Δώρο Πάσχα 2021: Πώς υπολογίζεται, τι ισχύει για όσους είναι σε αναστολή – Δύο μνηστήρες για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού

Χρήματα

Τι προβλέπει η ρύθμιση για όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, πότε καταβάλλεται και πώς να το υπολογίζετε. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δώρο του Πάσχα 2021.

Τον τρόπο υπολογισμού του δώρου του Πάσχα για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή σύμβασης εργασίας, ορίζει διάταξη στο νομοσχέδιο με τις κατεπείγουσες διατάξεις για την πανδημία.

Το ποσό του δώρου Πάσχα αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο οι συμβάσεις των εργαζομένων είχαν τεθεί σε αναστολή, από την 1.1.2021 έως την 30.4.2021. Το επίδομα υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και καταβάλλεται απευθείας στους εργαζόμενους. Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η δαπάνη θα είναι ύψους 185 εκατ. ευρώ.

Το δώρο Πάσχα, όπως και το δώρο Χριστουγέννων, είναι κατοχυρωμένα για όλους τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα στην ελληνική επικράτεια από την Εθνική Γενική ΣΣΕ.

Πότε καταβάλλεται το δώρο του Πάσχα

Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη, εννοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Τονίζεται πως σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος αλλά μόνο σε χρήμα.

Υπολογισμός του Δώρου Πάσχα

“Στην περίπτωση κατά την οποία η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων τίθεται σε αναστολή εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου του τρέχοντος έτους, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα, καθώς και οι ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το επίδομα εορτών του έτους 2021 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και καταβάλλεται απευθείας στους εργαζόμενους”, αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική διάταξη.

Όπως είπε το μεσημέρι της Τετάρτης η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, από το βήμα της Βουλής: Οι εργαζόμενοι που το προηγούμενο διάστημα ήταν σε αναστολή, και έτερο χρονικό διάστημα εργάζονταν κανονικά, για το μεν χρονικό διάστημα της αναστολής θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα απευθείας στους λογαριασμούς των εργαζομένων.

Για το χρονικό διάστημα που εργάζονταν, θα καταβληθεί κανονικά το ποσοστό που αναλογεί στο δώρο, από τον εργοδότη τους.

 

Δύο μνηστήρες για την παραχώρηση της Εγνατίας ΟδούΕγνατία οδός

Εγνατία οδός 

Με δύο προσφορές από δύο πολύ δυνατά σχήματα προχωρά ο διαγωνισμός για την Εγνατία Οδό. Τα δύο σχήματα που τη διεκδικούν.

Όπως έγινε γνωστό, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) παρέλαβε σήμερα δύο δεσμευτικές προσφορές για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού και τριών καθέτων οδικών αξόνων της από:

1) VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESIONES S.A.S. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε – ΑΒΑΞ Α.Ε.

2) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – EGIS PROJECTS S.A

Εκτός διαγωνισμού της Εγνατίας Οδού έμεινε η Ελλάκτωρ παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε.

Τα 2 σχήματα που διεκδικούν την Εγνατία Οδό

Η σύμβαση παραχώρησης αφορά στη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευσή του, όπως και των τριών καθέτων οδικών αξόνων, για χρονική περίοδο κατ’ ανώτατο όριο έως 40 έτη.

Το ενδιαφέρον στις προσφορές που θα κατατεθούν είναι το ποσό καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις για επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ, τα μισά εκ των οποίων θα πρέπει να κατευθυνθούν σε έργα αναβάθμισης και συντήρησης. Εξαιρετικά σημαντικό θεωρείται το τμήμα των έργων που αφορά τις πολυάριθμες σήραγγες του άξονα.

Επίσης στο αντικείμενο του διαγωνισμού συμπεριλαμβάνεται και η αναβάθμιση σε αυτοκινητόδρομο του κάθετου άξονα που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τους Ευζώνους, στα σύνορα με τα Σκόπια.

Η Εγνατία Οδός είναι οδικός άξονας, μήκους 658 χιλιομέτρων, με πλήρη έλεγχο προσβάσεων και διαχωρισμένο οδόστρωμα, που έχει ήδη κατασκευαστεί και βρίσκεται σε λειτουργία. Εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα στην Περιφέρεια της Ηπείρου (βορειοδυτική ακτή της Ελλάδας) μέχρι τους Κήπους στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης (στον συνοριακό σταθμό με την Τουρκία).

Οι τρεις κάθετοι οδικοί άξονες, συνολικού μήκους 225 χιλιομέτρων, αποτελούν συνδέσεις της Εγνατίας Οδού με τις γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία).