ΕΕ: Με 631 θετικές ψήφους εγκρίθηκε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα Βαρώσια – Οι ΗΠΑ βάζουν σε «μαύρη λίστα» τον Χαφτάρ

Νωρίτερα, πέρασε και η τροπολογία που κατέθεσε η ελληνική και η κυπριακή αντιπροσωπεία που καλεί την Κομισιόν να προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Με 631 υπέρ εγκρίθηκε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση στα Βαρώσια και τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα ψηφίσματα 500 και 2483 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κατά ψήφισαν 3.

Σκληρή γλώσσα υιοθέτησαν οι ευρωβουλευτές έναντι της Τουρκίας με ψήφισμά τους με το οποίο καταδικάζουν τις παράνομες δραστηριότητές της στα Βαρώσια και στην Ανατολική Μεσόγειο και ζητούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παραμείνει ενωμένο και να επιβάλει σκληρές κυρώσεις.

Το ΕΚ καταδικάζει με το ψήφισμά του «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στα Βαρώσια» και προειδοποιεί ότι «το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει τις προοπτικές για μια συνολική επίλυση του Κυπριακού, βαθαίνει τη διαίρεση και εδραιώνει τη μόνιμη διχοτόμηση του νησιού».

Με το ψήφισμα, που εγκρίθηκε με ψήφους 631 υπέρ, τρεις κατά και 59 αποχές, οι ευρωβουλευτές καλούν την Τουρκία «να μεταβιβάσει τα Βαρώσια στους νόμιμους κατοίκους τους υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ (σύμφωνα με το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών) και να αποφύγει τυχόν ενέργειες που μεταβάλλουν τη δημογραφική ισορροπία του νησιού μέσω μιας πολιτικής παράνομων εποικισμών».

Ζητούν μια βιώσιμη λύση για την επανένωση του νησιού της Κύπρου και του λαού της η οποία μπορεί να βρεθεί «μόνο μέσω του διαλόγου, της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων» και προτρέπουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «να διατηρήσει την ενότητά του έναντι των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και να επιβάλει σκληρές κυρώσεις».

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές έχουν υποστηρίξει τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο και επανέλαβαν ότι υποστηρίζουν μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση «με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία και ενιαία ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το κεκτημένο της ΕΕ» και με βάση τον σεβασμό των αρχών στις οποίες εδράζεται η Ένωση. Ζητούν επίσης από την ΕΕ να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Δ. Παπαδημούλης: «Τα λόγια  να γίνουν πράξη»

Την απόφαση αμέσως σχολίασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, τονίζοντας, τόσο ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και ως επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ότι περιμένει «τα λόγια  να γίνουν πράξη» στη Σύνοδο Κορυφής που αναμένεται να λάβει χώρα στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα, με ευρεία πλειοψηφία (440 ψήφοι υπέρ, 193 κατά) είχε περάσει τροπολογία που κατέθεσε η ελληνική και η κυπριακή αντιπροσωπεία του ΕΛΚ, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά (και περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο ψήφισμα) η οποία καλεί «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία ως απάντηση στις παράνομες δραστηριότητές της».

Ανάμεσα στις μόλις τρεις αρνητικές ψήφους ήταν και αυτή του Γιάννη Λαγού επεσήμανε ο Δημ. Παπαδημούλης. Ακόμα, ενημέρωσε πως οι 50 αποχές που κατεγράφησαν προέρχονται όλες από υπερσυντηρητικούς ευρωβουλευτές.

Ένταση στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας

Το Ευρωκοινοβούλιο προειδοποιεί επίσης ότι «καθώς η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις ευρωπαϊκές αξίες, οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα» και καταγγέλλει τις «παράνομες και μονομερείς στρατιωτικές ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο» οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ, Ελλάδας και Κύπρου».Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν επίσης την άμεση δέσμευση της Τουρκίας υπέρ του Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, καθώς και τις ενέργειές της στη Λιβύη και τη Συρία.

 

Οι ΗΠΑ βάζουν σε «μαύρη λίστα» τον Χαφτάρ – Τον κατηγορούν για εγκλήματα πολέμου

Λιβύη, Τουρκία, Χάφταρ, Ερντογάν

Πραγματικά πολλά πράγματα είναι άξια απορίας σχετικά με το πως αντιλαμβάνονται χώρες που είναι υπερδυνάμεις την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά σε πολύπαθες χώρες σαν την Λιβύη


Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν και έθεσαν στην μαύρη λίστα τους τα μέλη της πολιτοφυλακής του Χαφτάρ για ύποπτες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου, κάνοντας το χατίρι του Ερντογάν για μία ακόμη φορά.

Η όλη διαδικασία ενεργοποιήθηκε από τις ΗΠΑ, αφού η Ρωσία μπλόκαρε τις όποιες κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον της πολιτοφυλακής του LNA, απαιτώντας να εμφανιστούν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν την Τετάρτη ήταν βάσει του νόμου Magnitsky, ο οποίος επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να στοχεύει παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως “παγώνοντας” περιουσιακά στοιχεία και απαγορεύοντας στους Αμερικανούς να συνεργάζονται μαζί τους.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν

«Ο Μοχάμεντ αλ-Κάνι και η πολιτοφυλακή Kaniyat βασάνισαν και σκότωσαν πολίτες κατά τη διάρκεια μιας σκληρής εκστρατείας καταπίεσης στη Λιβύη», ανέφερε σε δήλωσή του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κοντά στον Λιβυκό λαό και θα χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία και τις δυνάμεις που διαθέτουν για να στοχεύσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη και σε ολόκληρο τον κόσμο» κατέληξε ο ίδιος.

Το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών κατηγόρησε την πολιτοφυλακή του Χαφτάρ ότι είναι υπεύθυνη για βασανιστήρια, βίαιες εξαφανίσεις, εκτοπισμό και δολοφονίες πολιτών.

“Τον Ιούνιο του 2020, ύστερα από την εκεχειρία, δυνάμεις που ανήκουν στο GNA επανήλθαν στην Ταρχούνα και ανακάλυψαν τουλάχιστον 11 μαζικούς τάφους που περιείχαν πτώματα αμάχων που είχαν προηγουμένως συλληφθεί από την πολιτοφυλακή Kaniyat του Χαφτάρ, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Κάποιοι από τους νεκρούς είχαν σημάδια βασανισμού, ενώ άλλοι θάφτηκαν ζωντανοί”, αναφέρει του αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

ΗΠΑ και Γερμανία αυτό το μήνα πρότειναν στην επιτροπή κυρώσεων να επιβάλει πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση μετακινήσεων στα μέλη της πολιτοφυλακή του Χαφτάρ, αλλά η όλη κίνηση μπλοκαρίστηκε από τη Ρωσία, η οποία μέσω του ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι δεν το επιτρέπει μέχρι να αποδειχθεί ότι τα εγκλήματα συνδέονται με τον LNA.

Ένας Ρώσος διπλωμάτης είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας «Η υποστήριξή μας στο μέλλον είναι δυνατή, αλλά εξαρτάται από την παροχή αδιάψευστων αποδεικτικών στοιχείων για τη συμμετοχή τους στη δολοφονία πολιτών”.

Πρώτον, το περιστατικό στην Ταρχούνα θα πρέπει να ήταν αντικείμενο ειδικής ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων από ΗΠΑ, Ρωσία και ΕΕ και όχι Τούρκων και Λίβυων αξιωματούχων του Σαράτζ.

Εγκλήματα πολέμου πιθανόν να διαπράχθηκαν και από τις δύο πλευρές, με προεξάρχουσα βέβαια αυτή της Τρίπολης, αλλά όλο αυτό απαιτεί μια επίπονη διαδικασία από ειδικές ανεξάρτητες επιτροπές με στοιχεία.

Σχέδιο Μακρόν για ξαφνικό «θάνατο» της Άγκυρας

Δεύτερον, εδώ και μήνες ξεκίνησαν και συνεχίζονται σποραδικά να διαπράττονται εγκλήματα πολέμου από τους τουρκόφιλους του GNA και τους Σύριους Τζιχαντιστές που έφερε η Τουρκία σε πολλές περιοχές της δυτικής Λιβύης με φρικιαστικές πράξεις.

Οι μαχητές του Σαράτζ μαζί με ακραίους τζιχαντιστές κλέβουν σπίτια και μαγαζιά, σφάζουν κόσμο, λεηλατούν περιουσίες, ενώ βιάζουν και πολλές γυναίκες.

Αυτά δεν αποτελούν εγκλήματα πολέμου, μαζί με την μεταφορά Τζιχαντιστών από την Τουρκία;

Τρίτον, η Τουρκία σχεδόν μέρα παρά μέρα μεταφέρει όπλα, εφόδια και αντάρτες στην Λιβύη παρά την απόφαση του ΟΗΕ περί απαγόρευσης εφοδιασμού των αντιμαχομένων.

Η Άγκυρα έχει “βαφτίσει” μάλιστα αυτήν την βοήθεια ως «ανθρωπιστική» και απαγορεύει σε πλοία της επιχείρησης ΕΙΡΗΝΗ να διεξάγουν νηοψίες σε οποιαδήποτε πλοίο αποπλέει από τουρκικό λιμένα με προορισμό την Μισράτα, χωρίς να την στοχοποιεί κανένας.

Για την Τουρκία γιατί δεν έχει εκδοθεί ανάλογη απόφαση «παγώματος» περιουσιακών στοιχείων και γιατί δεν διακόπτονται όλες οι μεταφορές της δήθεν ανθρωπιστικής βοήθειας στους Λίβυους;

Τέταρτον, ποια είναι η τύχη των αιχμαλώτων των δυνάμεων του Χαφτάρ κατά τις τελευταίες μάχες και γιατί δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα, μήπως επειδή οι πιο πολλοί από αυτούς εκτελέστηκαν;

Δεν υπάρχει επίσης καμία νόμιμη κυβέρνηση στην Τρίπολη, διότι δεν έχουν διενεργηθεί εκλογές στην χώρα εδώ και χρόνια και αυτό οφείλουν όλες οι μεγάλες δυνάμεις να το κατανοήσουν.

Το Κατάρ διασώζει τη Τουρκία με συμφωνίες-«μαμούθ»- Τα ΗΑΕ στέλνουν ενισχύσεις στην Ελλάδα

Ο αρχηγός του λιβυκού εθνικού στρατού, στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, που γνωρίζει καλά τα παιχνίδια της δύσης με τους Τούρκους, δέχθηκε μια αντιπροσωπεία σεΐχηδων και πρεσβύτερων των φυλών Al-Manfah και Al-Qatha στο γραφείο του στην έδρα του Al-Rajma, προετοιμαζόμενος όπως έδειξε και η πρόσφατη άσκηση των δυνάμεων του, να καταλάβει τα υπόλοιπα εδάφη αφού ξέρει ότι το παιχνίδι είναι στημένο.