Ειρηνικός Ωκεανός: Μετά το διάλειμμα με τον COVID επανέρχεται ο “ψυχρός πόλεμος” ΗΠΑ-Κίνας ~ Μεγάλη αύξηση των αστέγων στο Λος Αντζέλες τον τελευταίο χρόνο

 Ειρηνικός Ωκεανός: Μετά το διάλειμμα με τον COVID επανέρχεται ο “ψυχρός πόλεμος” ΗΠΑ – Κίνας

151002-N-SB299-456 ARABIAN GULF (Oct. 2, 2015) The aircraft carrier USS Theodore Roosevelt (CVN 71) transits the Arabian Gulf. Theodore Roosevelt is deployed in the U.S. 5th Fleet area of operations supporting Operation Inherent Resolve, strike operations in Iraq and Syria as directed, maritime security operations and theater security cooperation efforts in the region. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman Alex Millar/Released)

Την παρουσία τους στον Ειρηνικό ωκεανό σπεύδουν να επαναφέρουν οι ΗΠΑ, έπειτα από τους περιορισμούς που είχε επιφέρει τους προηγούμενους μήνες η πανδημία του κοροναϊού, με την αποστολή τριών αεροπλανοφόρων στην περιοχή.

Τη Δευτέρα ξεκίνησε η διαδικασία της επαναφοράς ναυτικών δυνάμεων στον Ειρηνικό, με δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων, του USS Nimitz, το οποίο αναχώρησε από το Σαν Ντιέγκο και του USS Ronald Reagan το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι Γιοκοσούκα της Ιαπωνίας.

Το αεροπλανοφόρο Reagan βρισκόταν για μήνες δεμένο στο λιμάνι, ώστε να γίνουν επισκευές, αλλά το Nimitz μόλις ολοκλήρωσε τις ασκήσεις του, μετά το τέλος των επισκευών του στα τέλη Απριλίου. Οι ναυτικοί και στις δύο ομάδες κρούσης, παρέμειναν σε 14ήμερη καραντίνα, προκειμένου να αποφευχθεί έξαρση της COVID-19.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του έβδομου στόλου των ΗΠΑ, το αεροπλανοφόρο Reagan εξοπλίστηκε με μεγάλο όγκο πυρομαχικών πριν ξεκινήσει.

«Έπειτα από δοκιμές στη θάλασσα, το USS Reagan ξεκίνησε, φορτώνοντας περισσότερους από 1.000 τόνους εξοπλισμού – αρκετή δύναμη μάχης για να κάνει το πλοίο να καθίσει πέντε ίντσες χαμηλότερα στην πλωτή γραμμή – εκτός από προσωπικό και αεροσκάφη από μοίρες αεροπορίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Το αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt, αναχώρησε από το Γκουάμ την περασμένη εβδομάδα, αφού τέθηκε εκτός ενεργού δράσης για δύο μήνες, όταν διαπιστώθηκε πως μεγάλο ποσοστό του πληρώματός του μολύνθηκε από τον κορονοϊό. Είχε προηγηθεί το μεγάλο φιάσκο, με τον διοικητή του αεροπλανοφόρου να απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε το τέλος της καριέρας του γραμματέα του Ναυτικού των ΗΠΑ.

«Η ουσία είναι ότι η αποστολή αντέχει και δεν κάνει ένα διάλειμμα για τον ιό» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υποναύαρχος Τζορτζ Μ. Γουίλκοφ, διοικητής της ομάδας κρούσης του USS Reagan. «Συνεχίζουμε να προωθούμε την περιφερειακή ασφάλεια με τους συνεργάτες μας και διατηρούμε μια πολύ υψηλή κατάσταση ετοιμότητας» συμπλήρωσε.

Καθώς η πανδημία COVID-19 έκλεισε μεγάλο μέρος της αμερικανικής κοινωνίας από τον Μάρτιο, η Κίνα από την πλευρά της, η οποία δεν επλήγη τόσο άσχημα από τον ιό, παρά το γεγονός πως αποτελεί τη χώρα προέλευσής του, συνέχισε τις στρατιωτικές ασκήσεις στον Ειρηνικό.

Την ίδια ώρα, έγιναν πολλές αναφορές στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, για το γεγονός πως το κινεζικό αεροπλανοφόρο Lianoning έπλεε στον Ειρηνικό, ενώ κανένα από τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα δεν υπήρχε στην περιοχή.

 

Μεγάλη αύξηση των αστέγων στο Λος Αντζέλες τον τελευταίο χρόνο

Ο αριθμός των αστέγων αυξήθηκε σημαντικά μέσα σε ένα χρόνο στη κομητεία του Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες αλλά είχαν συγκεντρωθεί πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Η τοπική οργάνωση για τους αστέγους LAHSA κατέγραψε 66.433 ανθρώπους χωρίς μόνιμη κατοικία (+13% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά).

Παρά τα εκατομμύρια δολάρια δημόσιων κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος, η Καλιφόρνια, από τις πιο πλούσιες πολιτείες των ΗΠΑ, είναι αυτή που πλήττεται περισσότερο, με συνολικά περίπου 150.000 άστεγους.

Το πρόβλημα εντάθηκε ακόμα περισσότερο προσφάτως με την πανδημία του κορονοϊού, που είχε ως αποτέλεσμα οι πολίτες να απομονωθούν στα σπίτια τους αλλά οι άστεγοι να μείνουν στους δρόμους.

Ο δήμαρχος του Λος Άντζελες Έρικ Γκαρσέτι δήλωσε ότι αυτά τα νέα στοιχεία καταδεικνύουν «επιδείνωση της κρίσης», παρά τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής για «μετεγκατάσταση των ανθρώπων με πρωτοφανή ρυθμό».

Η οργάνωση LAHSA, μέσω της διευθύντριάς της Χάιντι Μάρστν, ζήτησε να «αντιμετωπιστεί εις βάθος» η κρίση, που πλήττει κυρίως μειονότητες που «έχουν παραμεληθεί εδώ και πολύ καιρό».

Ένας από τους βασικούς λόγους, σύμφωνα με τη LAHSA, για την αύξηση του αριθμού των αστέγων στο Λος Άντζελες είναι η έλλειψη προσιτής στέγης σε μια πόλη όπου τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά.