Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας: Σαίξπηρ «Αντώνιος και Κλεοπάτρα»

Η πολιτική, το πάθος και  η εξουσία  εμπλέκονται στο ανυπέρβλητο δράμα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Αντώνιος και Κλεοπάτρα» με  πρωταγωνιστές  τους Ralph Fiennes και Sophie Okonedo υπό τη σκηνοθεσία του Simon Godwin, που θα μεταδοθεί «ζωντανά» από το Λονδίνο  στις 9 το βράδυ το βράδυ της Πέμπτης  6 Δεκεμβρίου 2018   στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής  Αθηνών.

Η προβολή πραγματοποιείται  με ελληνικούς υπέρτιτλους σε μετάφραση του Μιχάλη Κακογιάννη. στο πλαίσιο του κύκλου «Θέατρο στο Μέγαρο – National Theatre Live (NTL)». Η δορυφορική αναμετάδοση υλοποιείται  σε συνεργασία με  τη Βρετανική Πρεσβεία  και το British Council.

H σκηνογράφος Hildegard Bechtler   αξιοποιεί  την περιστρεφόμενη σκηνή του Olivier Theatre του Λονδίνου στο έπακρο  και   δημιουργεί ένα παράλληλο ιστορικό σύμπαν. Σ’ αυτό  μοιάζει η Αίγυπτος με ένα  υπερπολυτελές ξενοδοχείο και η  Ρώμη φαντάζει σα  μαρμάρινες αίθουσες συνεδριάσεων,  που θυμίζουν μουσείο. Η παράσταση αποτελεί μια  έξοχη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας, όπως τη χαρακτήρισαν οι κριτικοί.

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ αποτυπώνει με μαεστρία το μύθο μιας αγάπης  και την αέναη δίψα των αυτοκρατοριών για επέκταση μέσα από την εξής υπόθεση:

Ο Καίσαρας και οι δολοφόνοι του είναι νεκροί. Επικεφαλής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τίθεται ο στρατηγός Μάρκος Αντώνιος μαζί με τον Οκταβιανό και τον Λέπιδο, οι οποίοι είναι οι  σύντροφοί  του,  στην Τριανδρία.

Όμως,  στα μακρινά σύνορα  της διαλυμένης από τους πολέμους Αυτοκρατορίας θα ενδώσει ο στρατηγός στο ερωτικό  πάθος για  την Κλεοπάτρα των Αιγυπτίων. Η ερωτική αφοσίωση συγκρούεται με την αίσθηση του καθήκοντος και η ερωτική εμμονή γίνεται καταλύτης που οδηγεί σε πόλεμο. Η παράσταση διαρκεί  210 λεπτά, συμπεριλαμβανομένου του διαλείμματος.

Antony & Cleopatra by Shakespeare, , Writer – William Shakespeare, Director – Simon Godwin, Set Designer – Hildegard Bechtler, Costume Designer – Evie Gurney, Lighting Designer – Tim Lutkin, The National Theatre, 2018, Credit: Johan Persson

Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί:

Έρως – Fisayo Akinade, Σκάρος – Alexander Cobb, Μάντισσα – Hiba Elchikhe, Βεντίδιος – Henry Everett , Αντώνιος – Ralph Fiennes, Μήνας – Gerald Gyimah και Κλεοπάτρα – Sophie Okonedo.