Εκλογές: Ονόματα υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ — Ο. Γεροβασίλη: Ο Μητσοτάκης θα εισπράξει την οργή και την απογοήτευση των πολιτών

Εκλογές: Ονόματα υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Έμφαση θα δοθεί σε πρόσωπα της νεότερης γενιάς, σε ανθρώπους από τον κόσμο της εργασίας, ενώ να σημειωθεί πως θα υπάρχει ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών.

Με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ για την εκλογική αναμέτρηση. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει εδραία την πεποίθηση ότι οι εκλογές θα γίνουν το Φθινόπωρο γι΄ αυτό και κάλεσε βουλευτές, ευρωβουλευτές, στελέχη και μέλη του κόμματος να είναι έτοιμα για τη μεγάλη μάχη. Στόχος, όπως είπε ο ίδιος είναι  η πρώτη θέση και μάλιστα με διαφορά από τη ΝΔ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Ήδη ξεκίνησε και η διαδικασία για την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών. Οπως έχει ειπωθεί τα ψηφοδέλτια θα είναι  ανανεωμένα.  Ήδη έχει συσταθεί η επιτροπή ψηφοδελτίων, στην οποία συμμετέχουν ο Μιχάλης Καλογήρου (διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα), η Ράνια Σβίγκου (γραμματέας του κόμματος) και ο Γιώργος Βασιλειάδης (αναπληρωτής γραμματέας). Να σημειωθεί πως και τα τρία αυτά πρόσωπα δεν θα είναι υποψήφια στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, καθώς στόχος είναι να ρίξουν όλο το βάρος στην συγκρότηση των ψηφοδελτίων.

Δεδομένο είναι πως στα ψηφοδέλτια θα είναι όσοι βουλευτές είχαν εκλεγεί με το ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία αναμέτρηση,  ωστόσο παράλληλα θα υπάρξει νέο «αίμα» που θα σηματοδοτεί το άνοιγμα του κόμματος. Έμφαση θα δοθεί σε πρόσωπα της νεότερης γενιάς, σε ανθρώπους από τον κόσμο της εργασίας, ενώ να σημειωθεί πως θα υπάρχει ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών (κάτι που ισχύει ήδη για την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος).

Ριζικά  ανανεωμένο  θα είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν  και πρόσωπα που θα σηματοδοτούν το άνοιγμα σε ένα κεντροαριστερό κοινό. Παράλληλα στο ψηφοδέλτιο Επικράτειας θα υπάρχει εκπροσώπηση από το think tank του Αλέξη Τσίπρα και  μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι αυτό του  Γιώργου Γεροτζάφια, που είναι καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Να σημειωθεί πως  ο καθηγητής ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet και Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Νίκος Φαραντούρης θα μπορούσε να είναι υποψήφιος στην Κεφαλονιά ή εναλλακτικά σε κάποια από τις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες σε περιφέρεια της Κρήτης θα είναι υποψήφιος ο ναύαρχος εν αποστρατεία Ευάγγελος Αποστολάκης (στο παρελθόν είχε διατελέσει υπουργός Εθνικής Άμυνας).

Δυνατές προβλέπονται οι νέες αφίξεις στον Δυτικό τομέα της Αθήνας, όπου  αναμένεται να είναι υποψήφια η τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος Εφη Αχτσιόγλου και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Στο Βόρειο τομέα της Αθήνας θα είναι υποψήφιος ο  Πάνος Σκουρλέτης (στις προηγούμενες εκλογές  ήταν στο Επικρατείας), ενώ στην Α Αθηνών θα κατέβει ο Νάσος Ηλιόπουλος σε περίπτωση που τελικά δεν παραμείνει εκπρόσωπος κατά την προεκλογική περίοδο (διαφορετικά θα είναι στο Επικρατείας).

Επίσης  στόχος είναι να συμμετάσχουν  στα ψηφοδέλτια πρόσωπα που γνωρίζουν καλά την κατάσταση στην αγορά εργασίας, με το ΣΥΡΙΖΑ να «φλερτάρει» εντόνως τους μισθωτούς. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας – που τα πήγε εξαιρετικά καλά στις πρόσφατες εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος – θα είναι υποψήφιος είτε στην Αχαΐα, είτε σε μεγάλη εκλογική περιφέρεια στη Αττική.  Για την Μεσσηνία ακούγεται εντόνως το όνομα του Γιώργου Πετρόπουλου, ενός προσώπου με μακρά συνδικαλιστική διαδρομή καθώς έχει διατελέσει αντιπρόεδρος στην ΑΔΕΔΥ και εκπρόσωπος των Ελληνικών συνδικάτων στις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες. Υποψήφια στο Βόρειο Τομέα  θα είναι η Τάνια Καραγιάννη, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του κόμματος, που επίσης είχε ασχοληθεί στο παρελθόν με τα συνδικαλιστικά.

 

Ο. Γεροβασίλη: Ο Μητσοτάκης θα εισπράξει την οργή και την απογοήτευση των πολιτών

Ο χαιρετισμός της Όλγας Γεροβασίλη στο συνέδριο της ΝΔ :: left.gr

Η προοδευτική διακυβέρνηση είναι εφικτή στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών συγκλίσεων. Μπορεί, υπό όρους, να αποτελέσει ακόμη και πρόκριμα για ένα νέο προοδευτικό κοινωνικό συμβόλαιο.

Η Ολγα Γεροβασίλη επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του και καταλογίζει αποτυχία σε όλες τις κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει με τραγικές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Political» και στον Γιάννη Παργινό  η βουλευτής Άρτας και Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων τονίζει με έμφαση: «Σήμερα, όλοι τρέμουν για το τί θα παραδώσει εκ νέου ο νόμιμος εκπρόσωπος του πιο δανεισμένου κόμματος της Ευρώπης. Φόβος, ανασφάλεια και απογοήτευση είναι τα κυρίαρχα για την κυβέρνηση συναισθήματα.»

Ολόκληρη η συνέντευξη 

Σε όποια κρίση δοκιμάστηκε ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του μέσα στην τελευταία τριετία απέτυχε με τραγικές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία. Γνωρίζει, πως, με δική του ευθύνη, το ταμείο των αποτελεσμάτων της διακυβέρνησής του και το δημόσιο ταμείο είναι πολύ …μείον. Χιλιάδες άνθρωποι που χάθηκαν στην πανδημία θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν είχε στηριχθεί υποτυπωδώς το ΕΣΥ. Οι όποιες οριακές μειώσεις φόρων υποσκελίζονται δραματικά από τις τεράστιες απώλειες των μεσαίων και μικρών εισοδημάτων από την έμμεση φορολογία και τον πληθωρισμό. Η αγορά ενέργειας ιδιωτικοποιήθηκε και ακολουθούν η εκπαίδευση και η υγεία παρά τα τραγικά αποτελέσματα αυτής της πρακτικής. Η εξωτερική πολιτική της χώρας έχει εξελιχθεί σε «one man show» και πλέον μαθαίνουμε για καίριες στρατηγικές επιλογές μας από υπουργούς άλλων χωρών.

Σε λίγο τελειώνουν τα ψέματα και ο κ. Μητσοτάκης θα έρθει αντιμέτωπος με την οργή και την απογοήτευση που τόσο φιλότιμα καλλιεργεί. Επειδή όμως η συγκεκριμένη καλλιέργεια δεν έχει επιδοτήσεις και το αποτέλεσμά της είναι προδιαγεγραμμένο, θα προσπαθήσει να βρει μια χαραμάδα ευκαιρίας για να διαφύγει.

Ταυτόχρονα, εκφράζετε μια σιγουριά για πρωτιά της παράταξής σας, του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στις εκλογές. Τι σας κάνει να πιστεύετε στη σίγουρη νίκη;

Όσο και αν ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ακόμη και σήμερα να αντιπολιτεύεται το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και να μας καταλογίζει από την χρεοκοπία της χώρας έως και το προπατορικό αμάρτημα, οι πολίτες μετά από 3 χρόνια συγκρίνουν. Παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος του γκρεμού και την παραδώσαμε οικονομικά ισχυρή, πολιτικά αυτοδύναμη, με την κοινωνία όρθια και σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης.

Σήμερα, όλοι τρέμουν για το τί θα παραδώσει εκ νέου ο νόμιμος εκπρόσωπος του πιο δανεισμένου κόμματος της Ευρώπης. Φόβος, ανασφάλεια και απογοήτευση είναι τα κυρίαρχα για την κυβέρνηση συναισθήματα. Δική μας υποχρέωση είναι να τα μετουσιώσουμε σε μια ρεαλιστική προοδευτική προγραμματική πρόταση. Είμαστε πλέον το μεγαλύτερο προοδευτικό κόμμα της Ευρώπης αναλογικά με τον πληθυσμό μας. Διαθέτουμε την αυτοπεποίθηση, τη γνώση και τα στελέχη για να δώσουμε τις λύσεις και το νέο ξεκίνημα που τόση ανάγκη έχει η κοινωνία.

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έτοιμος να κυβερνήσει με σαφές, πειστικό, εφικτό εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης και με συγκροτημένη ομάδα;

Είμαστε πανέτοιμοι. Ολοκληρώσαμε τον μετασχηματισμό μας με απόλυτη επιτυχία, ενώ η διεύρυνση μας εμπλούτισε με πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό με νέες ιδέες και διάθεση για προσφορά. Εκμεταλλευόμαστε την εμπειρία μας και έχουμε ως οδηγό τη σχέση μας με την κοινωνία από την οποία προερχόμαστε και εκφράζουμε. Αυτά, σε συνδυασμό με το έργο της κοινοβουλευτικής ομάδας μας και το προγραμματικό πλαίσιό μας συνιστούν εχέγγυα για ένα ρεαλιστικό, προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, που θα υπηρετηθεί από ικανούς και πραγματικά άξιους ανθρώπους και όχι από happy traveler και σκιές του παρασκηνίου.

Ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, κρίση χρέους με υψηλά επιτόκια δανεισμού και με καλπάζοντα πληθωρισμό. Αλήθεια πως θα ανταπεξέλθετε σ αυτά τα πρωτόγνωρα προβλήματα;

Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Για να ανταπεξέλθουμε θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια, προσήλωση στους στόχους και σταθερή αναφορά στην κοινωνία και τις ανάγκες της. Αντί για τη σημερινή επιδότηση της αισχροκέρδειας, υπάρχει ο εναλλακτικός και διεθνώς ακολουθούμενος δρόμος του ελέγχου του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και της λειτουργίας του ανταγωνισμού στην ενέργεια. Υπάρχει ικανό περιθώριο για ρεαλιστικές, καίριες παρεμβάσεις, οι οποίες θα έχουν ως στόχο την ελάφρυνση των επιχειρήσεων, των αγροτών των νοικοκυριών με στόχο την ενδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής και διάθεσης αγαθών και υπηρεσιών και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Σε ποιους πολιτικούς χώρους θα απευθυνθείτε για ενδεχόμενες συνεργασίες σε κυβερνητικό επίπεδο;

Η προοδευτική διακυβέρνηση είναι εφικτή στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών συγκλίσεων. Μπορεί, υπό όρους, να αποτελέσει ακόμη και πρόκριμα για ένα νέο προοδευτικό κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο θα αποκαθιστά με όρους βιωσιμότητας και δικαιοσύνης, την λειτουργία και τη σχέση μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας, οικονομίας και περιβάλλοντος, ανάπτυξης και συμπερίληψης. Έχουμε έγκαιρα απευθυνθεί για το σκοπό αυτό σε κάθε προοδευτικό πολίτη και όλους τους πολιτικούς και κομματικούς φορείς που τοποθετούν τους εαυτούς τους στον προοδευτικό χώρο. Ωστόσο, η κοινωνία και η κατάσταση απαιτούν άμεση και σαφή απάντηση στο ζήτημα της επόμενης διακυβέρνησης. Σε αυτό θα κληθούν να τοποθετηθούν όλοι, σύντομα. Εμείς είμαστε έτοιμοι και έχουμε ήδη καταθέσει τις προτάσεις μας.