Δυτική Όχθη: Ισραηλινή επιχείρηση στον καταυλισμό της Τζενίν — Ισραήλ: Πορεία διαμαρτυρίας προς την Ιερουσαλήμ κατά…

Παλαιστίνη: Μετά τη Δ. Όχθη σειρά έχει η Λωρίδα της Γάζας - ΤΑ ΝΕΑ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «έρμαιο» των βουλών των ακραιφνών ακροδεξιών, δρομολογεί με «διαδικασίες fast track» την ψήφιση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που αφορά μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του Ανώτατου Δικαστηρίου. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές στην ουσία συνιστούν δικαστικό πραξικόπημα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «έρμαιο» των βουλών των ακραιφνών εξτρεμιστών, ακροδεξιών, υποστηρικτών της εβραϊκής «ανωτερότητας», Ιταμάρ Μπεν Γκίβρ και Μπεζαλέλ Σμότριχ αψηφώντας τις προειδοποιήσεις συμμάχων και της διεθνούς κοινότητας δρομολογεί με «διαδικασίες fast track» την ψήφιση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που αφορά μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του Ανώτατου Δικαστηρίου και ειδικότερα τη νομολογία του, μέσω της οποίας ασκεί εποπτικό ρόλο και αποφαίνεται ως προς τον «εύλογο χαρακτήρα» του νομοθετικού έργου της εκτελεστικής εξουσίας. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές στην ουσία συνιστούν δικαστικό πραξικόπημα.

Ήδη έχει διαβιβαστεί στην Κνεσέτ, την ισραηλινή βουλή, προς ψήφιση, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι σκληρές μάχες της (έφιππης) αστυνομίας και του στρατού, με «κανόνια ήχου», αύρες νερού, εναντίον των ισραηλινών διαδηλωτών, οι οποίοι αγωνίζονται εναντία στη μεθοδευμένη, αργή,  μετεξέλιξη του δημοκρατικού πολιτεύματος σε δικτατορία.

Η επιχείρηση «Κυματοθραύστης» στη Δυτική Όχθη

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση «Κυματοθραύστης» που διεξάγεται εδώ και 1,5 χρόνο, τουλάχιστον, από τον ισραηλινό στρατό εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Δυτική Όχθη. Ειδικότερα στην Τζενίν, στο κέντρο της πόλης, στο προσφυγικό στρατόπεδο, από τις 21 Ιουνίου είχαν λάβει χώρα  σφοδρές μάχες του ισραηλινού στρατού με ομάδες ένοπλων Παλαιστινίων και ειδικότερα με τo «τάγμα της Τζενίν», προετοιμάζοντας το έδαφος για τη νέα μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση που θα ακολουθούσε.

Το οδοιπορικό της εισβολής του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν

Στις 3-4 Ιουλίου η εισβολή  των δυνάμεων κατοχής μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό ξύπνησε μνήμες της δολοφονικής επίθεσης των Ισραηλινών το 2002, όπου κατά τη διάρκεια της επίθεσης εναντίον των κατοίκων της πόλης, οι οποίοι είναι πρόσφυγες από τον πόλεμο της «ανεξαρτησίας» του Ισραήλ που έλαβε χώρα το 1948 στην ιστορική γη της Παλαιστίνης, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τουλάχιστον 52 Παλαιστίνιους. Το μνημοσκόπιο της ιστορίας έχει εναποθέσει στην πόλη δάφνες ηρωισμού για τη «μάχη της Τζενίν», καθιστώντας την σύμβολο αντίστασης και ταυτόχρονα προπύργιο της παλαιστινιακής αντίστασης.

Εκείνες τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, με τη συνδρομή πολεμικών αεροπλάνων, με μπουλντόζες και τεθωρακισμένα οχήματα, επίλεκτες, ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ, αφού πρώτα μπλόκαραν όλες τις εισόδους της Τζενίν παγιδεύοντας όλους τους κατοίκους της, στη συνέχεια εισέβαλλαν στον καταυλισμό σκορπώντας τον τρόμο, προκαλώντας την ολοσχερή καταστροφή των αστικών υποδομών και ειδικότερα στις εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας, στις δεξαμενές νερού και στις τηλεπικοινωνίες. Κατά τη διάρκεια της 48ωρης εισβολής ενώ οι πύραυλοι έπλητταν κτίρια και οικισμούς και οι μπουλντόζες κυριολεκτικά έσκαβαν τους δρόμους συνθλίβοντας τα πάντα στο πέρασμα τους, ήταν, πλέον, αδύνατη η μεταφορά των  βαριά τραυματισμένων σε νοσοκομεία. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τον στρατό κατοχής και χιλιάδες κάτοικοι  εκτοπίστηκαν από τη γη τους. Ακολούθησαν, όπως τις μέρες του 1948, της ΝΑΚΜΠΑ, τον δρόμο της προσφυγιάς.

Μαρτυρίες μέσα από την αποκλεισμένη πόλη

 Από το μένος της βάρβαρης εισβολής δεν γλύτωσε ούτε το «Θέατρο Ελευθερίας» που για τα παιδιά της Τζενίν συνιστούσε μια πολύτιμη διέξοδο καλλιτεχνικής απόδρασης από την αδυσώπητη πραγματικότητα της ισραηλινής κατοχής. O καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, ο Αχμέντ Τομπάσι, μετέφερε σε δημοσιογράφους την εικόνα της βιβλικής καταστροφής που προκλήθηκε από την ισραηλινή επίθεση:

«Αυτό που συμβαίνει με γυρίζει πίσω 20 χρόνια[…]Είναι η ίδια ατμόσφαιρα, ο ίδιος κίνδυνος, ακριβώς η ίδια καταστροφή. Δεν έχουμε ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε ιντερνέτ. Σπάσανε τους αγωγούς μεταφοράς νερού, κόψανε όλα τα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, υπάρχουν παντού Ισραηλινοί σκοπευτές. Οι στρατιώτες συγκροτώντας ομάδες πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, ακολουθώντας την ίδια στρατηγική που υιοθέτησαν το 2002…».

Η ισραηλινή επιχειρηματολογία

Σύμφωνα με πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης η επιχείρηση αποσκοπούσε στην εξόντωση Παλαιστίνιων «τρομοκρατών». Επιπρόσθετα κατέστρεψαν αποθήκες οπλισμού, εκρηκτικών υλών όπως και αυτοσχέδιους εκτοξευτήρες ρουκετών.

Η 48ωρη εισβολή δεν ήταν μια ad hoc στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της πόλης και της νέας γενιάς μαχητών που αντιστέκεται στις ατελεύτητες επιδρομές του ισραηλινού στρατού και των έποικων, όλα εκείνα τα νέα παιδιά που συνειδητοποιώντας το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη πολιτικής λύσης πήραν τα όπλα, ακόμα και αυτοσχέδια όπως σφεντόνες ή πέτρες. Οι κάτοικοι ήδη ξεκίνησαν την ανοικοδόμηση της πόλης, ενώ το τραύμα της κατοχής παραμένει ανεξίτηλα χαραγμένο μεταδιδόμενο από γενιά σε γενιά.

Δηλώσεις από Χιλή, Ισραήλ και ΗΠΑ

Ο Δήμαρχος της Ρικολέτα στη Χιλή Ντανιέλ Τζαντούε, παλαιστινιακής καταγωγής, υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος για την ανάδειξη του υποψηφίου της Αριστεράς για τις προεδρικές εκλογές του 2021 στη χώρα του, προέβη στην εξής αποκλειστική δήλωση για το αναγνωστικό κοινό της «Εποχής»:

H εισβολή στην Τζενίν αντιπροσωπεύει τη συνέχιση μιας πολιτικής που ξεκίνησε εδώ και 75 χρόνια και από τότε εφαρμόζεται αδιάκοπα και επικαιροποιείται, συνεχώς εξελισσόμενη, η οποία θέτει ως κυρίαρχη προτεραιότητα της τη βιολογική και πολιτική εξόντωση του παλαιστινιακού λαού. Και το πιο σημαντικό, έχει τη συναίνεση και την έγκριση της Διεθνούς Κοινότητας και ειδικότερα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να καταδείξουμε την υποκρισία του Ισραήλ, η οποία εκδηλώνεται σε όλο της το μεγαλείο, καθώς θεωρεί ότι η Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή είναι εξίσου υπεύθυνη για την ένοπλη αντίσταση παλαιστινιακών ομάδων εναντίον του ισραηλινού στρατού, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να την αποδυναμώσει, με στόχο να την αποτρέψει από την πιθανότητα να ασκήσει αποτελεσματική διακυβέρνηση σε συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες έχει δικαιοδοσία. Και αυτή η στρατηγική του Ισραήλ υλοποιεί το σιωνιστικό σχέδιο να απαλείψει το παλαιστινιακό έθνος από τον χάρτη της ανθρωπότητας.

Ο Μπ.Νετανιάχου σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι: « αποτελεί μια ένδειξη των επόμενων μας κινήσεων. Αυτή η επιχείρηση είναι το πρώτο βήμα, δεν ήταν σε καμία περίπτωση η τελευταία. Με τη συνδρομή των υπηρεσιών ασφάλειας, εναέριων μέσων όπως και χερσαίων δυνάμεων θα κάνουμε ότι μπορούμε για να αγωνιστούμε ενάντια στους τρομοκράτες».

Η απάντηση των ΗΠΑ ήταν άκρως «εντυπωσιακή»: ο Τζ.Μπαίντεν, ο «Δημοκρατικός» Πλανητάρχης, σε δήλωση του αφού προέτρεψε, επανειλημμένα, τον Μπ. Νετανιάχου να σεβαστεί το δικαίωμα συμμετοχής των Ισραηλινών πολιτών σε φιλειρηνικές πορείες για την προάσπιση  της δημοκρατίας, κράτησε, για πολλοστή φορά, ίσες αποστάσεις μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και της κυβέρνησης του Μπ.Νετανιάχου για την ανείπωτη καταστροφή στην Τζενίν. Τόνισε ότι «η κυβέρνηση του Μαχμούντ Αμπάς έχει απολέσει την αξιοπιστία της[…]δημιουργώντας ένα κενό το οποίο επιτρέπει την ανάπτυξη εξτρεμιστικών δράσεων από τους  Παλαιστινίους…».

 

Ισραήλ: Πορεία διαμαρτυρίας προς την Ιερουσαλήμ κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης 

Διαδηλωτές ξεκίνησαν πορεία από το Τελ Αβίβ προς την Ιερουσαλήμ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος

Εκατοντάδες Ισραηλινοί ξεκίνησαν σήμερα πορεία από το Τελ Αβίβ προς την Ιερουσαλήμ, όπου σχεδιάζουν να φθάσουν το Σάββατο για να διαμαρτυρηθούν έξω από την έδρα του κοινοβουλίου για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου.

«Είναι καιρός να πετύχουμε ένα αποφασιστικό πλήγμα (στην προωθούμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος). Θα διαρκέσει αρκετές ημέρες, σας χρειαζόμαστε, ελάτε μαζί μας», τόνισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα η Σίκμα Μπρέσλερ, εκ των διοργανωτών της διαμαρτυρίας.

Η πορεία 70 χιλιομέτρων ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης. Οι συμμετέχοντες έκαναν διάλειμμα σήμερα το μεσημέρι για να προφυλαχθούν από τον καυτό ήλιο και συνέχισαν την πορεία τους γύρω στις 5:30 το απόγευμα. Φιλοδοξούν να φθάσουν το απόγευμα του Σαββάτου στην Ιερουσαλήμ, όπου θα συνεδριάζει η Κνεσέτ.

«Θα κατασκηνώσουμε έξω από την Κνεσέτ», το ισραηλινό κοινοβούλιο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο 38χρονος Μοσέ Ράντμαν, εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης. «Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα ακούσει τις εκκλήσεις του λαού και θα σταματήσει την καταστροφή», σημείωσε.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου χαρακτηρίζει αναγκαία τη μεταρρύθμιση, κατηγορώντας δικαστές για παρεμβάσεις στη λήψη πολιτικών αποφάσεων.

Εκατοντάδες έφεδροι της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας έχουν προειδοποιήσει πως θα αρνηθούν να υπηρετήσουν εάν εγκριθεί η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Περισσότεροι από 1.000 γιατροί απειλούν επίσης ότι θα παραιτηθούν, υποστηρίζοντας ότι η μεταρρύθμιση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, στη δημοκρατία, στην ασφάλεια, αλλά και στο εθνικό σύστημα υγείας. Φόβους ότι μπορεί να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος εκφράζουν δύο στους τρεις Ισραηλινούς σε πρόσφατη δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού Channel 12.