«Εγκληματική αδιαφορία»: Ένας νεκρός, πάνω από 100 κρούσματα στις φυλακές Διαβατών

Nεκρός κρατούμενος από κορονοϊό στις φυλακές Διαβατών - 108 τα κρούσματα -  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online

«Συναγερμός» έχει σημάνει στις φυλακές Διαβατών ύστερα από τον εντοπισμό 108 κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ ένας 69χρονος κρατούμενος που νοσούσε από τον ιό και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, έχασε τη ζωή του.

«Εγκληματική αδιαφορία»: Ένας νεκρός και πάνω από 100 κρούσματα στις φυλακές Διαβατών

Ο κρατούμενος, έπασχε από καρδιολογικά και νευρολογικά προβλήματα και μπήκε στο νοσοκομείο προ ημερών, όπου και του έγινε τεστ κορονοϊού, με το αποτέλεσμα να είναι θετικό.

Σημειώνεται, ότι τα 108 κρούσματα αφορούν τόσο σε υπαλλήλους όσο και σε κρατουμένους, με τους περισσότερους να είναι ασυμπτωματικοί, ενώ η φυλακή έχει χωριστεί σε τρεις ζώνες. Στη μία κρατούνται οι θετικοί στον κορονοϊό, στη δεύτερη όσοι έχουν ελεγχθεί και είναι αρνητικοί και στην τρίτη όλοι οι υπόλοιποι, οι οποίοι δεν έχουν υποβληθεί σε τεστ, αλλά δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα.

Εγκληματική αδιαφορία και για τις φυλακές: Στο 148% η πληρότητα στα Διαβατά

Υπενθυμίζετια ότι πριν λίγες μέρες, Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων ζήτησε την άμεση αποσυμφόρηση και πλήρη υγειονομική κάλυψη όλων των κρατουμένων με ανακοίνωσή της, με αφορμή τον εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων Covid-19 στις φυλακές Διαβατών, όπως σημειώνεται σε άρθρο του tvxs.gr.

Στρέφοντας τα βέλη της κατά της γενικής γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, που επισκέφθηκε τη Δευτέρα τις φυλακές Διαβατών, η «Πρωτοβουλία» κάνει λόγο μεταξύ άλλων για υπερσυνωστισμό, άθλιες συνθήκες κράτησης, παντελή έλλειψη σε προστατευτικά υλικά και αδιαφορία για τους ευάλωτους κρατούμενους: «Ο υπερσυνωστισμός στις φυλακές, οι άθλιες συνθήκες κράτησης, η παντελής έλλειψη σε προστατευτικά υλικά (μάσκες, αντισηπτικά, γάντια), η υποτυπώδης απολύμανση των χώρων και η παντελής αδιαφορία για τους ευάλωτους (ηλικιωμένους, ανήλικα, βρέφη, μωρομάνες, ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα) δεν είναι κάτι που απασχόλησε -και απασχολεί- τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Νικολάου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε συνθήκες πανδημίας, η πληρότητα στο κατάστημα κράτησης Θεσσαλονίκης, δηλαδή στα Διαβατά όπου εντοπίστηκαν τα 67 κρούσματα, είναι 148%! Ενδεικτικά αναφέρουμε μόνο κάποια ακόμη παραδείγματα, με το αντίστοιχο ποσοστό είναι 216% στο κ.κ. Κομοτηνής, 186% στο κ.κ. Τρίπολης, 124% στο «κ.κ. Κορυδαλλού Ι». Συνολικά η χωρητικότητα των καταστημάτων κράτησης της χώρας είναι 10175 θέσεις και σύμφωνα με το υπουργείο στις 2 Νοεμβρίου, ημερομηνία τελευταίας ανανέωσης της λίστας, εν μέσω πανδημίας, κρατούνταν σε αυτά 11.427 άνθρωποι.

Εκτός από την αποσυμφόρηση και την πλήρη υγειονομική κάλυψη όλων των κρατουμένων, η Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων ζητά ακόμα «να σταματήσουν οι συνεχείς εισβολές της ομάδας ΟΑΕΕ στα κελιά για λόγους αποκλειστικά επικοινωνιακούς, καθώς εν δυνάμει μπορεί να είναι μεταδότης του ιού».

Οι άνθρωποι της «Πρωτοβουλίας» επισημαίνουν πως η κυβέρνηση είχε αρκετό χρόνο για να προετοιμάσει τα σωφρονιστικά καταστήματα εν όψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας: «Έχουν περάσει σχεδόν οκτώ μήνες από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα και η κυβέρνηση και το Υπουργείο ΠροΠο δεν έχουν λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο στις φυλακές για την προστασία της υγείας και της ζωής των κρατουμένων από τον Covid-19. Αντίθετα, στα πλαίσια της κατασταλτικής πολιτικής τους, θεώρησαν πρόσφορη μόνο την περιστολή δικαιωμάτων, όπως  άδειες, μεταγωγές, αλληλογραφία, επισκεπτήρια κλπ».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*