«Είναι ανήθικο να εκμεταλλεύεσαι μια κρίση»

Ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελικό του κράτος δεν αξιοποίησαν αυτό τον χρόνο που τους δόθηκε. Ούτε για να προετοιμάσουν και να ενισχύσουν το ΕΣΥ ούτε βέβαια για να προετοιμάσουν και να υλοποιήσουν ένα οικονομικό σχέδιο αντιμετώπισης της ύφεσης.

Ο βουλευτής της Α΄ Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολιάζει το διάγγελμα και την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, κατηγορώντας τον πως δεν αξιοποίησε τον χρόνο που του δόθηκε ώστε να ενισχυθεί η χώρα τόσο υγειονομικά όσο και οικονομικά. Θεωρεί ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι πολύ πιθανό και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος γι’ αυτές, ενώ τονίζει πως δεν είναι ορθό να εξάγονται πολιτικά συμπεράσματα από τις δημοσκοπήσεις σε καιρούς πρωτοφανούς κρίσης

• Ποια αίσθηση σας άφησε το διάγγελμα του πρωθυπουργού για την επιστροφή στην κανονικότητα;

Νομίζω ότι το διάγγελμα του κυρίου Μητσοτάκη όπως και η ομιλία του στη Βουλή την Πέμπτη άφησε περισσότερα αναπάντητα ερωτήματα και απέτυχε να κατευνάσει τις εύλογες ανησυχίες των πολιτών για την επόμενη μέρα. Αντιπαρέρχομαι το αλαζονικό, σχεδόν αυτοκρατορικό, ύφος καθώς και την απαράδεκτη αποστροφή του ότι «εμπιστεύτηκε τους πολίτες» –δηλαδή υπήρχε και επιλογή να μην τους εμπιστευτεί;– και στέκομαι στα κύρια.

Αυτό που προσπαθεί τις τελευταίες μέρες να αρθρώσει ο κύριος Μητσοτάκης είναι το εξής: η κυβέρνηση έκανε ό,τι έπρεπε την περίοδο της καραντίνας, τώρα η ευθύνη για ό,τι θα ακολουθήσει ανήκει αποκλειστικά στους πολίτες. Ενώ στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο: Οι πολίτες έκαναν ό,τι έπρεπε για να δώσουν χρόνο στην κυβέρνηση να προετοιμαστεί και τώρα η ευθύνη για ό,τι ακολουθήσει είναι ακριβώς της κυβέρνησης. Και δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελικό του κράτος δεν αξιοποίησαν αυτό τον χρόνο που τους δόθηκε.

Ούτε για να προετοιμάσουν και να ενισχύσουν το ΕΣΥ ούτε βέβαια για να προετοιμάσουν και να υλοποιήσουν ένα οικονομικό σχέδιο αντιμετώπισης της ύφεσης. Διότι, προσέξτε, ενώ η ύφεση είναι δεδομένη, τόσο παγκόσμια όσο και στην Ελλάδα, το μέγεθος, το βάθος και η ορμή της δεν είναι νομοτελειακά. Εξαρτώνται άμεσα από το τι κάνει η κυβέρνηση σήμερα.

Και δυστυχώς φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία: ευκαιρία απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, ευκαιρία για εκκαθάριση των μη ανταγωνιστικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και ευκαιρία για διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Το σκάνδαλο με τα vouchers είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεκάδες υποθέσεις χαριστικών τροπολογιών, ύποπτων αναθέσεων, φωτογραφικών διαγωνισμών. Και νομίζω ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο ανήθικο από το να εκμεταλλεύεσαι μια κρίση που αφορά την υγεία των πολιτών, για να εγκαταστήσεις ένα σχεδόν ολοκληρωτικό σύστημα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.

• Η εικόνα της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον, βρίσκεται σε εξαιρετικά επίπεδα και σημειώνει σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πού το αποδίδετε αυτό και πώς μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιστρέψει τα δεδομένα;

Εγώ θα έλεγα να μη βιαζόμαστε να βγάλουμε πολιτικά συμπεράσματα από μετρήσεις που γίνονται εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης. Προφανώς αποτυπώνουν μια εικόνα που ευνοεί σε αυτή τη φάση την κυβέρνηση, όμως τα αποτελέσματα και οι συνέπειες των πράξεων και των παραλείψεων της θα φανούν στο αμέσως προσεχές διάστημα. Διότι η ύφεση που έρχεται όπως έλεγα και προηγουμένως δεν είναι νομοτελειακό γεγονός.

Αντίθετα, έχει την υπογραφή Μητσοτάκη, καθώς τα μέτρα που έχει λάβει όχι μόνο δεν προστατεύουν και δεν ενισχύουν την ελληνική οικονομία, αλλά αντίθετα την επιβαρύνουν χειρότερα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την αγορά εργασίας: αναστολή συμβάσεων, απελευθέρωση απολύσεων, εκ περιτροπής εργασία προετοιμάζουν το έδαφος για μια πρωτοφανή κρίση και εκτίναξη της ανεργίας.

Από τη μεριά του Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεχίσει αταλάντευτα στον δρόμο που έχει χαράξει. Ανάδειξη των ανεπαρκειών, σφοδρή κριτική στην ταξική μονομέρεια και κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων όπως το Πρόγραμμα «Μένουμε Ορθιοι». Αυτές είναι οι κύριες προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας, ενός προοδευτικού πλειοψηφικού ρεύματος που είναι αναγκαίο σήμερα για να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα στα οποία την οδηγεί ο κ. Μητσοτάκης.

• Τόσο ως κυβέρνηση όσο και ως αντιπολίτευση, είχατε και έχετε καταγγείλει επανειλημμένα μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ για μονομερή στάση στην πληροφόρηση. Η κυβέρνηση αντικρούει τα λεγόμενά σας με το επιχείρημα ότι, επί των ημερών σας, επιχειρήσατε να ελέγξετε τα ΜΜΕ και ότι η ΕΡΤ αποτελούσε φερέφωνο της κυβερνητικής προπαγάνδας σας. Τι απαντάτε;

Ειλικρινά δεν κατανοώ τους συμψηφισμούς αυτού του είδους. Η Ν.Δ. είναι πανθομολογούμενο ότι έχει δημιουργήσει ένα δυστοπικό, ολοκληρωτικό καθεστώς στην ενημέρωση. Αυτό δεν το αρνούνται ακόμη και όσοι αποτελούν γρανάζια αυτού του καθεστώτος. Μόνο μέσα στη διάρκεια της πανδημίας και της καραντίνας η κυβέρνηση μοίρασε 20 εκατομμύρια ευρώ με πλήρη αδιαφάνεια σε επιχειρήσεις ενημέρωσης, παγιώνοντας τις προνομιακές της σχέσεις μαζί τους. Ενώ σε ό,τι αφορά ειδικά την ΕΡΤ, έδειξε τις προθέσεις της από την πρώτη στιγμή: διόρισε πρόεδρο του Δ.Σ. με μια στημένη διαδικασία των πρώην διευθυντή του γραφείου Τύπου του κ. Μητσοτάκη.

Πάει λοιπόν πολύ να κάνει κριτική η Ν.Δ. στο κόμμα που άνοιξε την ΕΡΤ μετά το μαύρο του κ. Σαμαρά που συνυπέγραψε και στήριξε ο κ. Μητσοτάκης. Πάει πολύ να κάνει κριτική η Ν.Δ. στον ΣΥΡΙΖΑ, που για πρώτη φορά ρύθμισε το τηλεοπτικό τοπίο, που ολοκλήρωσε μέσα από χίλιες δυσκολίες τον διαγωνισμό για τις άδειες, που προσπάθησε να θέσει κανόνες στο άναρχο και ασύδοτο τοπίο των ΜΜΕ στη χώρα. Και νομίζω ότι είναι ακριβώς αυτή η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και την εχθρότητα των ΜΜΕ απέναντί του.

• Ακούγεται και πάλι έντονα το σενάριο των εκλογών. Θεωρείτε ότι έχει βάση και, αν ναι, πόσο έτοιμος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ για μια νέα εκλογική μάχη στην παρούσα χρονική συγκυρία;

Με δεδομένους τους κυβερνητικούς χειρισμούς, την ανεπάρκεια των μέτρων στήριξης της ελληνικής οικονομίας και τη μεγάλη ύφεση που βρίσκεται προ των πυλών, τα αδιέξοδα συσσωρεύονται για τον κ. Μητσοτάκη. Είναι, λοιπόν, ενδεχόμενο το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως έτοιμος οργανωτικά και προγραμματικά για μια τέτοια εκδοχή, που θα μπορούσε να αποδειχτεί και μια ευκαιρία για μια μεγάλη προοδευτική πολιτική αλλαγή.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το δίμηνο του εγκλεισμού υιοθέτησε –και αυτό αναγνωρίστηκε– μια σοβαρή αντιπολιτευτική γραμμή. Με δεδομένο ότι τα πράγματα θα «αγριέψουν» το επόμενο διάστημα, ελέω οικονομικής κρίσης, τι είδους αντιπολίτευση θα ακολουθήσει; Θα τον δούμε στον δρόμο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έπραξε το αυτονόητο. Εβαλε πλάτη σε επιλογές που έγιναν στη βάση επιστημονικών εισηγήσεων, επιλογές που ήταν κοινές για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Και τούτο για να δοθεί χρόνος στο κράτος να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.

Και δυστυχώς ο κος Μητσοτάκης δεν τον αξιοποίησε αυτόν τον χρόνο. Και καλό θα ήταν όπως τόνισε και ο Αλέξης Τσίπρας να μην εκλαμβάνεται αυτή η επιλογή ως ένδειξη αδυναμίας ή ως λευκή επιταγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορεύεται πάντοτε με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Και όταν αυτός ο γνώμονας μας επιβάλλει συγκρούσεις ακόμη και μετωπικές, έχουμε αποδείξει ότι δεν φοβόμαστε να τις κάνουμε. Οπως το αποδεικνύουμε και σήμερα.