Εκατοντάδες καλλιτέχνες ενώνουν τη φωνή τους για τη Γάζα – Περίπου 700.000 παιδιά στην Ιταλία χρειάζονται βοήθεια για να έχουν γάλα ή κάτι να φάνε – Στην Ισπανία 10,5 εκατομμύρια νοικοκυριά είναι «οικονομικά ευάλωτα ή εξαιρετικά ευάλωτα» – Α.Χατζηστεφάνου: Δεν μοιραστήκαμε τα μπόνους γιατί να μοιραστούμε τις ζημιές; –

Εκατοντάδες γνωστοί καλλιτέχνες και συγγραφείς από όλο τον κόσμο υπογράφουν κείμενο για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, με φόντο την πανδημία του COVID-19, καθώς και για την επιβολή στρατιωτικού εμπάργκο εναντίον του Ισραήλ έως ότου σεβαστεί τις υποχρεώσεις του, βάσει του διεθνούς δικαίου. Ανάμεσα στους πρώτους υπογράφοντες περιλαμβάνονται ονόματα όπως ο Μπράιαν Ίνο, οι Massive Attack, ο Κεν Λόουτς, ο Πίτερ Γκάμπριελ και ο Ρότζερ Γουότερς.

Επίσης υπογράφουν γνωστοί Έλληνες δημιουργοί όπως ο Γιάννης Αγγελάκας, ο Παντελής Βούλγαρης, η Δήμητρα Γαλάνη, η Κάτια Γέρου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Ιωάννα Καρυστιάνη, ο Κυριάκος Κατζουράκης και ο Δημήτρης Πιατάς.

Σε ανοιχτή επιστολή τους η οποία δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, 13 Μαΐου, αναφέρουν ότι «τα περίπου δύο εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας, κυρίως πρόσφυγες, αντιμετωπίζουν θανάσιμο κίνδυνο στη μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου».

Τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού στην αποκλεισμένη Γάζα καταγράφηκαν τον Μάρτιο. Παλαιστίνιοι, Ισραηλινοί και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν απευθύνει έκκληση για την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού ώστε η Γάζα να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις τρομακτικές ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό.

Το BDS Greece, η ελληνική πρωτοβουλία για το μποϊκοτάζ, την απόσυρση επενδύσεων και τις κυρώσεις εναντίον του κράτους του Ισραήλ, συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή συλλογή υπογραφών. Η συλλογή των υπογραφών συνεχίζεται στην σελίδα liftthesiege.com/el όπου παρουσιάζονται και όλα τα ονόματα.

Οι Έλληνες καλλιτέχνες μπορούν να προσθέτουν το όνομά τους πατώντας απευθείας εδώ

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας το BDS Greece παρουσιάzei ένα μικρό μουσικό βίντεο με 14 ακόμη καλλιτέχνες, οι οποίοι – υπό συνθήκες καραντίνας – στέλνουν το δικό τους μήνυμα στην αποκλεισμένη Γάζα.

«Να αρθεί τώρα ο αποκλεισμός της Γάζας!»

Το πλήρες κείμενο των υπογραφών.

Πολύ πριν η παγκόσμια έξαρση του COVID-19 απειλήσει να αποτελειώσει το ήδη κατεστραμμένο σύστημα υγείας στη Γάζα, ο ΟΗΕ είχε προβλέψει ότι η αποκλεισμένη παράκτια λωρίδα θα είναι μη κατοικήσιμη έως το 2020. Με την πανδημία, τα δύο περίπου εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας, κυρίως πρόσφυγες, αντιμετωπίζουν θανάσιμο κίνδυνο στην μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου.

Πριν από δύο χρόνια, στις 14 Μαΐου, ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν εξήντα παλαιστίνιους, άντρες, γυναίκες και παιδιά, σε καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας. Η παντελώς ειρηνικές εβδομαδιαίες μαζικές διαδηλώσεις της Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής, που προς το παρόν έχουν ανασταλεί λόγω της απειλής του κορονοϊού, αντιμετωπίστηκαν με ωμή βία.

Πολύ πριν τη σημερινή κρίση, τα νοσοκομεία της Γάζας είχαν φτάσει στα όρια της αντοχής τους, λόγω της έλλειψης βασικών προμηθειών, που τους στερεί η πολιορκία του Ισραήλ. Το σύστημα υγείας της δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στα χιλιάδες τραύματα από σφαίρες, που οδηγούν σε πολλούς ακρωτηριασμούς.

Οι αναφορές των πρώτων κρουσμάτων του κορονοϊού στην πυκνοκατοικημένη Γάζα είναι επομένως, βαθιά ανησυχητικές. Όπως έχουν γράψει πρόσφατα πολλοί επαγγελματίες υγείας: «Οι επιδημίες (και πολύ περισσότερο οι πανδημίες) είναι δυσανάλογα σκληρές απέναντι σε πληθυσμούς που βαρύνονται από τη φτώχεια, τη στρατιωτική κατοχή και τη θεσμική καταπίεση.»

Κι όμως, ο ισραηλινός αποκλεισμός εμποδίζει την ροή ιατρικού εξοπλισμού, προσωπικού και στοιχειώδους ανθρωπιστικής βοήθειας. Απαιτείται επειγόντως διεθνής πίεση για να γίνει η ζωή στη Γάζα βιώσιμη και αξιοπρεπής. Ο ισραηλινός αποκλεισμός πρέπει να τερματιστεί. Και είναι ακόμα πιο επείγον να αποτραπεί μια πολύ πιθανώς καταστροφική έξαρση της πανδημίας.

Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα δοκιμάζει τη συνείδηση της ανθρωπότητας. Υποστηρίζουμε το κάλεσμα της Διεθνούς Αμνηστίας σε όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου να επιβάλλουν στρατιωτικό εμπάργκο στο Ισραήλ μέχρι αυτό να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αναγνωρίζουμε ότι τα δικαιώματα που εγγυάται στους πρόσφυγες η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ισχύουν και για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Σ’αυτούς τους καιρούς παγκόσμιας κρίσης, οφείλουμε να υπερασπιστούμε τη δικαιοσύνη, την ειρήνη, την ελευθερία και τα ίσα δικαιώματα για όλους, ανεξάρτητα από ταυτότητα ή θρήσκευμα. Μπορεί να μένουμε σπίτι, αλλά η ηθική μας υπευθυνότητα δεν θα πρέπει να κάνει το ίδιο.

 

Περίπου 700.000 παιδιά στην Ιταλία χρειάζονται βοήθεια για να έχουν γάλα ή κάτι να φάνε

Περίπου 700.000 παιδιά στην Ιταλία χρειάζονται βοήθεια για να έχουν γάλα ή κάτι να φάνε

Περίπου 700.000 παιδιά στην Ιταλία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προμήθεια σε τρόφιμα λόγω της υγειονομικής κρίσης που επηρέασε τις οικογένειές τους αλλά και του κλεισίματος των σχολείων και των σχολικών κυλικείων, σύμφωνα με την Coldiretti, τη μεγαλύτερη αγροτική οργάνωση της χώρας. Τις ανάγκες προσπαθούν να καλύψουν, από τη μία πλευρά η αλληλεγγή, από την άλλη πλευρά όμως η Μαφία, που εκμεταλλεύεται την κατάσταση με διανομές τροφίμων.

Τα προβλήματα υπάρχουν σε όλη την Ιταλία, αλλά οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι στον νότο, με το 20% των φτωχών να βρίσκονται στην Καμπανία, το 14% στην Καλαβρία και το 11% στη Σικελία. Τα προβλήματα υπάρχουν σε όλη την Ιταλία, αλλά οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι στον νότο, με το 20% των φτωχών να βρίσκονται στην Καμπανία, το 14% στην Καλαβρία και το 11% στη Σικελία.

Mάλιστα, σε τέτοιες στιγμές αναβίωσε και μια παλιά παράδοση. Στη Νάπολι εμφανίστηκαν από τις αρχές Απριλίου καλάθια, κρεμασμένα τα μπαλκόνια, τα οποία έγραφαν «Αν μπορείτε αφήστε κάτι μέσα. Αν δεν μπορείτε, πάρτε κάτι». Τα καλάθια φαίνεται να αποτελούν μια παλιά πρακτική, η οποία πιθανώς να αναδείχθηκε στη Νότια Ιταλία, κατά τη διάρκεια της επιδημίας της Πανούκλας. Οι άνθρωποι για να αποφύγουν τις επαφές, έβαζαν πράγματα που ήθελαν να δώσουν στα καλάθια και τα κατέβαζαν από τα μπαλκόνια τους, ενώ το ανάποδο συνέβαινε για ο,τι ήθελαν να πάρουν.

«Ο αριθμός των παιδιών κάτω των 15 ετών που χρειάζονται βοήθεια για να έχουν γάλα ή κάτι να φάνε έφθασε τις 700.000», ανέφερε η Coldiretti, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας στην Ιταλία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Η κρίσιμη κατάσταση που συνδέεται με την πανδημία επιδεινώθηκε για πολλές οικογένειες λόγω του κλεισίματος των σχολείων όπου τα κυλικεία ήταν μια ευκαιρία για πολλούς γονείς να διασφαλίσουν στα παιδιά τους ένα ζεστό γεύμα», προσθέτει το αγροτικό συνδικάτο.

Μεταξύ των πληγέντων είναι «οικογένειες εργαζομένων που έχουν χάσει την εποχική εργασία τους, οι ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων ή τεχνίτες που αναγκάστηκαν να κλείσουν, εργαζόμενοι στη ‘μαύρη οικονομία’ που δεν δικαιούνται ειδικά επιδόματα ή βοήθεια από το κράτος και δεν έχουν χρήματα στην άκρη, καθώς και πολλοί προσωρινά ή περιστασιακά εργαζόμενοι», διευκρινίζει.

Η Coldiretti ανέφερε επίσης πως τον Απρίλιο σημειώθηκε αύξηση των τιμών καταναλωτή στα φρούτα (+8,4%), τα λαχανικά (+5%), στο γάλα (+4,1%) ή ακόμη στα αλλαντικά (+3,4%).

Τέλος, στα θετικά και αισιόδοξα στοιχεία είναι ότι τέσσερις Ιταλοί στους δέκα (39%) δήλωσαν ότι συμμετέχουν σε δράσεις αλληλεγγύης, με δωρεές χρημάτων ή πακέτα τροφίμων, σύμφωνα με έρευνα του αγροτικού συνδικάτου.

Η Μαφία εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά την ανέχεια

Παράλληλα, ‘οπως σημειώνει σε άρθρο του toperiodiko.gr,  ήδη από την αρχή του lockdown και τις πρώτες, διαφαινόμενες συνέπειές του στην πλειοψηφία του κόσμου, η Μαφία εγκαινίασε μία ευρείας κλίμακας επικοινωνιακή καμπάνια, αναρτώντας στο διαδίκτυο βίντεο γνωστών συμμοριών της, που δείχνουν μέλη τους να διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα σε οικογένειες που βρέθηκαν στο φάσμα της εξαθλίωσης.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Guardian, η παραπάνω «εκστρατεία» «τρέχει» κυρίως στις φτωχότερες νότιες περιοχές της Καμπανίας, της Καλαβρίας, της Σικελίας και της Απουλίας.

«Για πάνω από ένα μήνα, τα καταστήματα, οι καφετέριες, τα εστιατόρια και οι παμπ έκλεισαν», λέει στην εφημερίδα ο Νικόλα Γκρατέρι, επικεφαλής της εισαγγελίας του Καταντζάρο και ειδικευμένο ανακριτής στον πόλεμο κατά του οργανωμένου εγκλήματος. «Εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται στην γκρίζα οικονομία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν κανένα εισόδημα για περισσότερο από ένα μήνα και δεν έχουν ιδέα πότε θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη δουλειά. Η κυβέρνηση εκδίδει τα λεγόμενα κουπόνια αγορών για την υποστήριξη των ανθρώπων. Εάν το κράτος δεν παρέμβει σύντομα για να βοηθήσει αυτές τις οικογένειες, η Μαφία θα τους παρέχει τις υπηρεσίες της, επιβάλλοντας τον έλεγχό της στη ζωή τους».

 

Στην Ισπανία 10,5 εκατομμύρια νοικοκυριά είναι «οικονομικά ευάλωτα ή εξαιρετικά ευάλωτα»

Στην Ισπανία 10,5 εκατομμύρια νοικοκυριά είναι «οικονομικά ευάλωτα ή εξαιρετικά ευάλωτα»

Περίπου 10,5 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ισπανία είναι «οικονομικά ευάλωτα ή εξαιρετικά ευάλωτα», μη έχοντας τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες, αλλά και στις όποιες υποχρεώσεις τους προς το κράτος, λόγω και των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού. Το Κέντρο Ερευνών της τράπεζας BBVΑ αναφέρει πως περίπου 3,1 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν ούτε ένα μήνα με το εισόδημα που διαθέτουν αυτή τη στιγμή. Το υπουργείο Εργασίας της Ισπανίας καθιερώνει το «ελάχιστο ζωτικό εισόδημα» θα κυμαίνεται από 462 έως και 1.015 ευρώ τον μήνα και θα χορηγηθεί σε περίπου ένα εκατομμύριο νοικοκυριά, δηλαδή περίπου στο 20% του πληθυσμού που αντιμετωπίζει «σοβαρή φτώχεια».

Σύμφωνα με πληροφορίες της ισπανικής εφημερίδας El Mundo, η  πιο πρόσφατη απογραφή ενεργού πληθυσμού στην Ισπανία δείχνει ότι υπάρχουν 1,1 εκατομμύρια νοικοκυριά των οποίων όλα τα μέλη είναι άνεργα και περίπου 600.000 που δεν έχουν κανένα εισόδημα.

Όπως αναφέρει έκθεση του κέντρου Ερευνών της τράπεζας BBVΑ υπάρχουν 10,5 εκατομμύρια νοικοκυριά (περισσότερα από τα μισά) «οικονομικά ευάλωτα ή εξαιρετικά ευάλωτα» λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Από αυτά, κάπου 3,1 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν ούτε ένα μήνα με το εισόδημα που διαθέτουν.

To προσχέδιο νόμου του υπουργείου Ένταξης, Κοινωνικής Ασφάλειας και Μετανάστευσης, που δημοσιοποίησε η εφημερίδα El Mundo, αναφέρει ότι καθιερώνεται το  «ελάχιστο ζωτικό εισόδημα», που θα δοθεί από τον Ιούνιο και θα κυμαίνεται από 462 έως και 1.015 ευρώ τον μήνα και θα χορηγηθεί σε περίπου ένα εκατομμύριο νοικοκυριά, δηλαδή περίπου στο 20% του πληθυσμού που αντιμετωπίζει «σοβαρή φτώχεια».

Το βοήθημα δεν θα δίνεται σε άτομα, αλλά σε νοικοκυριά, και θα χορηγείται για όσο διάστημα διατηρείται η κατάσταση της οικονομικής δυσχέρειας που έχει διαμορφωθεί. Βασική προϋπόθεση είναι τα μηνιαία έσοδα του νοικοκυριού, με σημείο αναφοράς το εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς, να μην υπερβαίνουν το ποσό του βοηθήματος.

Το τελικό ποσό του εξαρτάται από τη δομή του νοικοκυριού και το σύνολο των ατόμων που το αποτελούν. Στα μονογονεϊκά νοικοκυριά το επίδομα θα είναι 462 ευρώ αν αφορούν ένα μόνο ενήλικα, τα 700 ευρώ αν αποτελείται από έναν ενήλικα και ένα παιδί, τα 838 για έναν ενήλικα και δύο παιδιά, 977 για έναν ενήλικα και τρία ή περισσότερα παιδιά. Για νοικοκυριά με δύο ενήλικες επικεφαλής το ποσό ανέρχεται στα 600 ευρώ, για δύο ενήλικες και ένα παιδί τα 738 ευρώ, δύο ενήλικες και δύο παιδιά 877, δύο ενήλικες με περισσότερα από δύο παιδιά 1.015 ευρώ. Τέλος, για νοικοκυριά με τρεις ενήλικες το βοήθημα ανέρχεται στα 738 ευρώ, ενώ για τρεις ενήλικες με παιδιά ή άλλες μορφές οικογένειας, είναι τα 877 ευρώ.

 

Α.Χατζηστεφάνου: Δεν μοιραστήκαμε τα μπόνους γιατί να μοιραστούμε τις ζημιές;

Για την στάση των αεροπορικών εταιρειών στα δέκα χρόνια συνεχούς αύξησης της κερδοφορίας τους αναφέρθηκε ο Αρης Χατζηστεφάνου μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΑ και την Αλεξάνδρα Χρηστακάκη.

Φέρνοντας σαν συμβολικό παράδειγμα την συρρίκνωση του χώρου για τα πόδια των επιβατών, υπενθύμισε ότι σήμερα οι αεροπορικές εταιρείες σκοπεύουν να διπλασιάσουν την τιμή των εισιτηρίων για να προσφέρουν το απαιτούμενο social distancing. Ακόμη και αυτό το παράδειγμα επιβεβαιώνει ότι οι εταιρείες ιδιωτικοποιούν τα κέρδη και κοινωνικοποιούν τις ζημιές, επεσήμανε ο Αρης Χατζηστεφάνου.