Δώρο Μητσοτάκη σε Ερντογάν μέσω CNN: Νεκρή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο    συνετευξη μητσοτακη στο cnn.gr
Ένα ακόμη πολιτικό και διπλωματικό λάθος από τον Ελληνα πρωθυπουργό δίνει πλεονέκτημα στη Τουρκία και τον Ερντογάν. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε νεκρή τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό, τη στιγμή που ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, λίγο πριν σε τηλεφωνική επικοινωνίας του με την Μέρκελ, είχε ζητήσει αναθεώρηση της συμφωνίας!
Με τη θέση του αυτή, επιτρέπει στον Τούρκο πρόεδρο να επιβάλει τους όρους του είτε αναθεωρώντας μέρη της συμφωνίας σύμφωνα με τα συμφέροντά του, είτε οδηγώντας στη πλήρη ακύρωσή της. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις, η μόνη που θα βγεί χαμένη είναι Ελλάδα που δέχεται την ασφυκτική πίεση ων ροών με κλειστά τα σύνορα προς την Ευρώπη.  Αλλά αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος δεν κατέχει γρι από το προσφυγικό πρόβλημα ούτε έχει στο μυαλό του, κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο για την διαχείρισή του.

Εάν η συμφωνία είναι ισχύει δεν ισχύουν ούτε οι δεσμεύεις της Τουρκίας όπως να δέχεται πίσω πρόσφυγες από τη Συρία. Οπότε πως σκοπεύει να τους επιστρέψει ο κ. Μητσοτακης; Προφανώς δεν πρόκειται να το κάνει.

Ετσι αντί να καταγγείλει την Τουρκία για μονομερή παραβίαση της συμφωνίας που οδήγησε σε μερικό έλεγχο των ροών την περίοδο 2017-2019 και να ζητήσει εκείνος είτε την πιστή εφαρμογή της, είτε την αναθεώρησή της στα σημεία που μας καίνε, σπεύδει να την καταργήσει πλήρως!!! Φοβερή, πολιτική και διπλωματική επιτυχία ενός πρωθυπουργού σε πλήρη σύγχυση. Την οποία θα πληρώσουμε ακριβά.

Τι είπε:

«Για να είμαστε ειλικρινείς, η συμφωνία είναι νεκρή. Και αυτό επειδή η Τουρκία αποφάσισε να την παραβιάσει πλήρως με αφορμή όσα γίνονται στη Συρία. Η Τουρκία έχει υποχρέωση να σταματά τους ανθρώπους να μην φτάνουν στα παράλια, να περιορίζει τους παράνομους διακινητές και να εμποδίζει τους ανθρώπους να περνούν παράνομα στην Ελλάδα. Αυτό λέει η συμφωνία. Και η Τουρκία κάνει το ακριβώς αντίθετο. Βοηθά συστηματικά στην ξηρά και τη θάλασσα τους ανθρώπους αυτούς να περάσουν στην Ελλάδα» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε απόψε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι έχει αναγνωρίσει δημοσίως ότι η Τουρκία φέρει μεγάλο βάρος με τη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων και ανέκαθεν ήταν πρόθυμος να την στηρίξει η Ευρώπη. «Αλλά αυτό δεν θα συμβεί με εκβιασμό. Η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί από την Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν πρέπει να το αναγνωρίσει, να σταματήσει να είναι ο υποκινητής των fake news», διαμήνυσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της, «το έχουμε καταφέρει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Η Τουρκία χρησιμοποιεί τους ανθρώπους σαν πολιτικά πιόνια

«Δεν αντιμετωπίζουμε στην πραγματικότητα ένα προσφυγικό ή μεταναστευτικό πρόβλημα. Είναι συνειδητή η προσπάθεια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τους ανθρώπους αυτούς σαν πολιτικά πιόνια, για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έρχονται από τη Συρία, δεν έρχονται από το Ιντλίμπ, ζουν εδώ και πολύ καιρό στην Τουρκία, πολλοί μιλούν άπταιστα τουρκικά» είπε ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της συνέντευξής του στον δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ.

«Η τουρκική κυβέρνηση τους στηρίζει, τους παρείχε μεταφορικά μέσα για να πάνε στα σύνορα. Και φυσικά η Ελλάδα κάνει ό,τι θα έπραττε οποιαδήποτε κυρίαρχη χώρα, έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τα σύνορά της από τις παράνομες διελεύσεις. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», συνέχισε.

«Τις προηγούμενες ώρες είδαμε αυξημένη ένταση στα σύνορα, προσπάθειες να κάψουν τους φράχτες που έχουμε, πολλές προσπάθειες να ρίξουν δακρυγόνα στις δυνάμεις. Φοβάμαι ότι αυτή είναι μια συνεχής και συστηματική πρόκληση της Τουρκίας που δεν έχει καμία σχέση με τα δεινά αυτών των ανθρώπων. Τους χρησιμοποιεί η Τουρκία. Και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε στα σύνορα».

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της και αυτό κάνει. «Δεν υποκινήσαμε εμείς την κρίση. Δεν ενθαρρύνουμε εμείς αυτούς τους ανθρώπους να περάσουν παράνομα. Και ειλικρινά, είμαστε μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Ανοίξαμε τα σπίτια και τις καρδιές μας και είναι απολύτως απαράδεκτο να κατηγορείται ο πρωθυπουργός της χώρας ότι δεν τους μεταχειρίζεται σωστά».

Υπενθύμισε επίσης ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει ανθρωπισμό αλλά τόνισε ότι δεν είναι πρόθυμη να εμπλακεί σε μια διαδικασία κατά την οποία μια άλλη χώρα συστηματικά χρησιμοποιεί και εκμεταλλεύεται αυτούς τους ανθρώπους προσπαθώντας να τους στείλει στα σύνορα.

Τόνισε εξάλλου ότι οι ελληνικές δυνάμεις δεν χρησιμοποιούν υπερβολική βία, πάντα αντιδρούν, απαντούν στις προκλήσεις και δεν τις υποκινούν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*