υποψηφίων για την Καγκελαρία ενόψει των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου, από τα δύο κανάλια της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και ZDF.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ARD, ο κ. Σολτς κατάφερε να πείσει το 41% των τηλεθεατών που παρακολούθησαν την τηλεμαχία, ενώ ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ‘Αρμιν Λάσετ μόνο το 27% και η «Πράσινη» Αναλένα Μπέρμποκ το 26%. Στην αντίστοιχη δημοσκόπηση για λογαριασμό του ZDF, ο κ. Σολτς επικράτησε με 32%, έναντι 26% της κυρίας Μπέρμποκ και 20% του κ. Λάσετ. «Ο Λάσετ αγωνίζεται, ο Σολτς θριαμβεύει στις δημοσκοπήσεις», είναι ο τίτλος της εφημερίδας BILD. «Ο Λάσετ αναγκάζει τον Σολτς να μπει σε μονομαχία, η Μπέρμποκ παίζει μόνη της», σχολιάζει η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού n-tv, ενώ στο ίδιο πνεύμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει ότι «Η αντιπαράθεση των τριών ήταν κυρίως αντιπαράθεση για δύο». «Στην ουσία, παρακαλώ», γράφει η Sueddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρει ότι κατέστησαν σαφείς οι ουσιαστικές διαφορές των τριών υποψηφίων: «Οι υποψήφιοι έχουν εντελώς διαφορετική αντίληψη για το κράτος», επισημαίνει η SZ.
Στην κρισιμότητα της χθεσινής αντιπαράθεσης των υποψηφίων είχε νωρίτερα αναφερθεί και ο Αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) είχε αναφέρει ότι «αν υπάρχει ακόμη ευκαιρία να αναστρέψουμε την τάση των δημοσκοπήσεων που φέρνουν το SPD να προηγείται), τότε είναι μόνο αυτό το Σαββατοκύριακο».
Ένα από τα βασικά θέματα που οδήγησαν σε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Όλαφ Σολτς και του ‘Αρμιν Λάσετ ήταν η πρόσφατη επιδρομή των διωκτικών αρχών στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο έρευνας για ενδεχόμενες παραλείψεις της υπηρεσίας κατά του ξεπλύματος του «μαύρου» χρήματος. Η υπηρεσία υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, του οποίου προΐσταται ο κ. Σολτς, ο οποίος όχι μόνο διέψευσε τον αντίπαλό του, αλλά τον κατηγόρησε και για εσκεμμένη δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων. Επιπλέον, ο κ. Λάσετ επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο και για την ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία του SPD με τη Αριστερά, η οποία για πολλούς στη Γερμανία παραμένει διάδοχος του SED της Ανατολικής Γερμανίας. «Δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε τι θα κάνετε, δεν αποκλείετε τη συνεργασία με την Αριστερά», τόνισε κατ’ επανάληψη ο χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος, ενώ ο κ. Σολτς επαναλάμβανε ότι το αποτέλεσμα το κρίνουν οι ψηφοφόροι.
Η τρίτη και τελευταία τηλεμαχία των τριών υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ProSieben/Sat.1/Kabel 1.
Πιάστηκε αδιάβαστος ο αρχηγός του ακροδεξιού AfD – Δεν ήξερε ούτε ένα γερμανικό ποίημα
Σε δύσκολη θέση ήρθε ο αρχηγός του AfD, Τ. Κρουπάλα όταν ερωτηθείς ποιο είναι το αγαπημένο του γερμανικό ποίημα, δεν κατάφερε να απαντήσει. Αυτό ενώ το κόμμα του διατείνεται ότι στοχεύει στη διατήρηση των παραδοσιακών πολιτιστικών αξιών.
Το ακροδεξιό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) διατείνεται ότι έχει ψηλά στην ατζέντα του την διατήρηση των παραδοσιακών πολιτιστικών αξιών.
Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης το γεγονός ότι ο αρχηγός του κόμματος, ο Τίνο Κρουπάλα, ερωτηθείς ποιο είναι το αγαπημένο του γερμανικό ποίημα, δεν ήξερε να απαντήσει.
Σε συνέντευξη που του πήρε ένας νεαρός δημοσιογράφος για λογαριασμό του παιδικού ειδησεογραφικού προγράμματος logo! του εθνικού τηλεοπτικού σταθμού ZDF, ο 46χρονος προσπάθησε να σκεφτεί και εμφανώς αμήχανος απάντησε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να θυμηθεί κάποιο.
Ερωτηθείς ξανά αν τουλάχιστον μπορεί να αναφέρει κάποιον αγαπημένο του ποιητή ο Κρουπάλα κατάφερε να αναφέρει το όνομα του Χάινριχ Χάινε, ενός από τους πιο γνωστούς Γερμανούς συγγραφείς.
Λίγα λεπτά πριν είχε επισημάνει ότι το ακροδεξιό κόμμα του θέλει να διδάσκονται στα σχολεία περισσότερα παραδοσιακά τραγούδια και ποιήματα και οι Γερμανοί ποιητές και στοχαστές να εκτιμηθούν ξανά.
Ο νεαρός ρεπόρτερ, ο οποίος φοιτά ακόμα στο σχολείο, αντέτεινε ότι οι μαθητές απαιτείται να μαθαίνουν απ’ έξω περισσότερα ποιήματα.
Ενόψει των γερμανικών εκλογών στις 26 Σεπτεμβρίου, οι ρεπόρτερς του logo! πήραν συνεντεύξεις από όλους τους υποψήφιους διαδόχους της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και έφτιαξαν κλιπς διάρκειας τεσσάρων λεπτών με τις απαντήσεις τους.
Το περιστατικό προκάλεσε σειρά αρνητικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένας χρήστης του Twitter έγραψε: “Είναι σαν να ζητάς από την Σάρα Πέιλιν να απαντήσει ποια είναι η αγαπημένη της εφημερίδα. Ή από τον Ντόναλντ Τραμπ ποιο είναι το αγαπημένο του εδάφιο της Βίβλου”, αναφερόμενος σε Αμερικανούς πολιτικούς που δεν φημίζονται για την αγάπη τους στο διάβασμα.