
Σαν σήμερα στις 24.7.1923 υπογραφόταν η Συνθήκη της Λωζάννης που αντικατέστησε τη Συνθήκη των Σεβρών του 1920, η οποία δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Η κυβέρνηση που συγκρότησε στην Αγκυρα το 1919 ο Κεμάλ έβαλε ένα διπλό επιχειρησιακό αλλά και διπλωματικό στοίχημα, το οποίο κέρδισε.
Το επιχειρησιακό στοίχημα ήταν η φθορά και η κόπωση του Ελληνικού Στρατού στη Μικρά Ασία κυρίως μετά τη μάχη στον Σαγγάριο το καλοκαίρι του 1921, οπότε και έπαψε να υπάρχει προσδοκία για νίκη στο πεδίο της μάχης. Το διπλωματικό στοίχημα δεν ήταν άλλο από τη διάσπαση του μπλοκ των νικητών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Ιταλία ζητούσε εδαφικά κέρδη στη Μικρά Ασία με τον πρωθυπουργό της Ορλάντο να αποχωρεί από το Συμβούλιο των Μεγάλων τον Μάιο του 1919.
Ακολούθησε έναν χρόνο μετά τη Συνθήκη των Σεβρών, η συμφωνία που υπέγραψε με την κυβέρνηση του Κεμάλ η Γαλλία που παραχωρούσε την Κιλικία στην Αγκυρα με αντάλλαγμα την αναγνώριση της παρουσίας της στη Συρία και τον Λίβανο.
Οι ΗΠΑ, που είχαν ενεργό ενδιαφέρον για παρουσία και ρόλο στη διανομή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αποσύρθηκαν όταν η Γερουσία το καλοκαίρι του 1920 απέρριψε την Συνθήκη των Βερσαλλιών.
Ετσι έμεινε μόνη η Βρετανία να υπερασπίζεται τη Συνθήκη των Σεβρών στο διπλωματικό πεδίο και ο ελληνικός στρατός στο πεδίο της μάχης. Εχοντας παρουσία και κυριαρχία στην Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, το Ιράκ αλλά και τα κράτη της Αραβικής Χερσονήσου, η Βρετανία δεν είχε καμιά διάθεση να συνεχίσει τον πόλεμο κατά του Κεμάλ. Πολύ δε περισσότερο που η επείγουσα προτεραιότητα του Λονδίνου εκείνη την εποχή ήταν μια πολιτική διευθέτηση στην Ιρλανδία, όπου οι συγκρούσεις είχαν φτάσει σε πεδίο παροξυσμού.
Τα παραπάνω σε καμιά περίπτωση δεν νομιμοποιούν την προσπάθεια του Ερντογάν να απαξιώσει τη Συνθήκη της Λωζάννης ως μειοδοσία του Κεμάλ και του Ινονού.
Τρία χρόνια μετά τη Συνθήκη των Σεβρών που μοίραζε την Οθωμανική Αυτοκρατορία ανάμεσα στους Μεγάλους της Ευρώπης, η Συνθήκη της Λωζάννης επέτρεψε την ίδρυση της Τουρκίας ως ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας.
Ο Κεμάλ προσπάθησε επί τρία χρόνια μετά τη Λωζάννη να διεκδικήσει την περιοχή της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ αλλά ανέκρουσε πρύμναν όταν συνειδητοποίησε ότι διακινδυνεύει πολεμική σύγκρουση με τη Βρετανία.