Εκλογές στη Γερμανία: Νικητής ο Σολτς. Κυβέρνηση “Τζαμάικα” ή “Φανάρι” τα πιθανότερα σενάρια – Φιλί ζωής στην Quad από τον Μπάιντεν – Αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία εάν προχωρήσει σε νέα αγορά S-400

Ο Όλαφ Σολτς νικητής των εκλογών στη Γερμανία.

Ο Όλαφ Σολτς νικητής των εκλογών στη Γερμανία. 

Οι Σοσιαλδημοκράτες νικητές των εκλογών στη Γερμανία, υψηλό το ποσοστό των Πρασίνων. Πιθανότατα σήμερα θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Με όλες τις ψήφους να έχουν καταμετρηθεί από τις εφορευτικές επιτροπές, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναδεικνύονται νικητές των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στη Γερμανία, μπροστά από τη συντηρητική παράταξη της απερχόμενης καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), σύμφωνα με τον ιστότοπο της εθνικής εκλογικής επιτροπής.

Το SPD συγκεντρώνει το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ τα CDU/CSU έλαβαν 24,1% (–8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές), σημείωσαν με άλλα λόγια τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους, έπειτα από 16 χρόνια στην κυβέρνηση.

Οι Πράσινοι καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό από ιδρύσεως του κόμματος, εξασφαλίζουν το 14,8% των ψήφων και αναδεικνύονται σε τρίτη δύναμη της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής.

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) βελτιώνει τη θέση του, συγκεντρώνοντας το 11,5% των ψήφων. Το ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πέφτει από την τρίτη στην πέμπτη θέση, με το 10,3% των ψήφων. Το κόμμα Η Αριστερά πέφτει στο 4,9%.

Τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών φαίνεται οτι οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης συνεργασίας θα είναι πιθανόν μακρές κι επώδυνες.

Ήδη, ο υποψήφιος των CDU/CSU Άρμιν Λάσετ κλείνει το μάτι για το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση «Τζαμάικα» (CDU/CSU, Πράσινοι, FDP), το μοναδικό σχήμα στο οποίο ο καγκελάριος θα προέρχεται από την Ένωση, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Όλαφ Σολτς μιλά για κυβέρνηση «φανάρι» (SPD, Πράσινοι, FDP).

Σε κάθε περίπτωση, το εκλογικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται θρίαμβος για τον Όλαφ Σολτς, που κατόρθωσε να «ξεκολλήσει» το SPD, να το επαναφέρει στην κορυφή. Συγκεντρώνοντας το 26% των ψήφων, το κόμμα καταγράφει αύξηση κατά 5,5 μονάδες από το 2017 ενώ αντίθετα, για τη Χριστιανική Ένωση, όπως κι αν αναγνωστεί το αποτέλεσμα, το 24,5% είναι πολύ χαμηλό ποσοστό, 8,4 μονάδες χαμηλότερο από το αποτέλεσμα του 2017. Ακολουθούν οι Πράσινοι με 13,9% και αύξηση πέντε μονάδων, οι οποίοι πέτυχαν να είναι σχεδόν αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή τους, όπως και οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι ενισχύθηκαν μόλις κατά μία μονάδα, αλλά εξελίσσονται σε ρυθμιστή της αυριανής πλειοψηφίας. Η Αριστερά δίνει μάχη για την παραμονή της στην Bundestag και φαίνεται για την ώρα να την κερδίζει, έστω και με μόνο 5,2% (–4,2% από το 2017).

Πιθανόν σήμερα θα ξεκινήσουν ήδη διερευνητικές επαφές, καθώς τόσο ο κ. Λάσετ όσο και ο κ. Σολτς ζήτησαν η επόμενη κυβέρνηση να βρίσκεται στη θέση της πριν από τα Χριστούγεννα. Το 2017 πάντως χρειάστηκαν 171 ημέρες για να συμφωνήσουν CDU/CSU και SPD να σχηματίσουν ακόμη έναν «μεγάλο συνασπισμό», μόνο αφού κατέρρευσαν οι συνομιλίες για συνασπισμό «Τζαμάικα», με πρωτοβουλία του Κρίστιαν Λίντνερ.

Για τον επικεφαλής του Ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Insa, τον Χέρμαν Μπίνκερτ, αυτό που κόστισε κυρίως στον Άρμιν Λάσετ ήταν το γέλιο του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην περιοχή που επλήγη το καλοκαίρι από τις πλημμύρες. Όπως μάλιστα δείχνουν τα στοιχεία δημοσκόπησης του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού n-tv, το 52% θεωρεί ότι ο κ. Λάσετ ήταν «ο λάθος» υποψήφιος, ενώ το 25% ότι υπήρχε γενικότερη δυσαρέσκεια με την Χριστιανική Ένωση, η οποία υπέστη φθορά έπειτα από τόσα χρόνια στην εξουσία. Επιπλέον, το (εντυπωσιακό) 62% θεωρεί τον κ. Λάσετ υπεύθυνο για το αρνητικό αποτέλεσμα του κόμματος στις χθεσινές εκλογές.

Όλαφ Σολτς.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις ψηφοφόρων, η Ένωση έχασε περίπου 1,36 εκατομμύρια προς το SPD, το οποίο κέρδισε επίσης, μεταξύ άλλων, 590.000 ψηφοφόρους της Αριστεράς και 320.000 ψηφοφόρους οι οποίοι είτε ήταν νέοι, ή μέχρι τώρα απείχαν. Η Ένωση έχασε 900.000 ψηφοφόρους προς τους Πράσινους και 340.000 προς το FDP. Οι νέοι ψηφοφόροι κατά ποσοστό 23% ψήφισαν το FDP και κατά το 22% τους Πράσινους. Η εφημερίδα Handelsblatt σε σχόλιό της έκανε σκωπτικά λόγο για «ένα τέταρτο καγκελάριο», εξηγώντας ότι το καθένα από τα δύο μεγάλα λαϊκά κόμματα κέρδισε μόλις το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος. «Πάνω από το 70% δεν ψήφισε το κόμμα του μελλοντικού αρχηγού της κυβέρνησης. Τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν εξαντληθεί ως προς το περιεχόμενο και το προσωπικό» τους, έκρινε.

Κατά τη διάρκεια πάντως του λεγόμενου Γύρου των Ελεφάντων, της καθιερωμένης εμφάνισης όλων των πολιτικών αρχηγών σε τηλεοπτική συζήτηση μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο κ. Λάσετ δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα μεν, αλλά πρόσθεσε πως θα προσπαθήσει να σχηματίσει συμμαχία η οποία «θα επιτρέπει σε όλους» τους συμμετέχοντες «να μην αθετήσουν τις υποσχέσεις προς τους ψηφοφόρους τους». Ο Γενικός Γραμματέας του CDU Πάουλ Τσίμιακ έκανε λόγο για «συνασπισμό του μέλλοντος».

Εικόνα

Ο υποψήφιος του SPD Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι το κόμμα του κατήγαγε μεγάλη επιτυχία και ότι «οι ψηφοφόροι έδειξαν ότι θέλουν αλλαγή κυβέρνησης και καγκελάριο τον ίδιο». Ο εκ των ρυθμιστών της επόμενης μέρας αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ επανέλαβε χωρίς περιστροφές ότι η μεγαλύτερη συνάφεια θα υπήρχε με συνασπισμό «Τζαμάικα». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έστειλε μάλιστα το πρώτο μήνυμα προς τους Πράσινους: καταρχήν θέλει να συζητήσει μαζί τους.

Πρακτικά, το γερμανικό Σύνταγμα δεν αποκλείει τον σχηματισμό κυβέρνησης από το δεύτερο κόμμα, αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ. Το 1980 η Χριστιανική Ένωση κέρδισε, αλλά ήταν το FDP αυτό που τελικά έστειλε τον Χέλμουτ Σμιτ, όχι τον Χέλμουτ Κολ, στην καγκελαρία. Σε αυτή τη διαδικασία ωστόσο τώρα κομβικό ρόλο θα έχουν οι Πράσινοι, οι οποίοι θα κληθούν επίσης να αποφασίσουν ποιον θέλουν για καγκελάριο.

Μέρκελ και Λάσετ.Μέρκελ και Λάσετ.

Ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ, παρά το γεγονός ότι στη Βαυαρία έχασε έξι μονάδες και περιορίστηκε στο 32,8% –πρόκειται για το χειρότερο αποτέλεσμα του κόμματος τα τελευταία 70 χρόνια– δήλωσε στην Bild ότι η εντολή των ψηφοφόρων είναι πρώτα από όλα «όχι» σε κυβέρνηση SPD – Πρασίνων – Αριστεράς και «ναι» σε «αστική συμμαχία». «Η έκκλησή μου είναι προς τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, να προσέλθουν σε συνασπισμό υπό την Χριστιανική Ένωση. Για να συμβεί αυτό πρέπει όλοι να βγουν από τη ζώνη ασφαλείας τους. Χρειαζόμαστε μια συμμαχία για πραγματική ανανέωση και εκσυγχρονισμό και δεν πιστεύω ότι με το SPD θα ήταν εφικτό κάτι τέτοιο», επέμεινε ο κ. Ζέντερ.

Από την πλευρά του SPD, ο αντιπρόεδρος Κέβιν Κούνερτ, ο οποίος μπόρεσε να μείνει σιωπηλός σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, επανήλθε χθες βράδυ: αφού έκανε λόγο για «μεγάλη επιστροφή» του κόμματός του στην κορυφή, δήλωσε ότι δεν θέλει να δει τη Χριστιανική Ένωση στην επόμενη κυβέρνηση και ότι καγκελάριος πρέπει να γίνει ο Όλαφ Σολτς. Επανέλαβε ωστόσο την επίθεσή του εναντίον του αρχηγού του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, τον οποίο μόλις προχθές είχε χαρακτηρίσει «αεριτζή». «Δεν ήθελα να τον κρίνω ως πρόσωπο, άσκησα κριτική στο οικονομικό του θεώρημα – βουντού, το οποίο δεν μου φαίνεται σοβαρό», εξήγησε ο κ. Κούνερτ, επαναλαμβάνοντας εξάλλου ότι οποιαδήποτε προγραμματική συμφωνία με τη συμμετοχή του SPD θα τεθεί στην κρίση των μελών του, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι είναι θέμα της ηγεσίας και του προεδρείου να αποφασίζει κάθε φορά αν χρειάζεται ευρύτερη νομιμοποίηση.

 

Φιλί ζωής στην Quad από τον Μπάιντεν

Με το βλέμμα στην Κίνα οι ΗΠΑ επιδιώκουν την ενίσχυση της συμμαχίας με Ινδία, Αυστραλία και Ιαπωνία ● Σκληρή απάντηση από το Πεκίνο.

Μπορεί η Κίνα να μην αναφέρθηκε ούτε μία φορά στο κοινό ανακοινωθέν της κρίσιμης συνάντησης, ήταν ωστόσο το βασικό «πιάτο» στο μενού της πρώτης διά ζώσης συνόδου κορυφής της λεγόμενης ομάδας Quad υπό τον Τζο Μπάιτεν, στον Λευκό Οίκο.

Με φόντο το πρόσφατο σύμφωνο ασφαλείας AUKUS μεταξύ ΗΠΑ – Βρετανίας – Αυστραλίας στην καυτή ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού, οι πρωθυπουργοί Ινδίας, Αυστραλίας και Ιαπωνίας συμφώνησαν με τον Αμερικανό πρόεδρο σε «αντιμετώπιση των προκλήσεων στην έννομη τάξη σε θαλάσσιες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων της Ανατολικής και της Νότιας Σινικής Θάλασσας». Προς επίρρωση, δε, το Τόκιο και το Νέο Δελχί «χαιρέτισαν» τη σύναψη του AUKUS…

«Είμαστε τέσσερις Δημοκρατίες πρώτης τάξης, με μακρά ιστορία συνεργασίας, ξέρουμε πώς να κάνουμε τα πράγματα να προχωρήσουν», υπογράμμισε σιβυλλικά ο «οικοδεσπότης» Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επιχειρεί να δώσει νέα πνοή στον επονομαζόμενο «Τετραμερή Διάλογο Ασφαλείας» προς διεύρυνση του μετώπου ανάσχεσης της Κίνας.

Στη δίωρη συνάντηση της Quad, που έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου ώρα Ελλάδας, τέθηκαν επί τάπητος σειρά περιφερειακών θεμάτων: από τη σταθερά κλιμακούμενη ένταση στην Ταϊβάν έως τις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας με τις νέες πυραυλικές δομικές. Και ως επισφράγιση της σύσφιγξης των τετραμερών σχέσεων ανακοινώθηκε, επίσημα, μία σειρά από επιμέρους μέτρα.

Συμφωνήθηκαν ιαπωνικές επενδύσεις ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων κατά της Covid-19 στην Ινδία. Αναλήφθηκε από κοινού πρωτοβουλία για ενίσχυση της αλυσίδας εφοδιασμού ημιαγωγών, οι ελλείψεις των οποίων έχουν προκαλέσει «έμφραγμα» στην παγκόσμια παραγωγή. «Εκλεισε» επίσης ένα νέο πρόγραμμα υποτροφιών σε κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ για μεταπτυχιακούς φοιτητές στους τομείς των επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών.

Με διαρροές σε ΜΜΕ, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έσπευσαν να τονίσουν ότι η Quad δεν έχει, ούτε αποκτά «στρατιωτική» διάσταση, παρά «συμπληρωματικό» ρόλο σε άλλες περιφερειακές πρωτοβουλίες και οργανισμούς, όπως για παράδειγμα ο ASEAN. ‘Η το AUKUS.

Το Πεκίνο δεν μάσησε τα λόγια του. Διά του εκπροσώπου του κινεζικού ΥΠΕΞ, χαρακτήρισε τον τετραμερή σχηματισμό «κλειστή κλίκα», η οποία «στρέφεται εναντίον άλλων χωρών» και αποτελεί αντανάκλαση του «ξεπερασμένου Ψυχρού Πολέμου, της νοοτροπίας μηδενικού αθροίσματος και της στενόμυαλης γεωπολιτικής αντίληψης», που θα εντείνει μια περιφερειακή κούρσα εξοπλισμών. Δεν θα βρει «καμία υποστήριξη», τόνισε, και είναι «καταδικασμένη σε αποτυχία».

Μακρόθεν, αλλά πολιτικά από κοντά, τα τεκταινόμενα παρακολουθεί και το Παρίσι, που περιθωριοποιήθηκε (όπως και η Ε.Ε. συνολικά) από τις ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, μέσω του AUKUS, και τώρα –εν αναμονή της συνάντησης των προέδρων Μακρόν και Μπάιντεν, τον Οκτώβριο, επί ευρωπαϊκού εδάφους– επιχειρεί ρελάνς με εμβάθυνση της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας με την Ινδία.

«Πιστεύω εδώ και καιρό ότι η σχέση ΗΠΑ – Ινδίας μπορεί να μας βοηθήσει να επιλύσουμε πολλές παγκόσμιες προκλήσεις», τόνισε ο Μπάιντεν κατά την ξεχωριστή συνάντηση που είχε με τον Ινδό πρωθυπουργό Μόντι. Εγινε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Quad, αλλά και υπό τη σκιά της άτακτης αμερικανικής αποχώρησης από το Αφγανιστάν, που άφησε τη χώρα έρμαιο των Ταλιμπάν και τους περιφερειακούς συμμάχους της αντιμέτωπους με ένα τεράστιο κενό. Στρατηγικό, αλλά και ασφαλείας.

Μαργαρίτα Βεργολιά

Αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία εάν προχωρήσει σε νέα αγορά S-400

Με νέες κυρώσεις προειδοποιεί την Τουρκιά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην περίπτωση που προχωρήσει σε νέα αγορά ρωσικών S-400.

Προηγήθηκε συνέντευξη του Ταγίπ Ερντογάν σε εκπομπή του αμερικανικού δικτύου CBS που τόνισε πως η Άγκυρα σκοπεύει να αγοράσει μια δεύτερη παρτίδα αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων από τη Ρωσία. «Κανείς δεν μπορεί να παρέμβει στο ποια αμυντικά συστήματα θα αγοράσουμε» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ερντογάν εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε στην ΕΡΤ: «γνωρίζουμε αυτές τις δηλώσεις και καλούμε την Τουρκιά με κάθε ευκαιρία και σε κάθε επίπεδο να μην κρατήσει τους S-400 που έχει ήδη αγοράσει και να μην προχωρήσει σε άλλη αγορά ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Συνεχίζουμε να ξεκαθαρίζουμε στην Τουρκιά ότι οποιαδήποτε νέα σημαντική αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού θα επιφέρει νέες κυρώσεις βάσει του νομού CAATSA. Αυτές οι κυρώσεις θα είναι ξεχωριστές και επιπρόσθετες σε αυτές που ήδη επιβλήθηκαν τον Δεκέμβρη του 2020. Οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία σύμμαχο και φιλική χωρά και συνεχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες ενίσχυσης των διμερών σχέσεων ακόμη και όταν διαφωνούν».