Δραματική προειδοποίηση Λινού, Καπραβέλου: “Πάρτε μέτρα, μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων άνω των 50 – Συνταγματικές κατά Αρειο Πάγο οι μνημονιακές διαδοχικές μειώσεις μισθών, των υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου –  Ήρθε η ώρα των εφήβων. Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις ηλικίες 15 έως 17

 Δραματική προειδοποίηση Λινού, Καπραβέλου: “Πάρτε μέτρα, μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων άνω των 50, δεν θα αντέξει το σύστημα υγείας”
Δεν θα αντέξει το σύστημα υγείας”

Μιλώντας στο Open η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος επεσήμαναν ότι ο αριθμός των ανεμβολίαστων στις ηλικίες άνω των 50 ετών είναι τόσο μεγάλος, ώστε εάν δεν ελεγχθεί άμεσα η νέα εξάπλωση της πανδημίας, θα είναι αδύνατο το σύστημα Υγείας να αντιμετωπίσει τον όγκο των σοβαρών περιστατικών που θα προκύψουν.

«Είμαστε δυστυχώς σε πολύ μεγάλη κρίση από πλευράς εξάπλωσης και ρυθμών, πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα … πρέπει να συνεχιστούν όλα τα σοβαρά μέτρα προστασίας που υπήρχαν, αυτά που αποδίδουν πολύ και δεν πληγώνουν την οικονομία και την ενότητα της χώρας … πρέπει να επικεντρωθούμε σε πράγματα που δεν κοστίζουν, όπως το να επανέλθει η μάσκα, να βελτιωθούν οι συνθήκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να μην ανοίξουν κλειστοί χώροι σε εστίαση και ψυχαγωγία», είπε η κα Λινού. Σε επίπεδο αριθμών πιθανότατα είμαστε στο χειρότερο σημείο της κρίσης, υπογράμμισε η ίδια για τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Τσιόδρας.

Για την πρόβλεψη Σύψα ότι μπορεί να φτάσουμε ακόμη και τα 20.000 κρούσματα ημερησίως αν δεν ελεγχθεί γρήγορα η εξάπλωση του κορωνοϊού, η κα Λινού είπε ότι

  • «η δική μου εντύπωση από τα δεδομένα είναι ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων διπλασιάζονται ανά εβδομάδα. Πιθανώς και νωρίτερα, με τα δεδομένα που έδειξε ο κ. Τσιόδρας. Αυτό σημαίνει εκθετική αύξηση. Άρα αν σήμερα είναι 2.000 τα κρούσματα, σε μία εβδομάδα θα είναι 4.000, την επόμενη 8.000, την μεθεπόμενη 16.000. Αυτό, υπό τον όρο ότι δεν θα ληφθούν μέτρα, ότι δεν θα φοράμε μάσκες, ότι δεν θα τηρούμε αποστάσεις, ότι θα συνεχίσουμε να συνωστιζώμαστε σε μετρό και λεωφορεία, αλλά και στα μπαρ … Με δικούς μου υπολογισμούς, θα είναι λιγότεροι αυτοί που θα νοσήσουν, με ίδιο αριθμό στις ηλικίες ώς 50 ετών και άνω των 50 ετών που θα νοσηλευτούν … θα είναι πολύ λιγότεροι αυτοί που θα χρειαστούν νοσηλεία».

«Δεν συμφωνώ με αυτό το αισιόδοξο σενάριο» περί μείωσης του αριθμού όσων κινδυνεύει η ζωή τους, είπε από την πλευρά του ο κ. Καπραβέλος.

  • «Εμείς στην εντατική ανησυχούμε πάρα πολύ, βλέπουμε ένα εκρηκτικό μείγμα, μεγάλη χαλάρωση μέτρων, υπερμεταδοτικότητα των μεταλλάξεων, μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων στους άνω των 50 ετών που τους υπολογίζουμε σε πάνω από 600.000-700.000 (και η κα Λινού είπε ότι είναι πάνω από 1.000.000, ίσως να είναι και 1.500.000). Με αυτά τα εκρηκτικά δεδομένα, το τέταρτο κύμα μπορεί να είναι σφοδρότατο, χειρότερο και από το δεύτερο και από το τρίτο κύμα».

Σημειώνεται ότι με βάση τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα που παραθέτει το ECDC, σήμερα ανεμβολίαστοι είναι (με βάση την απογραφή του 2011) τουλάχιστον:

175.000 πολίτες ηλικίας άνω των 80 ετών (έχει εμβολιαστεί περίπου 70% από τους 583.334 συνολικά)
200.000 πολίτες ηλικίας 70-79 ετών (έχει εμβολιαστεί περίπου 80% από τους 1.017.242 συνολικά)
285.000 πολίτες ηλικίας 60-69 ετών (έχει εμβολιαστεί περίπου 75% από τους 1.134.045 συνολικά)
490.000 πολίτες ηλικίας 50-59 ετών (έχει εμβολιαστεί περίπου 65% από τους 1.391.854 συνολικά)

Δηλαδή συνολικά τουλάχιστον 1,15 εκατ. άτομα.

«Προς το παρόν υπάρχει απόλυτος έλεγχος και αυτό θέλαμε, δεν με ενδιαφέρει αν τα κρούσματα είναι 3.000, 5.000, 8.000, με ενδιαφέρει ότι αυτή πίεση στο σύστημα Υγείας δεν υπάρχει … ακούω με μεγάλη ανησυχία θεωρίες περί ελευθερίας. Πάνω από την υγεία δεν μπορεί να βάλει κανείς τίποτε άλλο, αν δεν έχεις την υγεία σου, αν χάσεις την ζωή σου, τι να την κάνεις την ελευθερία; Να την βρεις στον παράδεισο; Δίνεται μεγάλη μάχη εδώ κι έναν χρόνο να πειστούν -και δεν πείθονται. Ο εμβολιασμός αποτελεί βασικό υγειονομικό κανόνα προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Πρέπει να προστατευτεί με ισχύ νόμου και να είναι υποχρεωτικός άνω των 12 ετών, αν θέλουμε να ελέγξουμε την πανδημία», υποστήριξε ο κ. Καπραβέλος.

Η κα Λινού είπε ότι συμφωνεί με τον στόχο εμβολιασμό όλων άνω των 12, αλλά διαφωνεί με τον τρόπο. «Η υποχρεωτικότητα θα οδηγήσει σε “παρανομία”, άρνηση, διχασμό, θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Γι’ αυτό προς το παρόν πρέπει να βγούμε όλοι να μιλήσουμε για την ανάγκη του εμβολιασμού. Γιατί ο φοβισμένος δεν χρειάζεται τιμωρία, χρειάζεται αγκαλιά».

Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η δραματική διαφορά που είχαν τα διαγγέλματα Μητσοτάκη στην Ελλάδα και Μακρόν στην Γαλλία για τον εμβολιασμό, οφείλεται στο ότι σε αντίθεση με την χώρα μας, ο Γάλλος πρόεδρος «ίσως μπόρεσε να εκφράσει αυτή την αγκαλιά. Εγώ στους δικούς μου ανθρώπους που υπάρχουν 2-3 αρνητές, δεν λέω απειλές. Λέω “σε παρακαλώ”, “σε ικετεύω, για σένα, τον μπαμπά σου, το ανιψάκι σου, εμβολιάσου”. Αυτός είναι προς το παρόν ο καλύτερος τρόπος».

«Μπορώ να γράψω ολόκληρο βιβλίο για τους ανθρώπους που ήρθαν στην μονάδα μου, που έχασαν την ζωή τους, που το μετάνοιωσαν οικτρά», είπε ο κ. Καπραβέλος.

  • «Είμαστε μπροστά σε ένα πολύ σοβαρό τέταρτο κύμα, που απειλεί την ανθρώπινη ζωή με υπερ-μεταλλάξεις. Δεν έχουμε άλλο χρόνο να κερδίσουμε … Γιατρός είμαι, ποτέ δεν θέλω να υποχρεώσω κάποιον να αντιμετωπίσει την αρρώστια του. Αλλά πρόκειται περί μείζονος θέματος προστασίας της δημόσιας Υγείας. Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε πιο αποφασιστικοί».

 

 Η “ανεξάρτητη” και “τυφλή” Δικαιοσύνη μίλησε…

Συνταγματικές έκρινε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τις δυο διαδοχικές μειώσεις των αποδοχών των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έγιναν το 2011 και το 2012.
Βάσει του νόμου 4024/2011 το προσωπικό του ευρύτερου δημόσιου τομέα υπέστη την 1.11.2011 μειώσεις επί των αποδοχών του, μέχρι ποσοστού 25%. Στη συνέχεια με τον ν. 4093/2012 το ίδιο προσωπικό υπήχθη από 1.1.2013 στο μισθολόγιο και βαθμολόγιο καθεστώς του στενού δημόσιου τομέα, με συνέπεια να υποστεί –λόγω αυτής της υπαγωγής του– περαιτέρω μειώσεις μέχρι 25% επί των ήδη μειωμένων κατά 25% αποδοχών του.

Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Όταν ψηφίσθηκε ο ν. 4092/2012, το Γ.Λ.Κ. εξέδωσε εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα των οποίων οι αποδοχές είχαν περικοπεί το 2011 μέχρι 25% σε σχέση με τις αποδοχές που ελάμβαναν την 31.10.2011 έπρεπε να υποστούν ξανά, για δεύτερη φορά, περικοπή μέχρι το 25% των (ήδη των περικεκομμένων) αποδοχών που ελάμβαναν την 31.12.2012.
Έτσι, οι περικοπές ξεπέρασαν το 40% σε σχέση με τον μισθό που ελάμβαναν την 1.10.2011. Το 2014 η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε αποφανθεί ότι η επίμαχη εγκύκλιος του Ν.Σ.Κ. ήταν αστήρικτη.
Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ’ αριθμ. 1/2021 απόφασή της έκρινε κατά πλειοψηφία ότι οι νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις που προέβλεψαν τις επίμαχες δυο περικοπές «δεν αντίκεινται στην κατοχυρωμένη από το άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητας, ούτε στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α.».

Η μειοψηφία

Για την υπόθεση διατυπώθηκε και μειοψηφία, η οποία εκφράστηκε από την αντιπρόεδρο Δήμητρα Κοκοτίνη και τις αρεοπαγίτες Διονυσία Μπιτζούνη και Σταματικη Μιχαλέτου. Σύμφωνα με την μειοψηφία:

«Η ευθεία εφαρμογή του βαθμολογίου και μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων στο προσωπικό των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεν συνεπάγεται περαιτέρω μείωση των αποδοχών του προσωπικού αυτού πλέον του 25% σε σχέση με εκείνες του μηνός Οκτωβρίου του 2011 και η από 1.1.2013 ένταξη του προσωπικού στο βαθμολόγιο και μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχει ως συνέπεια τη δυνατότητα εκ νέου περικοπής των αποδοχών τους κατά ποσοστό 25%, πέραν της περικοπής, κατά το ποσοστό αυτό, που είχε ήδη γίνει το 2011».

 

 Ήρθε η ώρα των εφήβων- Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις ηλικίες 15 έως 17

COVID-19: Ήρθε η ώρα των εφήβων- Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις ηλικίες 15 έως 17

Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους

COVID-19– Η πλατφόρμα θα ανοίξει το βράδυ επισημαίνει το Υπουργείο Υγείας – Το ραντεβού μπορεί να κλείνεται και μέσω ΚΕΠ ή σε φαρμακεία, αρκεί ο γονέας να προσκομίσει ταυτοποιητικά στοιχεία δικά του και του παιδιού.
Μετά και την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για εμβολιασμό των παιδιών που είναι γεννημένα μέχρι και 31/12/2005, οι γονείς των παιδιών αυτών μπορούν από σήμερα να κλείνουν ραντεβού για αυτά, με το εμβόλιο της Pfizer.

Το ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών θα μπορεί να γίνεται από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet και το ραντεβού θα μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί. Επίσης, το ραντεβού του παιδιού θα μπορεί να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία, προσκομίζοντας ο γονέας τα ταυτοποιητικά στοιχεία τα δικά του και του παιδιού.

Μεγάλο βάρος της εκστρατείας εμβολιασμού πέφτει πλέον στις νεότερες ηλικίες αλλά και σε μια σημαντική μερίδα πολιτών άνω των 50 που ακόμα δεν έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν.

Την εβδομάδα που μας πέρασε έσπασε το φράγμα του 70% πλήρως εμβολιασμένων για τα άτομα άνω των 60 ετών. Συγκεκριμένα, στους πολίτες άνω των 60 ετών, το 71,5% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, το 75,5% έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει κοντά στο 80% αν υπολογίσουμε τα ραντεβού.

Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το 37% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 41%.

Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 24% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 29%.

Σήμερα αναμένεται να φτάσουμε τα 9,5 εκατ. εμβολιασμών στη χώρα από την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερία». Αγγίζουν πλέον τα 5,5 εκατ. όσοι έχουν εμβολιαστεί με τη α’ δόση του εμβολίου και τα 4,5 εκατ. όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως.